Meta: Facebook'taki ABD ordusuyla bağlantılı propaganda ağı durduruldu

Sahte paylaşımların Rusya, İran, Çin ve Afganistan gibi ülkeleri hedef aldığı öne sürüldü

Meta'nın raporunda sahte hesapların, gerçek kullanıcılardan çok az etkileşim aldığı ve propaganda ağının etkili olmadığı savunuldu (Reuters)

Facebook'un çatı şirketi Meta, sosyal medya platformları üzerinden yürütülen propaganda amaçlı hesap ve sayfaların, ABD ordusuyla bağlantılı kişilerle ilişkili olduğunu bildirdi.

Meta'nın salı günü yayımladığı raporda, Facebook'ta 39 hesabın, 16 sayfanın ve iki grubun, Instagram'daysa 26 sayfanın "eşgüdümlü gerçekdışı davranış sergilediği" gerekçesiyle kapatıldığı duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Propaganda ağının ABD merkezli olduğu ve paylaşımlarda Afganistan, Cezayir, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Somali, Suriye, Tacikistan, Özbekistan ve Yemen gibi ülkelere odaklanıldığı ifade edildi.

Söz konusu hesaplarda sahte kimlik, yapay zekayla oluşturulmuş görüntüler ve birden fazla platformda kampanya yürütme gibi Batılı ülkelere karşı propagandalarda görülen taktiklerin kullanıldığı belirtildi.

Buna göre sahte hesaplar Youtube, Telegram, Twitter, VKontakte ve Odnoklassniki'de de faaliyet gösterdi.

Propaganda paylaşımlarında Çin, Rusya ve İran gibi ülkeler eleştirilirken, ABD'nin yürüttüğü politikaların olumlu değerlendirmelerle sunulduğu belirtildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Operasyonun ardındaki kişiler kimliklerini ve koordine hareketlerini gizlemeye çalışsa da soruşturmamızda bu kişilerin, ABD ordusuyla ilişkili olduğu belirlendi.

Pentagon, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye açıklamasında, "Raporun farkındayız. Şu anda rapora ya da bununla ilgili attığımız adımlara dair daha fazla yorum yapamayız" dedi.



Independent Türkçe, BBC, Tech Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU