Twitter ve Meta, "Amerikan propagandası yapan profilleri kaldırdı"

BBC'nin haberine göre Twitter bu hesapların muhtemelen ABD ve İngiltere kökenli olduğunu belirledi

(AP)

Twitter ve Meta'nın yurtdışında Amerikan propagandası yapan profilleri kaldırdığı, bir haberle ortaya çıktı.

Sosyal medya analiz şirketi Graphika ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) tarafından hazırlanan raporda, sosyal medya devlerinin ABD'yi yüceltip Rusya, Çin ve İran gibi ülkelere muhalif içerikler paylaşan düzinelerce hesabı temmuz ve ağustos aylarında kaldırdığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC'nin haberine göre Twitter, hesapların muhtemelen ABD ve İngiltere kökenli olduğunu belirlese de araştırmacılar, hesapları belirli ülkelerin oluşturduğunu söyleyecek kadar ileri gitmedi.

SIO, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu faaliyetin, ABD ve müttefikleri de dahil olmak üzere, Batı'nın çıkarlarını destekleme amacı taşıdığı açık" dedi.

Facebook'la Instagram'ın ana şirketi Meta ve Twitter, yapay zekayla oluşturulmuş görüntüleri kullanan iki dizi sahte hesabı sildi. Habere göre, yaratılan bu kişilikler diğer sosyal medya platformlarında da hesaplara sahipti.

Unheard Voices
Hesaplar Rusya, Çin ve İran gibi ülkelere muhalefet ediyordu (Unheard Voices raporu)


Hesapların bazıları bağımsız kuruluşlar gibi davranıp ABD'yi iyi gösteren bilgiler paylaşıyordu.

Çin, "Ukrayna'daki savaşın ana sponsoru olmak" ve Sincan'daki Müslümanların organlarını toplayan bir şebekeyi barındırmak gibi iddialarla suçlanıyordu. 

Hesaplar, "Rusya'nın Ukrayna'yı istilasına özel içerik oluşturdu ve Ortadoğu'daki Arapça konuşan kitlelere hitap edecek şekilde Rus karşıtı mesajlar tasarladı", İran yönetimini ve bu rejimin Irak'taki nüfuzunu eleştirdi.

BBC'ye konuşan araştırmacılar, paylaşımların çok fazla etkileşim almadığını söyledi.

Twitter, hesapları "platform manipülasyonu ve spam" gerekçesiyle kaldırırken Meta, platformlarındaki hesaplarda yer alan "koordineli sahte davranışları" teşhir etti. Analizin gerçekleştirilmesi için SIO ve Graphika'ya bu firmalar veri sağladı.

Unheard Voices
Facebook'la Instagram'ın ana şirketi Meta ve Twitter, yapay zekayla oluşturulmuş görüntüleri kullanan iki dizi sahte hesabı sildi (Unheard Voices raporu)


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU