Cop27'de yoksul ülkelerin zararının ödenmesi kabul edildi: Peki bu mümkün mü?

ABD ve AB, paranın Çin'e gitmesini istemiyor

Muson yağmurları yazın Pakistan'a büyük zarar verdi. 30 milyar dolar zarara yol açan sellerde 1500'den fazla kişi yaşamını yitirdi (Reuters)

Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (Cop27) bu sabah sona erdi. Konferansta iklim değişikliğinin yoksul ülkelerde meydana getirdiği kayıp ve zararların karşılanacağı bir fon kurulması için anlaşmaya varıldı.

Yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin yaklaşık 30 yıldır talep ettiği fon kabul edilse de bu anlaşmanın uygulanıp uygulanamayacağına dair bazı soru işaretleri var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel sera gazı emisyonlarında tek başına en fazla sorumluluğa sahip ABD ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri gibi zengin ülkeler fon talebini hem devlete hem de ülkelerindeki şirketlere dava açılabileceği endişesiyle kabul etmiyordu.

The Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Cop27'deki anlaşmanın yasal açıdan sorumluluk oluşturmayacağını söyledi.

Görüşmelerde 24 ülkenin temsilcisinden kurulacak bir komitenin fonun biçimi, hangi ülkelere dağıtılacağı ve nerelere harcanacağının belirlemesi için 2023'te çalışmaya başlamasına karar verildi. Ancak New York Times (NYT) pek çok detayın henüz belirlenmediğini yazdı.

Zengin ülkeler fonun, Çin gibi zengin ancak Birleşmiş Milletler'in (BM) gelişmekte olan ülkeler listesinde yer alan devletlere gitmesini istemiyor. Bu yüzen paranın, en savunmasız olduğu düşünülen fakir ülkelere dağıtılmasına karar verildi.

Bu ülkeler ayrıca Çin ve petrol zengini Körfez ülkeleri gibi devletlerin de fona katkı sağlamasını istiyor.
 


Öte yandan NYT, zengin ülkelerin fona para yatıracağının garantisi olmadığını vurguladı. Örneğin yaklaşık 10 yıl önce ABD ve AB üyeleri gibi devletler, yoksul ülkelerin temiz enerjiye geçmesi ve deniz duvarı gibi iklim kriziyle mücadele adımları atması için 2020'ye kadar yılda 100 milyar dolar harcanacağına söz vermişti. Ancak bu para on milyarlarca dolar eksik kaldı.

ABD'nin fona para aktarabilmesi için Kongre'nin onayı gerekiyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl, Kongre'nin iki kanadını Demokratların kontrolünde olmasına rağmen iklimle mücadele için istediği 2,5 milyar doların 1 milyarını elde etmişti.

NYT, Temsilciler Meclisi'nin iklim yardımlarına genellikle karşı çıkan Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçmesiyle Kongre'den onay almanın zorlaştığını savundu.

Fonun, iklim değişikliğinin etkilediği ülkelere yardım etmede hızlı hareket edip edemeyeceği de tartışmalı. WSJ, herhangi bir olayın küresel ısınma yüzünden meydana gelip gelmeyeceğini bilmenin net olmadığını yazdı.

 

Independent Türkçe, The New York Times, The Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU