PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 20 Kasım 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Rusya'da tutuklu olan Zambiyalı öğrenci Ukrayna'da savaşırken öldü

Zambiya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, 23 yaşındaki Zambiya vatandaşının Ukrayna cephesindeki ölümü hakkında acil bilgi almak için Rus yetkililere mektup yazdığını söyledi.

Moskova'da nükleer mühendislik öğrencisi olan Lemekhani Nathan Nyirenda 2020 yılında uyuşturucu bulundurmaktan suçlu bulunarak dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rusya'ya Zambiya hükümeti tarafından burslu olarak gönderilen Lemekhani'nin 22 Eylül'de Ukrayna'da savaşırken öldüğü bildirildi.

Olaya dair Rus tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.


Ruanda, M23'ü ateşkese zorlamayı kabul etti

Kenya'nın eski devlet başkanı Uhuru Kenyatta, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda ateşkes sağlanması ve M23 isyancılarının geri çekilmesi konusunda Kagame'den nüfuzunu kullanmasını istedi, Kagame de bu isteği kabul etti. 

Kenyatta'nın ofisinden yapılan açıklamaya göre Ruandalı lider, M23'ün ele geçirdiği bölgelerden çekilmesi için nüfuzunu kullanmayı kabul etti.

Başkan Kagame, M23'ü desteklediklerine dair iddiaları yalanlıyordu.

M23 ile Kongo askerleri arasındaki çatışmalar son haftalarda şiddetini artırdı.


Ateşkesin ardından ilk insani yardım konvoyu Tigray'a ulaştı

Etiyopya Hükümeti ile Tigray İsyancıları arasında imzalanan ateşkesin ardından, insani yardım kuruluşları Etiyopya'nın acil yardıma ihtiyaç duyduğu Tigray bölgesine erişebildi.

BM'nin Dünya Gıda Programı (WFP) kamyonlarından oluşan konvoyun komşu Amhara bölgesi üzerinden kuzeybatı Tigray'a girdiğini doğruladı.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) göre, çatışmanın patlak vermesinden bu yana 2 yıl içinde ilk insani yardım bölgeye ulaştı.

2 yıldan beridir devam eden Etiyopya'nın kuzeyindeki çatışmalar son birkaç ayda yoğun çatışmalara sahne olmuştu.

BM insan hakları uzmanları, her iki tarafı da savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara varan ihlaller işlemekle suçlamıştı.

İç savaştan dolayı Kasım 2020'den bu yana yüz binlerce insan öldü ve milyonlarca insan yerinden edildi.


Bill Gates, Afrika programları için 7 milyar dolarlık fon sağlayacak

Bill Gates, Afrika ülkeleri için sağlık, tarım, cinsiyet eşitliği ve diğer kritik alanlarda ilerlemeyi hızlandırmaya yardımcı olmak için 7 milyar dolarlık bir fon duyurdu.

Microsoft'un kurucusu, fonun Afrika ülkelerini desteklemek için önümüzdeki dört yıl içinde Bill Gates ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla dağıtılacağını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kenya'ya giden Gates, bölgesel liderler ve çeşitli gruplarla görüşmeler gerçekleştirdi.

Kenya cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, vakfın Kenya'daki sağlık, tarım ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanındaki çalışmalarını genişletmek ve geliştirmek için Nairobi'de bir bölge ofisi kuracağını söyledi.


Birleşik Krallık, Mali'deki askerlerini çekecek

İngiltere Avam Kamarasında yapılan açıklamaya göre, diğer Batılı ülkelerin askerlerini geri çekmesinin ardından Mali'deki BM barış gücü kapsamında görev yapan 300 askerini geri çekeceğini duyurdu.

İngiliz Silahlı Kuvvetleri Bakanı, Mali'deki askeri darbenin ve Rusya'ya bağlı çalışan Wagner grubunun etkinliğinin artması, terörün engellenmesi ve barışın sağlaması çabalarını baltaladığını söyledi.

Bakan, "Ev sahibi ülkenin hükümeti kalıcı istikrar ve güvenlik sağlamak için bizimle çalışmaya istekli olmadığında, bu hükümet güvenliği sağlamak için ulusumuzun ordusunu konuşlandıramaz" dedi.

Birleşik Krallık, 2020'nin sonlarında Mali'ye asker göndermişti.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU