Netanyahu'nun yeniden iktidar olması beraberinde neyi getirecek?

Fotoğraf: Reuters

Netanyahu'nun tekrar iktidara gelmesine ilişkin korkutma noktasına varan abartmalara rağmen İsrail'in kamu politikasını takip eden herhangi biri, başbakanın değişmesiyle pek de bir şeyin farklı olmayacağını görecektir.

Bu özellikle de oyalama ve krizleri ayrıntılar -ne derler bilirsiniz; şeytan ayrıntıda gizlidir- bataklığına sokup dallanıp budaklandırarak ömrünü uzatma arasında ortak bir özelliğin baskın geldiği Ortadoğu meseleleri konusunda geçerlidir.

Dolayısıyla Netanyahu'nun iktidara dönmesi ya da hatta hapse atılması Filistin meselesinde bir milim ilerleme kaydedilmesini sağlamayacaktır.

Bunun sebebi tüm İsrailli liderlerin kendi partilerini takip etmesi ve bu partilerin çoğunun iki devlet içerisinde bir arada yaşamaya inanmıyor olması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu nüfuzuna ve zihniyetine sahip birinin geri dönmesinin İsrail açısından bile sahneyi karıştıracağı açık.

İşte bakın İsrail'in en büyük gazetesi, 'Netanyahu'nun başbakanlığa dönüşü İsrail'i tehlikeye atıyor' manşetini attı.

Netanyahu'nun siyaset sahnesine dönüşü, pek çok analist ve gözlemci için pek ihtimal dahilinde değilken bugün Başkan Biden liderliğindeki birçok ABD'liyi şaşırtan ve belki de Rusya Devlet Başkanı Putin'i sevindiren bir gerçek haline dönüştü.

Netanyahu, hapishaneye girmeye ramak kalmışken bazıları tarafından 'kara gün' olarak tanımlanan bir zamanda geri döndü.

Binyamin Netanyahu beklenmedik bir anda, aşırı sağcı bir oluşuma -en tehlikeli oluşum- sahip bir hükümetin lideri olarak iktidara geri dönüyor.

Netanyahu'nun bloğunun zaferi aşırı sağcı bir hükümeti de beraberinde getirecek.

Netanyahu, yolsuzluk ve rüşvetle suçlandığı bir dizi skandal ve davanın ardından siyasi olarak dışlandıktan sonra iğne deliğinden siyasi hayata dönmeyi başardı.


Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile barış anlaşmaları imzalanmış ve Lübnan ile sınırlar çizilmişken Netanyahu'nun dönüşü, bölgede uzlaşma ve yeni ilişkiler kurma politikasına bir darbe mi indirmiş olacak?

Nitekim Netanyahu, Lübnan ile sınır çizilmesi anlaşmasına karşı çıkıyor ve bunu ABD garantileri nedeniyle iptal edemese de etkisiz hale getirmekle tehdit ediyor!

Netanyahu'nun Tel Aviv'de yeniden iktidara gelmesi, Arap-İsrail çatışmasına karşı da çeşitli Arap tutumlarına ilişkin ihtilaf ve çözüm yolunda tehlikeli bir dönüm noktası oluşturacak gibi görünüyor.

Nitekim Likud Partisi, 1897'de İsviçre'nin Basel kentinde Siyonist hareketin kurulmasından bu yana Siyonist eğilimlere bağlı olan partilerden biridir.

En radikal ve Siyon Liderlerin Protokolleri'ne en bağlı partilerden sayılıyor.


Likud Partisi'nin ve Netanyahu taraftarlarının çoğunluğunu oluşturan radikal tarafların kavram ve bakış açısına göre Netanyahu'nun dönüşünü İsrail'in 'hamisi' olarak gören bazı kişilerin tanımladığı gibi 'İsrail Kralı' yani Netanyahu geri dönüyor.

Bu taraflar genelde yurttaşlık ve ortak yaşam haklarının olduğu tek bir vatanda karşı tarafla yaşamayı kabul etmiyorlar.

Likud Partisi'nin zihniyeti ve metodolojisi de bu yönde. İsrail'in sadece Yahudilerin toprağı olduğunu savunuyor.

Bu yüzden Netanyahu iki devletli çözüme ve hatta merhum Libyalı Albay Kaddafi'nin tasavvur ettiği tek devletli çözüm 'İsratin'e de inanmıyor.
 


Netanyahu'nun İsrail'de iktidara dönüşü, eski Başkan Trump'ın destekçilerinin ABD yasama kurumları olan Temsilciler Meclisi'ne dönme olasılığıyla aynı zamana denk geliyor.

Bu, Temsilciler Meclisi'ndeki yeni Trump destekçileri aracılığıyla da olsa Netanyahu-Trump ittifakının geri dönüşüne dair kaygı ve korkuları artıracak bir saflaşma ve kutuplaşma durumuna yol açacak.

Dünya çapında aşırı sağ partilerin artan ilerlemesi ve zaferi, çevreyle ilişkilerde daha karmaşık ve daha az esnek olacak bir siyasi durumun oluşumunun habercisi olabilir.

Bu, otoritelerin ve siyasi yönelimlerinin değişmesine göre değişen ve çalkantılı bir dünyada en eski ve en uzun siyasi mücadeleye tanık olan Ortadoğu bölgesine yansıyacak ve aşırı sağla etkileşime geçince daha karmaşık hale gelecek.


Netanyahu'nun İsrail'de yeniden iktidara gelmesi, bölgedeki bazı medya kuruluşları tarafından 'Netanyahu'nun diplomasiyi çözüm yolu olarak görmeyen çatışmacı politikası göz önüne alındığında, bölgede bir savaşı ateşlemek' olarak tanımlanıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU