Mezopotamya lezzet buluşması: Yöresel tatlar Diyarbakır'da görücüye çıktı

"4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı"na İran ve Irak'ın yanı sıra, Türkiye'den 55 kentten 167 firmanın katıldı. Fuarın onur konuğu olan Hatay için 31 metrelik Diyarbakır örgü peyniri kurdele niyetine kesildi

Geçen yıl 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 farklı ilden 150 firmaya ev sahipliği yapan ve geniş bir yelpazede zengin lezzet çeşitliliği sunan "Diyarbakır 4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı"na bu yıl daha fazla ilgi gösterildi.

İl sayısı 55'e, katılımcı firma sayısı 167'ye yükselirken, fuara ev sahipliği yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, organizasyonun bölge gastronomi turizminin gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi. 
 

detay1.jpg
"Mezopotamya Gurme Fuarı"nı 350 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Ciğer kebabı, burma kadayıfı, mercimeği, üsküre kebabı, tavuk eşkenesi, içli köfte, kabak meftunesi, kenger boranisi, kuru dolma ve simindirik çorbasının da aralarında olduğu 50'ye yakın ürüne Türk Patent Enstistüsü'nden "Coğrafi İşaret Belgesi" alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, yörenin geniş mutfak lezzetini Anadolu ve Mezopotamya mutfağıyla buluşturmaya devam ediyor. 
 

detay5.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen ve 21 Kasım tarihine kadar devam edecek olan "Mezopotamya Gurme Fuarı", geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor.

Geçen yıl 246 bin kişinin ziyaret ettiği fuara 52 farklı ilden 150 firma katılımı göstermişti. Bu yıl il sayısı 55'e, katılımcı firma sayısı ise 167'ye yükseldi. 
 

Fuar açılışı, Hatay'ın trafik kodu olan 31 rakamı nedeniyle 31 metrelik Diyarbakır örgü peyniri kurdele niyetine kesilerek yapıldı..jpg
Fuar açılışı, Hatay'ın trafik kodu olan 31 rakamı nedeniyle 31 metrelik Diyarbakır örgü peyniri kurdele niyetine kesilerek yapıldı / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Bu yılki onur konuğu Hatay oldu

İran'ın Urmiye ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin Erbil kentindeki oda, borsaların stand açtığı fuarın bu yıl onur konuğu Hatay mutfağı oldu.

Fuara bizzat katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ziyaretçilere Hatay künefesi ikram etti.
 

Fuara katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ziyaretçilere Hatay künefesi ikram etti..jpg
Fuara katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ziyaretçilere Hatay künefesi ikram etti / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

"Mezopotamya buluşması yapmak istedik"

Independent Türkçe'ye konuşan Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan, Hatay'ı fuarın onur konuğu yapan DTSO'ya teşekkür ederek, "Hatay Büyükşehir Belediyesi adına kentin tarihi ve yöresel lezzetini tanıtmak için Diyarbakır'a geldik. Hatay'ın oruğu, Hatay'ın künefesi, katıklı ekmeği, humusu, cevizli biberi, kabak boranisi, firik pilavı, Hatay zeytinyağı, nar ekşisi, baharatı, peyniri, sürkü ve Hatay mozaiği ile buraya geldik. Hatay, romantik döneminden kalma mozaik cenneti. Mozaik kültürüyle buraya geldik. Niye geldik? Çünkü bir Mezopotamya buluşması yapmak istedik" dedi.
 

Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan.jpeg
Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Hatay'ın 13, Diyarbakır'ın ise 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Aslan, "Bu kozmopolitin, bu insani birleşimin, kültürün burada yaşaması lazımdı. Diyarbakırlılar bizi davet ettiğinde koşarak geldik. Çünkü biliyoruz ki bu Anadolu ruhu, Hataylılarda da var Diyarbakırlılarda da var. Müthiş bir ev sahipliği var. Buradaki kardeş buluşması Türkiye'ye, dünyaya örnek olsun" diye konuştu.
 

detay7.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

DTSO Başkanı: Mezopotamya'nın eşsiz mutfak lezzetini dünyaya tanıtacağız

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri fuarı 350 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini ifade ederek, geçen yıllara oranla katılımcı kent ve firma sayısının geçen artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Kaya, "Fuarları düzenlerken işin sadece görsel kısmıyla ilgilenmiyoruz. Çünkü gastronomi aynı zamanda alt yapısını desteklemeniz gereken bir fuar. Biz oda olarak bu altyapıya önem verdik. Ticaret ve Sanayi Odası olarak 50'ye yakın ürünün coğrafi işaretini aldık. O ürünler burada sergileniyor şimdi. Aynı zamanda  bu ürünlerin ticarileşmesini sağlayacak adımlar da burada atılıyor" dedi.
 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya.jpeg
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

"Mezopotamya'nın lezzetini görücüye çıkarıyoruz" şeklinde konuşan DTSO Başkanı Kaya, sözlerine şunları ekledi:

Tabi bunu yaparken sadece kendi ürünümüzü değil, işte fuara katılan 70'e yakın ilimizin ürünleri de burada sergileniyor. Bunu sergilerken biz her yıl gastronomide marka olmuş bir şehri konuk ediyoruz. Bu yıl Hatay'ı onur konuğu olarak seçtik. Gastronomi bizim için Diyarbakır'da turizmde kesinlikle birinci sıraya çıkaracağımız, esnafımızın, tüccarımızın da kazanacağı en önemli bir markamız. Biz bunun farkındayız. Bunu daha da geliştirip bir dünya markası haline getirme hedefindeyiz.
 

detay2.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Ticaret Borsası Başkanı: Yeni pazarlara açılım hamlesi

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil de fuarın, zengin lezzet çeşitliliği sunan yöresel ürünlerin markalaşması, coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerin bilinirliklerini artırarak yeni pazarlara açılma hamlelerinde önemli bir buluşma noktası olacağını ifade etti.
 

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil.jpeg
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Yeşil, "Diyarbakır, buğdayın ilk evcileştirildiği, yerleşik tarıma ilk geçilen, günümüz uygarlıklarının ve gastronominin başlangıç noktasıdır. Bizler de Ticaret Borsası olarak kentimize özgü coğrafi tescil belgesi olan kırmızı mercimek ve Karacadağ Pirincimizi tanıtıyoruz" dedi. 


DESOB Başkanı: Fuar, esnaf ve sanatkarlarımıza ciddi katkı sunuyor

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, fuarların kent tanıtımının yanısıra esnaf ve sanatkarlara ciddi katkı sağladığını belirtti.
 

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu.jpeg
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Ebedinoğlu, "Fuara ciddi bir ilgi var. Fuarların kentimize, ekonomimize esnaf ve sanatkarımıza ciddi anlamda katkısı yıllardır devam etmektedir. Bizler Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, diğer bileşenlerle birlikte fuar sayılarının artması için çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki 2023 yılında bu ve buna benzer fuarların artması, kentimizde biraz daha rekabetle daha doğrusu yöresel ürünlerin daha fazla sergilendiği bir potansiyel haline gelir ve amacımıza ulaşmış oluruz" ifadelerini kullandı. 
 

detay4.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Ünlü şef, gurme, akademisyen ve bloggerların da yer alacağı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar ile renklenecek olan Fuar, birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapacak.
 

detay6.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Fuarın, 21 Kasım Pazartesi günü, saat 18.00'de kapanışı yapacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU