Koni Nebulası'nın daha önce görülmemiş ayrıntıları ortaya çıktı

Bulutsu, Tekboynuz Takımyıldızı'nda yer alıyor

Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory/ESO), kuruluşunun 60. yıldönümü münasebetiyle Koni Nebulası'nın gözalıcı bir görüntüsünü yayımladı. İki gün önce paylaşılan görsel, Şili'deki Atacama Çölü'nde kurulu Çok Büyük Teleskop'la (Very Large Telescope/VLT) yakalandı.

Nebulalar, Güneş'ten daha büyük bir yıldızın yaşamının son evrelerine gelmesi ve içeriğini uzaya savurmasıyla meydana geliyor. Bulutsu diye de bilinen bu yapılar toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşuyor. Nebulalarda yıldızlar da oluşuyor.
 


Adını şeklinden alan Koni Nebulası, Tekboynuz Takımyıldızı'nda yer alıyor. Dünya'dan yaklaşık 2 bin 500 ışık yılı uzaklığındaki nebula, görece yakın olması sebebiyle çok çalışıldı. Ancak önceki görüntüler, VLT'nin son fotoğrafındaki ayrıntılardan yoksun.

Görselde hidrojen mavi, kükürt kırmızı renkte görülüyor. Bulutsudaki genç yıldızlar sarı renkte parıldıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nebulanın benzersiz şekli, yeni yıldızlar oluşmasını sağlayan moleküler gaz ve toz bulutlarından kaynaklanıyor. Bu sütunlar, genç yıldızların etrafındaki maddeleri uzaklaştırmasına yarayan yıldız rüzgarları ve morötesi radyasyon saldığında ortaya çıkıyor.

Avrupa Güney Gözlemevi, 5 Ekim 1962'de Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsveç'in imzasıyla kuruldu. Gözlemevine daha sonra diğer Avrupa devletleri de katıldı.

ESO, Atacama Çölü'nde benzersiz üç dünya-sınıfı gözlem yerleşkesi işletiyor. Bu yerleşkelerde VLT haricinde 3,5 metrelik Yeni Teknoloji Teleskopu ve tayfçeker HARPS gibi cihazlar var.

 

Independent Türkçe, Space.com, Daily Mail, ESO

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU