Eski Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa: Küresel sistem krizlere çare bulamıyor, BM'deki veto hakkı insanlığı tehlikeye atıyor

Amr Musa, yeni bir küresel sistem kurulması gerektiğini savundu

Eski Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa Fotoğraf: Independent Türkçe

"Büyük Dönüşüm: Küresel Değişimin İtici Güçleri" temasıyla düzenlenen 13. Boğaziçi Zirvesi'ne eski Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa da katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında dünya ülkelerinin buhran içinde olduğunu söyleyen Musa, bu buhranı yenmek için ülkelerin birlikte çaba harcaması gerektiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem uluslararası düzeyde hem de bölgesel zeminde siyasi değişim içinde olunduğunu, güvenlik ve istikrarı tehdit eden gelişimlerle karşı karşıya bulunulduğunu söyleyen Musa, "İçinde bulunduğumuz duruma çare bulabilmemiz için mutlaka elbirliğiyle gayret göstermemiz gerekiyor. Aksi halde sonuçlarını tahmin edemediğimiz gelişmeler olacak" dedi.

"Uluslararası sistem krizlere çözüm bulamıyor"

Mevcut uluslararası sistemin dünya krizlerine çare bulmakta yetersiz olduğunu ifade eden Musa, "Küresel iklim kriz sürüyor. Irk ayrımı, hoşgörüsüzlük toplumlar arasında hüküm sürüyor. Fakir ülkeler çile çekiyor. Bizim sevgiyi, saygıyı ihtiramı yeniden aşılamamız gerekiyor. Bu dönemde uluslararası düzenin çare bulamadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Uluslararası barış ve güvenliğin tehdit altında olduğunu ileri süren Musa, "Bunu sağlamak Birleşmiş Milletler'in (BM) görevi. Ancak BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetonun hakkının haksızca kullanılması insanlığı tehlikeye atıyor, güvenliği sarsıyor, huzuru bozuyor. Buna da bir çare bulunması gerekiyor. Bu şekide devam ederse çok ülke zarar görecek" diye konuştu. 

"Tehlike tüm insanlığı etkisi altına alacak"

İklim koşullarının uluslararası düzeyde insanlığı tehdit ettiğine işaret eden Musa, "Çevre korunmazsa insanlık hayatı tehlikeye düşecek. Tehlikeler sadece bir ülkeyi değil tüm insanlığı etkisi altına alacak" ifadelerini kullandı.

Küreselleşme hedefinin amacından saptığını sözlerine ekleyen Musa, şunları söyledi:

"Bütün tarafları hikmetli davranmak ve çatışmaya son verecek girişimlerde bulunmak için çağrıda bulunuyorum. Köklü, derin bir ekonomik buhranla karşı karşıyayız. Bu kriz, gıda güvenliği krizi destekliyor. Yıkıcı fikirlerle karşı karşıyayız. Atlantik ve Rusya paktları, Rusya-NATO ihtilafları, BM-Çin arasındaki uyuşmazlıkları savaş çanları olarak algılıyoruz. Kutuplaşmadan uzak esnek davranışlara ihtiyaç var."

Bölgesel ilişkiler de gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Musa, "Sorunlara dış etkilerden uzak, serin bir düşünceyle çözüm bulmamız gerekiyor. Teröre son vermek için el ele vermeliyiz. Bunu yapmak zorundayız. Bölgesel bir sisteme ihtiyaç var. Bu, bölge toplumlarının çıkına olacaktır.  Dış güçlerin çıkarlarına katkıda bulunacağımıza bölge ülkelerinin çıkarına uygulamalar harekete geçirilmeliyiz. Kudüs ve Filisin sorununa çözüm bulmalıyız. Sevgiyi muhabbeti gerçekleştirecek girişimleri bir an önce uygulamaya koymamız gerekiyor. Bizler bunu yapabiliriz. Bölgenin nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olmasına çalışmalıyız bölgenin. Ortadoğu bölgesi nükleerden arındırılmalı" değerlendirmesinde bulundu. 

Musa, konuşmasında Suudi Arabistan'ın son yıllarda çok büyük gayret sarf ederek önemli ilerlemeler sağladığını belirterek, ülkedeki dini reform çabalarını da takdirle izlediğini kaydetti. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU