Eşine kızıp giden veya sevdiğinden kaçanlar yol kontrollerinde bulundu… 3 ayda 781 yetişkin kayıp şahıs ailesine teslim edildi

Bu kadar yetişkin insan neden ve nasıl kayboluyor? Yıllarca kayıpları arayan iki isim bu soruya cevap verdi

Jandarma kontrollerinde son üç ayda hakkında kayıp olduğuna ihbarda bulunulan 781 yetişkin şahıs buluındu / Fotoğraf: TRTHaber

Tanıdıklarının habersiz bir şekilde kaybolması insanları endişelendiren olaylar sıralamasında üst sıralarda geliyor.

Kaybolma vakalarında ilk yapılması gerekenlerden biri de güvenlik güçlerine haber verilmesi.

Şayet kaybolan kendiliğinden evine dönmez veya ailesince bulunmazsa iş çoğunlukla güvenlik güçlerine kalıyor.

Bunlara dair verilerde zaman zaman güvenlik güçlerince paylaşılıyor.

 

kayıpçocuk.jpg
Son 3 ayda 193 kayıp çocuk jandarma tarafından bulundu / Fotoğraf: AFP

 

Çocuktan çok kayıp yetişkin var

Jandarma tarafından aylık olarak yayınlanan istatistiklerde dikkat çekici bir rakam var.

Ekimde jandarma bölgesinde yapılan yol kontrolü ve aramalarda 57 çocuk ve 267 de kayıp yetişkin bulundu.

Yine bu yılın eylül ayında 76'sı çocuk, 232 kayıp yetişkin, ağustosta ise 60 kayıp çocuk ile 282 kayıp yetişkin tespit edildi. 

Bu verilerde dikkat çeken neredeyse son 3 ayda 781 yetişkin kayıp şahsın bulunması.

Yolunu kaybedip bulamayan, yakınlarınca ya da tanımadıkları kişilerce kaçırılma olaylarına maruz kalan çocukların kaybolması bir nebze anlaşılır iken bu kadar sayıda yetişkin insan nasıl kayboluyor? Kim bu insanlar?

 

savaşkurtbaba.jpg
Savaş Kurtbaba / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ailesine eşine kızıp habersiz ayrılanlar çoğunlukta"

Bir dönem İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Kayıp Şahıslar Büro Amirliği'nde çalışan, şimdilerdeyse özel dedektiflik yapan Savaş Kurtbaba, kaybolanlardan çoğunun ailesine, eşine kızarak haber vermeden çekip gidenler olduğunu söyledi.

Bir kısmının da sevdiğine kızıp kaçanlardan oluştuğunu aktaran Kurtbaba, "Bazısı da ailesine haber vermiyor eve saatlerce gelmiyor" dedi.

Ailelerin ulaşamadıkları yakınları için güvenlik güçlerine kayıp biriminde bulunduğunu hatırlatan Kurtbaba, "Adam belki sabaha karşı dönüyor ama bir kere kayıtlara kayıp vaka olarak giriyor. Dolayısıyla bu vakaların yüzde 90'ı gerçekten kayıp olan insanlar değil. Kendi isteğiyle gidenler. Çok çok azı bulunamıyor" diye konuştu.

"Rahatsızlığı olanlar da kayboluyor"

Kurtbaba, bunun yanında ayrıca alzaymır, demans hastalıkları ve psikolojik rahatsızlığı olanların da kayıplar arasında yer aldığını belirtti. Kurbaba, görev yaptığı dönemde İstanbul'da kayıp başvurusu yapılan birinin rahatsız olduğu halde Kıbrıs'a kadar gittiğinin tespit edildiğini kaydetti.

 

zaferbilici.jpg
Zafer Bilici / Fotoğraf: Arşiv

 

"Kayıp yetişkinlerin bir kısmı sevdiğine kaçan kızlar"

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Bilici de yetişkin kayıp şahısların büyük bir kısmının kendi isteğiyle terk eden kişiler olduğunu söyledi.

"Bunların arasında sevdiğiyle evlenmek için kaçan kızlar da var" diyen Bilici, "Bunun yanında borçlarından ve askerlik sorunu nedeniyle kaçanlar da oluyor. Çeşitli rahatsızlıkları olanlar da kayıplar arasında yer alıyor. Hatta intihar etmek için kaybolanlar da oluyor. Sonuçta büyük bir kısmı kendi isteğiyle ortadan kayıp olan insan" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU