Dünya, Irak ve Suriye’de tutuklu 40 bin "yabancı" IŞİD militanına çözüm arıyor

Irak ve Suriye’de 40 bin civarında IŞİD militanı ve aile üyelerinin bulunduğu ve bunların 12 bine yakın yabancı kadın ve çocuğun IŞİD’le bağlantıları nedeniyle gözaltında tutuldu tahmin ediliyor

Kamplarda tutulan IŞİD'li aileler / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 100 ülkeden 40 binden fazla kişi, Irak ve Suriye’ye giderek IŞİD'e katıldı.

Buna göre IŞİD’e katılmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden 18 bin 852, Doğu Avrupa’dan 7 bin 252, Orta Asya’dan 5 bin 965, Batı Avrupa’dan 5 bin 904, Güneydoğu Asya’dan bin 63, Doğu Asya’dan bin 10, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan 753, Güney Asya’dan 447 ve Sahraaltı Afrika’dan da 244 kişi Irak ve Suriye’ye gitti. 

"Irak ve Suriye'de hala 14-18 bin arasında IŞİD'li militan var" 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Şubat ayının başında BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitaben yaptığı konuşmada "IŞİD'in Irak ve Suriye’de 14 bin ile 18 bin arasında savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. Bunların arasında 3 bine yakını yabancı" demişti.

 

pyd bağoz AFP
IŞİD'li esirler / Fotoğraf: AFP

 

BMGK'ya sunulan raporda, geçen zamana göre saldırıları azalmış olsa da hücresel bir ağla yeniden yapılanan IŞİD’in hala ciddi bir küresel terör tehdidi olmaya devam ediyor 

Raporda, son dönemde IŞİD’in gücünün azaldığı ya da bitmek üzere olduğu iddialarının aksine örgütünün varlığının güçlü bir şekilde sürdüğü tespitine yer verildi.

Irak’ta 18 bin militan ve aileleri tutuklu

Independent Türkçe’nin Irak güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre ülkede IŞİD’le bağlantılı olduğu iddiasıyla 18 bin militan ve aile üyesi tutuklu. Irak'ta tutuklu 3 bine yakın IŞİD mensubu ise 40’tan fazla ülkenin vatandaşı. 

Kaynaklara göre, Irak’ta tutuklu bulunan IŞİD’le bağlantılı kişiler arasında 900'a yakını Türk kökenli. Bunların 300’e yakınının IŞİD militanı geriye kalanların ise bu militanların eşleri ve çocukları olduğu bildiriliyor.

Amerikan New York Times gazetesi de geçen hafta IŞİD bağlantıları nedeniyle 800'e yakın Türk kökenli kadın ve çocuğun Irak'ta tutuklu veya gözaltında olduğunu yazdı.

 

IŞİD'li aileler
IŞİD'li aileler / Fotoğraf: AFP 

 

Gazete haberinde, “200'e yakın çocuk Irak'tan Türkiye'ye geri gönderildi ve ebeveynlerinin aileleri tarafından bakıma alındı” bilgisini paylaştı.

Irak'taki Terörle Mücadele Yasası, IŞİD adına eylemlere karışmasalar dahi şüphelilerin örgüte üye olmak ya da yardım ve yataklık suçlarından idam cezasına çarptırılmalarına olanak tanıyor.   

SDG’nin elinde 20-22 bin civarında IŞİD’li militan ve aile var

Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi’ndeki (Rojava) yetkililerin paylaştığı bilgilere göre, bölgede tutuklu veya gözaltında 20 binden fazla IŞİD’li militan ve aileleri var.

Rojavalı yetkililere göre Suriye kuzeyinde tutuklu bulunan IŞİD militanı sayısı 9 bin. Bu militanların 800'ü farklı ülkelerin vatandaşı. Yabancı militanların tutuklu eş ve çocuklarının szayısı ise 5 bin. Suriye'de tutuklu Türk kökenli IŞİD militanların da bulunduğu biliniyor. Ancak sayılarına yönelik bilgi verilmedi.

Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi’nin verilerine göre, 256 kadın ve bin 180 çocuğunda içinde olduğu en az 7 bin 366 yabancı militan ülkelerine geri döndü. Geri dönenlerin büyük oranının yargılanarak hapse girdiği belirtildi.

 

IŞİD'li esirler
IŞİD'li esirler / Fotoğraf: AFP

 

BM: IŞİD’liler yargılanmalı veya serbest bırakılmalı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, 24 Haziran’da yaptığı açıklamada, vatandaşları kamplarda tutulan ülkelerin sorumluluk alması ve herhangi bir suçlama yöneltilmeyen vatandaşlarını ülkelerine geri alması çağrısında bulunmuştu.

BM yetkilisi Bachelet’e göre IŞİD militanlarının yaklaşık 29 bin çocuğu var. Çocukların 20 bininin Iraklı olduğu tahmin edilirken diğer çocukların babalarının ise 50 farklı ülkeden gelen militanlar olduğu ifade ediliyor.

BM'nin çağrısına rağmen ülkelerin büyük kısmı, IŞİD'li tutukluların kaldığı kamplardaki örgüt üyesi vatandaşlarının geri dönmelerine sıcak bakmıyor. Gerekçe olarak da yargılamanın zorluğu ve ülkelerindeki kamuoyunun IŞİD militanlarının dönüşüne karşı çıkması olarak gösteriliyor.

Kimi ülkeler de vatandaşları olan militanların Suriye ve Irak'ta doğan çocuklarını vatandaş olarak tanımıyor ancak Fas, Rusya, Fransa, Hollanda, Avustralya, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de içinde olduğu birkaç ülke bazı çocukları geri aldı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU