Müslüman Kardeşler yöneticisi İbrahim Münir, Londra'da öldü

Örgütü, Mısır dışından yöneten ilk liderdi

İbrahim Münir uzun yıllar boyunca İhvan hareketinin Avrupa'daki sözcüsüydü (Twitter/@Ahsan_Shafiq)

Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerinden İbrahim Münir, bugün (4 Kasım) Londra'da 85 yaşında hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun yıllardır Britanya'da yaşayan Münir, İhvan'ın geçici lideri Mahmud İzzet'in Ağustos 2020'de Mısır'da yakalanmasından sonra Genel Mürşid Vekili görevini üstlenmişti. Aynı zamanda, 1928 yılından bu yana örgütün işlerini Mısır dışında yöneten ilk kişi olmuştu.

1952'de Kahire Üniversitesi'ni bitirdiğinde henüz 17 yaşındayken Mısır'daki Cemal Abdünnâsır rejimi tarafından 7 yıl boyunca cezaevine atılan Münir, 1965'te yeniden tutuklanıp 9 yıl daha hapis yatmıştı.

Münir, Mısır'daki Abdülfettah Sisi yönetiminin terörizm suçlamalarını 2017'deki röportajında şöyle yanıtlamıştı:

Eğer darbe hükümeti benim şahsen kanunları çiğneyen veya rejim yanlılarının terörizm dediği herhangi bir eylemimi açıklarsa, dünyadaki her mahkemeye çıkmaya hazırım. Darbe liderinin idare ettiği hükümete muhalefet eden görüşlerin sözlü veya yazılı ifadesi hiçbir zaman terörizm sayılamaz.

Münir, temmuzda Reuters'a verdiği demeçteyse şu ifadeyi kullanmıştı:

Sadece şiddet ve silah kullanımını değil, Mısır'da herhangi bir iktidar mücadelesine girmeyi de reddediyoruz.

İhvan'ın içinde olduğu krize nasıl karşı nasıl harekete geçileceğine dair iç bölünmeler yaşadığını açıklayan Münir, "durum istikrara kavuştuğunda" yeni bir liderin seçileceğini bildirmişti.

Münir'in, İstanbul'da yaşayan eski Genel Sekreter Mahmud Hüseyin'le liderlik rekabeti içinde olduğu haberleri yayılmıştı. Mısır'daki bazı İhvan grupları da Münir'in liderliğini tanımıyordu.

Kahire Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmed el-Muslimani, geçen ay Şarku'l Avsat'ta yayımlanan makalesinde, Müslüman Kardeşler'deki bölünmeleri şöyle özetlemişti:

Londra Cephesi, Mısır'daki iktidarla flört ederken siyaset ve iktidar hakkında çelişkili mesajlar veriyor. Türkiye'deki Müslüman Kardeşler gruplarından ilki olan Mahmud Hüseyin liderliğindeki İstanbul Cephesi, Londra Cephesi'ni görmezden geliyor ve sadece Kahire Cephesi'ne kur yapıyor. Türkiye'deki ikinci grup olan Kemalistler (Muhammed Kemal Grubu / Değişim Hareketi), Mısır'da iktidarı devirmek için silahlı gücü ve cihadı öne sürüyorlar.

 

Independent Türkçe, Middle East Monitor, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU