Vize başvurularındaki sıkıntılar sürüyor... Retlerde Almanya ilk sıralarda

Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, AB ülkelerine yapılan vize başvurularında yaşanan sıkıntının yaz aylarına göre azalmakla birlikte sürdüğünü ve geçmişe oranla daha kısa süreler için vizenin verildiğini kaydetti

Geçtiğimiz ilkbaharda başlayan vize başvurularında yaşanan gecikmeler yaz aylarında kamuoyunun dikkatini çekecek noktaya geldi.

Türkiye'den Avrupa ve ABD'ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarına vize başvurularında ciddi zorluk çıkarıldığı, randevuların ya çok geç tarihlere verildiği ya da çoğunlukla reddedildiği yönünde şikayet ve iddialar yoğunlaştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 23 Ağustos 2022 Salı günü Haber Global'de katıldığı bir programda bu iddiaları doğruladı. 

Çavuşoğlu, tepkisini "Maalesef ABD ve bazı AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyor. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı" sözleriyle dile getirmişti.

Yaşanan sıkıntıyı yurtdışına tatil ve seyahat amacıyla gitmek isteyen Türklerin artan başvurusuna bağlayanlar olduğu gibi, Türk vatandaşlığını yeni alan yabancıların yoğun bir şekilde Avrupa'ya gitmek için başvuru yapmasına bağlayanlar da oldu.

İddialara göre konsoloslukların araya terör şüphelilerinin de karışmış olabileceği şüphesiyle başvuruları daha dikkatli incelemeye başlaması gecikmeleri artırdı.

 

cempolatoğlu.jpg
Cem Polatoğlu, vize başvurularındaki problemin sürdüğünü öne sürdü 

 

"Problemler devam ediyor"

Peki yaz boyunca sürekli gündemde olan bu sorun ile ilgili Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu ile konuştuk. 

Çünkü işleri gereği en çok vize başvurusu yapan ve bu nedenle konsolosluklara en fazla yolları düşen meslek gruplarının başında tur operatörleri geliyor.

Polatoğlu'na sorduğumuz sorular ve verdiği cevapları şunları: 

Vize başvurularındaki gecikmeler devam ediyor mu?

Vize konusunda problemler devam ediyor. Başvurularda 3 aya kadar uzayan bekleme süreleri vardı. Kış dönemine geldiği için biraz düştü. Biraz da şikayetler artınca konsolosluklar kapasitelerini artırmak zorunda kaldı. O nedenle bekleme süreleri şu an 30-45 gün diyebilirim.

"Türk kimliği alan göçmenler derhal Schengen vizesi almak istiyorlar. Bunlar da yoğunluk oluşturdu"

Peki sıkıntının nedeni neydi?

Konsoloslukları bize dedikleri şu: Geçen seneye göre talep 4-5 kat arttı. Pandemi nedeniyle bunalan insanlar, Avrupa'ya seyahat etmek istiyor. Bir de bunun dışında Türk kimliği alan göçmenler derhal Schengen vizesi almak istiyor. Bunlar vize departmanlarımız üzerine büyük bir yoğunluk oluşturdu. 

"Hem Türklerden hem de yeni vatandaş olan göçmenlerden Almanya'ya çok talep var"

En çok sıkıntı yaşanan ülkelerden birinin dört milyon Türk'ün yaşadığı Almanya olduğu iddiası doğru mu?

Almanya turistik açıdan çok seyahat edilen bir ülke değil ama ret oranı yüksek bir ülke. Çünkü orada yaşayan gurbetçilerin akrabalarından ve Türkiye'de yeni Türk vatandaşlığı almış olan göçmenlerden Almanya'ya çok talep var. Almanya zaten eskiden beri vize konusunda çok sıkıydı. Şimdi ret oranı en yüksek ülkelerden biri olarak gözüküyor.

 

vatandaşlık.jpg
Polatoğlu, yeni Türk vatandaşı olan kişilerin de yoğun bir konsolosluklara başvurarak vize almak istediklerini öne sürdü 

 

Turistik vize başvurularında nerelerde sıkıntı yaşanıyor?

Turistik vize olarak bakarsak işe Fransa, İtalya Hollanda en yoğun vize başvurusu yapılan ülkeler gibi gözüküyor. İkinci sırada Yunanistan, Macaristan, İspanya geliyor. 

Çözüm için ne gibi girişimler yapıldı?

Gerekli uyarılar seyahat acenteleri tarafından yapıldı konsolosluklara. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı yaptığı ikili temaslarda vize sorununu sürekli dile getiriyor. Biz tur operatörleri olarak devredeyiz. Fransız konsolosuyla bire bir görüşme yapıldı. Kendilerinden turla giden müşterilerin vizelerine öncelik verilmesi istendi. Fransız Konsolosu bunu olumlu karşıladı. Şimdi aynı talebi bu hafta İtalyan Konsolosluğu'ndan isteyeceğiz. Bu şekilde sorunu bir nebze çözmeye çalışacağız. 

 

vizebaşvurusu.jpg
Yaz boyu vize başvuru merkezlerinin önünde kimi zaman kalabalıklar oluşmuştu

 

"Almanya'ya başvurular turistik amaçlı olmaktan çok akraba ziyareti ve iş nedeniyle"

Almanya'ya vize başvuruların turistik mi yoksa farklı amaçlarla mı?

Almanya'yı bu konseptin dışında tutuyoruz. Almanya'dan turistik amaçlı değil daha çok akraba ziyareti, iş nedeniyle veya fuarlara gitmek için vize alınmak isteniyor. Bu nedenle Almanya'daki yoğunluk turistik değil, iş ve akraba ziyareti için istenen vizeler diyebiliriz. 

Verilen vizelerin sürelerinde bir sıkıntı olduğu iddiası doğru mu?

Bir diğer sıkıntı da vize sürelerinden kaynaklanıyor. Eskiden daha uzun süre verilen vizeler şimdi neredeyse seyahat süresi kadar verilmeye başlandı. 60 yaşında adam tüm evrakları tamam. Belki de Avrupa'ya 20'inci, 50'inci çıkışı. Adama bir aylık, iki aylık vize veriliyor. Oysa eskiden aynı adamın iki senelik üç senelik Schengen vizesi varmış pasaportunda hala. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU