Bakan Nebati, Suudi Arabistan basınına konuştu: "Ankara ve Riyad enerji fiyatlarını düşürebilir"

"Bölgemizin huzur ve refahına katkıda bulunacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Riyad'da Suudi Ticaret Bakanı Macid el Kasabi'yle görüştü (Twitter/@NureddinNebati)

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bölgesel enerji merkezi olma yolundaki Türkiye'nin Suudi Arabistan'la işbirliğini yoğunlaştırmak istediğini belirtti.

Riyad'da 25-27 Ekim'de düzenlenen 6. Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı'na katılan Nebati, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bölge barışına sunduğu katkının küresel enerji fiyatlarının aşağı çekilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Nebati, Arab News'a şöyle konuştu:

Coğrafi konumuyla Türkiye; Rusya, İran ve Suudi Arabistan'dan gelen enerji koridoru üzerinde. Doğalgaz veya petrolün buradan ulaştırılması veya gönderilmesi hem daha ucuz hem de daha güvenli olur.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, aynı zamanda 5'inci büyük doğalgaz rezervlerine sahip ama sahip olduğu gazı ihraç etmek yerine elektrik üretiminde kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bu ay yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye'nin Avrupa'ya doğalgaz tedarik merkezi olacağını söylemişti.

Türk hükümetinin benimsediği yeni ekonomi modelinin yatırım, üretim ve istihdama dayandığını belirten Nebati, enerji ve emtia fiyatlarındaki düşüşle birlikte enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 25 seviyesine gerileyeceğini ve cari açığın azalacağını öne sürdü.

Nebati ayrıca, Türkiye'nin demiryolu, otoyol, havalimanı, liman, hastane ve okul gibi alanlardaki altyapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamladığını ve savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıktığını anlatarak şöyle konuştu:

Gelecek dönemde, Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki işbirliği hiç şüphesiz yeni işbirliği alanlarına vesile olacak. Suudi Arabistan'ın vizyonuyla ve Türkiye'nin 2023 vizyonuyla birlikte yeni bir yüzyıla gireceğiz ve bölgemizin huzur ve refahına katkıda bulunacağız.

Konferans sırasında konuşan Suudi Ticaret ve Enformasyon Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi, Türkiye'deki Suudi yatırımı hacminin 18 milyar doları bulduğunu ve yakın gelecekte 3 ila 5 milyar dolarlık yeni yatırım planlandığını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU