Yapıcıoğlu: HÜDA PAR sadece seçim odaklı çalışan bir parti değildir

Yapıcıoğlu, Avrupa’nın birçok kentinde parti temsilciliği açmak için çalışmalar sürdürdüklerini belirtti

Fotoğraf: HÜDAPAR

Avrupa’da temaslarda bulunan Yapıcıoğlu, ilk olarak Almanya’nın Hamburg kentinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Seçim odaklı çalışan bir parti olmadıklarını belirten Yapıcıoğlu, Avrupa ziyareti hakkında şunları söyledi:

Yaklaşık bir buçuk yıldır Türkiye’de memleketin dört bir tarafını dolaşıyoruz ve aynı zamanda yaklaşan seçim için çalışmalarda yapıyoruz. Malum olduğu üzere Almanya’da da bir buçuk milyona yakın seçmen kitlesi var. 2023 yılının Mayıs ya da Haziran ayında bir seçim yapılacak. Buradaki vatandaşla kontak kurma, onları ziyaret etme, dinleme ve çalışmalarımızı burada da sürdürme adına buraya geldik. Avrupa’da 10-12 günlük bir programımız var. Berlin, Brüksel, Avustralya, Paris, Hollanda gibi birçok yere gidip oralardaki vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz. Geçtiğimiz seçimde Avrupa’daki oy kullanma oranı Türkiye’deki oy kullanma oranına göre düşüktü. Umuyoruz ki önümüzdeki seçimlerde burada yaşayan vatandaşlarımız seçimlere biraz daha ilgi gösterirler. Takip edenler bilirler ki, HÜDA PAR sadece seçim odaklı çalışan bir parti değildir. Biz pandemi şartları ortadan kalktıktan sonra memleketi dolaşmaya başladık. İnşallah bu seçimler bittikten sonra da yeniden vatandaşlarla bir araya gelmeye onların sorun ve sıkıntılarını dinlemeye, kendi çözüm önerilerimizi onlara anlatmaya devam edeceğiz.

Avrupa’nın birçok kentinde temsilcilik açmak için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Yapıcıoğlu, “Tek amacımız buradaki seçmenlere ulaşmak değil, buralarda temsilcilikler açmak istiyoruz. Ankara’daki Avrupa Birliği temsilcileri ve özellikle Almanya Büyükelçisiyle temaslarımız var. Özellikle Almanya’da temsilcilikler açmak istediğimizi ilgili makamlara bildirdik, onlardan cevap bekliyoruz" dedi.

“An itibariyle netleşmiş ya da kararlaştırılmış bir ittifak anlaşmamız yok”

Basın mensuplarının sorduğu ittifaklar sorusunu yanıtlayan Yapıcıoğlu, “Daha öncede bu konuda açıklamalarda bulunmuştum. Biz halen aynı noktadayız. Siyasetin doğasında ittifaklar vardır. Özellikle Türkiye’deki seçim sistemi, seçim barajı kanunu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi partileri bir anlamda ittifak yapmaya zorluyor. Başkanlık Sistemi’nde bir adayın başkan seçilebilmesi için oyların yarısından fazlasını alması gerekiyor. Şu anda Türkiye’deki herhangi bir siyasi parti tek başına oyların yüzde 50’sinden fazlasını alması beklenmiyor. O nedenle en güçlü parti bile kendi adayının seçilmesi için bir ittifak arayışına girme ihtiyacı hissediyor. Mevcut yüzde 7’lik seçim barajı da Türkiye’de seçimlere katılma yeterliliğine sahip partilerin sayısının 30’a yakın olduğu düşünülürse bu barajın oldukça yüksek ve haksız bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzde 7’lik baraj nedeniyle de siyasi partiler bir ittifak içerinde yer alma ihtiyacı hissederler. Biz de herhangi bir ittifak içerisinde yer alabiliriz. Ama an itibariyle netleşmiş ya da kararlaştırılmış bir ittifak anlaşması yoktur. Böyle bir karar olduğunda vatandaşlarımıza muhtemelen basın aracılığıyla duyuracağız” ifadelerini kullandı.

“Şu anda arabuluculuk rolünü üstlenen Sayın Cumhurbaşkanı doğru işler yapıyor. Dileğimiz bu arabuluculuk barışla taçlanır”

Ukrayna-Rusya savaşı hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Yapıcıoğlu, Türkiye’nin arabuluculuk rolünü doğru bulduklarını belirterek, “Biz Türkiye’de hükümete şu çağrıyı yaptık ‘Bu savaş bizim savaşımız değil.” elbette biz o savaşın bir an önce sona ermesini istiyoruz. Umuyoruz ki bir an önce sona erer. Sonuçta bu savaşta çocuklar, kadınlar, siviller de etkileniyor. Sadece Rusya ya da Ukrayna değil Avrupa ve hatta uzak noktalardaki ülkeler de bu savaştan etkileniyor. Şimdi bir enerji krizinden bahsediliyor. Sadece bunlardan yola çıkarak savaşın iyi olmadığını söylemek mümkündür. Şu anda arabuluculuk rolünü üstlenen Türkiye ve Sayın Cumhurbaşkanı doğru işler yapıyor. Dileğimiz bu arabuluculuk barışla taçlanır” dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU