"Panda diplomasisi" Çin-Tayvan gerginliğini yumuşattı

Tayvan'da yaşayan panda Tuan Tuan, diplomatik temasa vesile oldu

Felç geçiren panda Tuan Tuan'ın beyninde tümör taşıdığı ve günlerinin sayılı olduğu düşünülüyor (AFP)

Hayatının son dönemine giren panda Tuan Tuan, Çin ve Tayvan hükümetleri arasında dondurulmuş haldeki ilişkileri bir nebze yumuşattı.

Çin'in 2008'de ilişkileri normalleştirme yönünde jestle ada ülkesine hediye ettiği erkek panda geçen haftalarda hastalandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'in topraklarının parçası saydığı Tayvan'la 2016'dan beri resmi teması olmamasına rağmen, Tuan Tuan'ın son günlerinde rahat etmesine yardımcı olacak veterinerlerin adaya geçişine izin verildi. 18 yaşındaki Tuan Tuan'ın beyin tümörü taşıdığı sanılıyor.

Taipei Hayvanat Bahçesi yönetimi, Çin anakarasından gelecek veterinerlerin en az 7 gün gözlem yapacağını açıkladı.

Hayvanat bahçesinin yöneticisi İv Vang şöyle dedi:

Gelip Tuan Tuan'ı bizzat görme arzularını dile getirdiler. Bence de bu çok anlamlı bir ziyaret.

Tayvan Anakara İşleri Konseyi, veterinerlerin vize işlemlerinin sürdüğünü duyurdu.

Tuan Tuan ve birlikte iki dişi yavru sahibi oldukları hayat arkadaşı Yuan Yuan'ın isimleri birlikte okununca "yeniden birleşme" anlamına geliyor. 

Ada ülkesinin bağımsızlığını savunan Tayvan lideri Cai Yingven'in seçimi kazandığı 2016'dan bu yana Çin-Tayvan ilişkileri donuk vaziyette.

Çin, eskiden beri "panda diplomasisi" çerçevesinde çeşitli ülkelere sevimli hayvanları ödünç hediye olarak gönderiyor. Bu pandaların çiftleşmesi halinde yavruların Çin'e iade edilmesi gerekiyor. Ancak Çin-Tayvan ilişkilerinin normalleşmesi adına Tuan Tuan ve Yuan Yuan bu kuraldan muaf tutulmuş ve ikili hem adada hem de anakarada büyük popülarite kazanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU