İtalya'da neofaşistler, Mussolini'nin Roma'ya Yürüyüşü'nün 100. yıldönümünü kutladı

Radikal sağcıların Mussolini posterini ilk başta ters asması da dikkat çekti

Radikal sağcıların eylemleri, Meloni'nin başbakan seçilmesiyle faşizm tartışmalarının yeniden gündeme geldiği bir dönemde yaşandı (Repubblica)

İtalya'da neofaşistler, Benito Mussolini'nin Roma'ya Yürüyüşü'nün 100. yıldönümünü kutlamak için başkentte eylem düzenledi.

Perşembe günü Ulusal Hareket (Movimento Nazionale) adlı radikal sağcı grubun üyeleri, antik Roma dönemine ait ünlü Kolezyum'a giden yolda yer alan Annibaldi Köprüsü'nde "100 yıl geçti, yürüyüş devam ediyor" yazılı bir pankart açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pankartta Mussolini'nin asker kıyafetleriyle göründüğü bir portresi de vardı.

Radikal sağcılar daha sonra "28-X-2022 / Nasıl sonlanacağını biliyoruz" yazan başka bir pankart daha açtı. Eylemciler, pankartta Mussolini'nin Roma'ya düzenlediği yürüyüşün ardından İtalya'da faşist rejimi ilan etmesine gönderme yaptı.

Ulusal Hareket, radikal sağcı sendikacı ve siyasetçi Giustino D'Uva tarafından iki yıl önce kurulmuştu. D'Uva, 2019'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Puglia bölgesinden aday olarak yarışmış fakat başarılı olamamıştı.

D'Uva, Facebook'tan yaptığı paylaşımda "Patria Socialista'ya selam olsun" diyerek pankartın görüntülerini de paylaştı. Patria Socialista (Sosyalist Yurt), ülkede aktif olan radikal solcu ve antifaşist bir grup.

Öte yandan radikal sağcıların, Mussolini posterini ilk başta ters asması da dikkat çekti.

Roma Belediye Başkanı Robert Gualtieri ise pankartın derhal indirilmesi talimatı verdiğini belirterek, "Roma daima antifaşistti ve öyle kalacak" ifadelerini kullandı.
 


Faşizm karşıtları da eylem yapacak

Öte yandan antifaşist gruplar da yürüyüş düzenleyecek. İtalyan Partizanların Ulusal Birliği (ANPI) üyelerinin, Mussolini'nin doğum yeri olan Forli-Cesena vilayetine bağlı Predappio kasabasında bugün yerel saatle 14.30'da bir araya gelmesi planlanıyor.
 

 
ANPI'nın lideri Gianfranco Pagliarulo, geçen ay seçimleri kazanan radikal sağcı Giorgia Meloni ve İtalya'nın Kardeşleri (Fdl) ittifakının, ülkedeki neofaşist hareketlerin güçlenmesine neden olabileceğine dikkat çekti.

Pagliarulo, "Roma'ya Yürüyüş faşist İtalya'nın kuruluş mitidir. Bu, bizim için İtalya'yı en başta korkunç II. Dünya Savaşı olmak üzere birçok çatışmaya götüren, olumsuz bir mit" dedi.

Ülkenin ilk kadın başbakanı olan Meloni, salı günü yaptığı açıklamada "faşizm de dahil demokratik olmayan rejimlere asla sempati veya yakınlık hissetmediğini" söylemişti.
 


Mussolini'nin Roma'ya Yürüyüşü

Mussolini, "Kara Gömlekliler" olarak da bilinen silahlı faşist paramiliterlerle 21 Ekim 1922'de Napoli'den Roma'ya yürümüş, iki gün sonra da dönemin İtalya Kralı III. Vittorio Emanuele, kendisini başbakan olarak atamıştı.

"Roma'ya Yürüyüş" adıyla anılan bu gösterinin ardından dönemin Başbakanı Luigi Facta'nın yerine geçen Mussolini ve lideri olduğu Ulusal Faşist Parti, muhalifleri hızla devre dışı bırakıp grevleri yasaklayarak ülkede dikta rejimini başlatmıştı.

Ayrıca 1938'de Yahudi düşmanı kanunları yürülüğe koyan Mussolini rejimi binlerce Yahudiyi toplama kamplarında öldürmüştü.

II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın tarafında yer alan Mussolini'nin liderliğine duyulan güven, 1943'te yaşanan kayıplar ve Müttefik kuvvetlerin Sicilya'yı işgaliyle zayıflamıştı.

25 Temmuz 1943'te Büyük Faşizm Konseyi'nde güvensizlik oyu alan Mussolini, Kral III. Vittorio Emanuele tarafından görevden alınmış ve hapse atılmıştı.

Ülkesini 21 yıl yöneten eski diktatör, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru 1945'te metresi Clara Petacci'yle birlikte İsviçre'ye kaçmaya çalışmış fakat komünist partizanlar tarafından yakalanmıştı. Komünistler, 28 Nisan 1945'te Mussolini ve Petacci'yi kurşuna dizerek öldürmüştü.



Independent Türkçe, Guardian, Repubblica, Ansa, Morningstar Online

DAHA FAZLA HABER OKU