The New York Times: Rus süper yatları Türkiye'yi sığınacak liman belledi

Ukrayna istilasının ardından Ankara'nın yaptırım uygulamaması Washington'ı rahatsız ediyor

Bölge sakinlerinden 56 yaşındaki Ömer Kırpat, Göcek'teki Port Azure'ye alınmamaktan şikayet ederken "Yakında içeri bakmamıza bile izin vermeyecekler" dedi (AA)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Türkiye'deki Rus süper yatlarını yazdı. "Rus süper yatları Türkiye'yi sığınacak liman belledi, bu durum Washington'da endişe yaratıyor" başlığını taşıyan haberde ABD'nin, Ukrayna istilası nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımların Türkiye'de geçersiz kalmasından rahatsızlık duyduğu aktarıldı. Ankara'nın bu ülkeye karşı yaptırım açıklamayan tek NATO ülkesi yönetimi olduğu da hatırlatıldı. 

Rus oligark Dimitri Kamenşçik'e ait yüzlerce milyon dolar değerindeki Flying Fox'un (Uçan Tilki) yaptırımlardan kaçmak üzere Türkiye'ye gelen tek lüks yat olmadığı ve 20 Ekim itibarıyla toplamda en az 13 teknenin bu konumda olduğu tahminine haberde yer verildi. Bunlardan 4'ü yaptırım listesindeki kişilere, 9'uysa yine aynı listedeki Imperial şirketine ait. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Monako merkezli şirket, bu tekneleri kiralıyor. Imperial Yachts sözcüsü, haziranda yaptırımlara hedef olmalarından sonra müşterilerinin sözleşmeleri iptal ettiğini ve artık Türkiye karasularında bu işi yapamadığını belirtti.

Avrupa Birliği ve Britanya'nın yaptırım uyguladığı ünlü iş insanı Roman Abramoviç'le ilişkili 4 teknenin de Türkiye'de olduğu bildirildi.

Son aylarda oligarklara ve yaptırım uygulanan kurumlara bağlı en az 32 teknenin el konma korkusu yaşamadan Türkiye'nin karasularına girdiği iddia edildi. 

Menülerde Türkçe ve İngilizce'nin yanında Rusça'nın da olduğu belirtilen haberde, geçen sene Göcek'te mega yatlara özel Port Azure marinasının açıldığı anımsatılırken Batı'nın yaptırım listesindeki en az 8 teknenin bu yaz buraya demir attığı öne sürüldü. 

Eskiden ABD Hazinesi'nde yaptırım uzmanı olarak çalışan Daniel Tannebaum, Washington'ın istemesi halinde Türk karasularındaki Rus oligarkları hedef alabileceğini savundu. Tannebaum, teknelere hizmet veren marina ve yakıt şirketlerine yaptırım uygulayarak Rus ve Amerikan teknelerini başka yere taşınmak zorunda bırakabileceklerini söyledi. 

ABD, Rusya'nın yaptırımları Türkiye üzerinden atlatmasından korkuyor. Ağustos'ta ABD Hazine Bakanlığı önce bu konuda Ankara'yı uyarmış, sonrasında da Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun imzasıyla Türkiye'deki şirketlere uyarı mektubu göndermişti. Mektupta ABD'nin yaptırım uyguladığı Ruslarla iş yapan şirketlerin yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı. Sonrasında Türkiye'de pek çok banka, Rus ödeme sistemi MIR'den çıkıldığını açıklamıştı.

Son olarak ABD Hazine Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, Ukrayna işgaline karşılık olarak Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve ihracat kısıtlamalarını görüşmek üzere geçen hafta Türkiye'yi ziyaret etti. ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklamada, terör örgütlerinin finansmanı ve finansal suçlardan sorumlu yetkili Elizabeth Rosenberg'in hafta başından çarşamba gününe kadar Ankara ve İstanbul'u ziyaret ettiği, buralarda maliye ve dışişleri bakanlıklarından yetkililer de dahil olmak üzere mevkidaşlarıyla ve finans ile ticaret alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcileriyle bir araya geldiği belirtildi.


Independent Türkçe, The New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU