Van Gogh tablosuna çorba dökenleri fonlayan grup uyardı: "Yeni eylemler yolda"

"Kemerlerinizi bağlayın"

Eserin çerçevesinde yaklaşık 5 bin sterlinlik (yaklaşık 105 bin TL) hasar meydana gelmiş olabileceği belirtilmişti (AFP)

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un tablosuna çorba fırlatarak gündem olan çevreci grup Just Stop Oil'ı (Sadece Petrolü Durdurun) fonlayan ABD merkezli kâr amacı gütmeyen çevre ağı İklim Aciliyeti Vakfı (Climate Emergency Foundation -CEF), yeni eylemlerin geleceği uyarısını yaptı.

CEF'in direktörü Margaret Klein Salamon, Twitter hesabındaki paylaşımında "Daha fazla protesto geliyor. Bu hızla büyüyen bir hareket. Umuyorum ki gelecek iki hafta, iklim aktivizmi açısından bugüne dek görülmüş en yoğun dönem olacak. Kemerlerinizi bağlayın" dedi.

Salamon, tartışmalı Van Gogh protestosuna desteğini yineleyerek şu ifadeleri kullandı:

Basında gündem olması bakımından Van Gogh eylemi, iklim hareketinde son 8 yıldır gördüğüm belki de en başarılı aktivizmdi. Bir dönüm noktasıydı. Her şeyin normal olduğuna dair kitlesel bir yanılsamanın yaratıldığı korkunç medyayı darmadağın etti.

Birleşik Krallık merkezli Just Stop Oil'ın iki üyesi, Van Gogh'un Londra'daki Ulusal Galeri'de yer alan "Ayçiçekleri" adlı tablosuna geçen hafta çorba fırlatarak gündem olmuştu.

Camla korunan 76 milyon sterlinlik (yaklaşık 1,5 milyar TL) tablo zarar görmezken, çerçevede oluşan hasar nedeniyle aktivistler Phoebe Plummer ve Anna Holland hakkında hukuki işlem başlatılmıştı. 

Just Stop Oil'ın temmuzda düzenlediği protestoda da eylemciler, ellerini Leonardo da Vinci'nin ünlü eseri Son Yemek tablosuna yapıştırmışlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Martta da aynı gruptan bir aktivist, Premier Lig'deki Everton-Newcastle United maçında sahaya çıkarak kendini kale direğine bağlamıştı.

2019'da kurulan CEF'in, Yok Oluş İsyanı ve Just Stop Oil gibi tanınmış aktivist gruplara şimdiye dek en az 4 milyon dolar fon sağladığı bildirildi. Just Stop Oil'in 1,1 milyon dolarla bu bağışlardan en büyük payı aldığı aktarıldı.

Öte yandan ABD'li petrol devi Paul Getty'nin torunu Aileen Getty'nin CEF'e kaynak sağlaması da tartışma yaratmıştı. Getty'nin CEF'e doğrudan 1 milyon dolar bağış yaptığı bildirilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU