Kanadalılar, Trudeau'nun market alışverişi için her yıl 55 bin dolar ödüyor

Trudeau, Eylül 2020'den bu yana Flow şişe kaynak suyuna 1000 dolardan fazla harcamış

(AP)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ofisi, başbakanın evi için yaptığı ve vergi mükelleflerine fatura edilen yıllık 55 bin Kanada doları (yaklaşık 750 bin TL) tutarındaki market harcamasını savundu.

Canadian Taxpayers Federation'ın (Kanada Vergi Mükellefleri Federasyonu) ele geçirdiği belgelere göre, Trudeau ve selefi Stephen Harper, standart geri ödemelerden sonra vergi mükellefine fatura edilen "çeşitli gıda giderleri" için yıllık ortalama 54 bin 494 Kanada doları (yaklaşık 743 bin TL) harcıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakanlık ofisi, eski Başbakan Brian Mulroney'den kalma bir politika nedeniyle, aile giderlerinin her bir kalemin fiyatına değil, sabit bir fiyata göre hükümetin kasalarına geri ödendiğini belirtti.

Başbakanlık sözcüsü Cecely Roy, The National Post'a, "1985'ten beri yürürlükte olan uzunu süreli uygulamaya göre, başbakan gıdayla ilgili tutarları, enflasyonun hesaplandığı tüketici fiyat endeksi kullanılarak ayarlanan Statistics Canada'nın hane harcamaları verilerini esas alarak geri ödüyor" dedi.

Başbakan, kişisel yazışmaları için yaptığı internet ve kurye masraflarını da geri ödüyor.

True North tarafından daha önce bildirildiği üzere, Trudeau'nun resmi konutu 2021'de sadece bir ayda market alışverişine, yemeğe ve butik ürünlere 12 bin Kanada dolarından (yaklaşık 164 bin TL) fazla para harcamış.

Privy Council Office (Danışma Konseyi Ofisi) tarafından yayımlanan yüzlerce makbuz ve fatura, geçen yıl marttan eylüle kadar Trudeau'nun konutunun aylık ortalama gıda maliyetinin 7 bin 861 Kanada dolarına (yaklaşık 107 bin TL) ulaştığını göstermişti.

Trudeau'nun 2015 ve Mart 2022 arasında 5 kişilik ailesi için yaptığı hane harcamaları 345 bin 230 Kanada dolarıymış (yaklaşık 4 milyon 706 bin TL). Bu, yıllık ortalamada 57 bin 538 Kanada doları (yaklaşık 784 bin TL) ediyor. Trudeau, Eylül 2020'den bu yana Flow şişe kaynak suyunaysa 1000 Kanada dolarından (yaklaşık 14 bin TL) fazla harcamış.

Canadian Taxpayers Federation federal direktörü Franco Terrazano, True North'a verdiği demeçte, "Başbakan Justin Trudeau, nasıl böylesine büyük bir fatura çıkardıklarını ve tüm bu para karşılığında vergi mükelleflerinin nasıl bir fayda kazandığını vergi mükelleflerine derhal açıklamalı" dedi.

Trudeau'nun selefinin ailesinin 2007 ila 2015 yıllarındaki net hane market faturası, vergi mükelleflerine 417 bin 745 Kanada dolarına (yaklaşık 5 milyon 695 bin TL) veya ortalama 52 bin 218 Kanada dolarına (yaklaşık 712 bin TL) mal olmuş.

National Post'un haberine göre, Harper'ın görevde olduğu sürede 2013 mali yılı için geri ödenmemiş giderler 58 bin 879 Kanada dolarını (yaklaşık 803 bin TL) aşmış.

Privy Council Office, hane giderleri kaydının 2006'dan önce tutulmadığını söyledi.

Bu haber, Kanada'daki gıda fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 11,4'lük bir artışla son 41 yılın en yüksek seviyesine çıktığı dönemde yayımlandı. Statistics Canada'nın son raporuna göre, bebek maması da dahil hububat fiyatları yüzde 17 artarken, çay ve kahve maliyetleri yüzde 16 arttı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU