ÇKP Ulusal Kongresi'nde eski Devlet Başkanı Hu Cintao salondan çıkarıldı

Halefi Şi Cinping'in yanında oturan Cintao'nun direnmesi dikkat çekti

Hu Cintao, 15 Mart 2003-14 Mart 2013'de Çin'in 6. devlet başkanı olarak görev yapmıştı (AFP)

Çin Komünist Partisi'nin 20. Ulusal Kongresi'nin kapanış töreninde, eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao salondan çıkarıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, cumartesi günü yapılan toplantıda "Mücadele etmeye ve kazanmaya cüret edin. Sıkı çalışın" dedi.

Kongrede kameralara yansıyan görüntülerde, 79 yaşındaki Cintao'nun görevliler tarafından salondan çıkarılmasıysa dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda, Cintao'nun yetililer tarafından koltuğundan kaldırıldığı fakat eski liderin bir süre dışarı çıkmaya direndiği görülüyor.

Cintao, görevlilerle ve Cinping'le konuştuktan sonra salondan çıkarılıyor.

Yetkililer, olaya dair henüz bir açıklama yapmadı.

Kongrede, ÇKP'nin Merkez Komitesi'nin yeni üyeleri de belirlendi. Henüz kimliği açıklanmayan 205 üyenin yalnızca 11'i kadın.

Ayrıca Çin Başbakanı Li Keçiang'ın yeni Merkez Komite üyeleri arasında yer almadığı da görüldü.
 


ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN, bu durumun Cinping'den sonra en güçlü isim olan 67 yaşındaki Keçiang'ın görevinden ayrılabileceğine, böylelikle Cinping'in gücünün daha da artabileceğine işaret ettiğini yazdı.

Fransız haber ajansı AFP, yeni Merkez Komite'nin yarın toplanacağını ve görüşmeler neticesinde ÇKP Genel Sekreteri Cinping'in iktidarını üçüncü döneme taşımasının beklendiğini aktardı. Böyle bir durumda Cinping için süresiz bir iktidarın yolunun açılabileceği belirtildi.

2013'te göreve gelen 69 yaşındaki Cinping, 2018'de devlet başkanlarının görev süresini iki yılla kısıtlayan parti tüzüğü maddesini değiştirmişti. 

Pazar günü ayrıca 25 kişiden oluşan ÇKP Politbürosu'nun ve bunlardan yaklaşık 7'sinin oluşturacağı Politbüro Yürütme Komitesi'nin yeni üyeleri de belirlenecek.

16 Ekim'de başlayan ve 5 yılda bir düzenlenen kongrenin kapanış konuşmasında, Tayvan'ın Çin anakarasına bağlanması için güç kullanma seçeneğinden vazgeçilmeyeceği de vurgulandı.



Independent Türkçe, AFP, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU