Ev sinemasından vizyona bu hafta: Türdeşlerini tekrar eden bir film; Karanlık Gece

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

İstanbul'un en güzel festivallerinden biri olan Boğaziçi Film Festivali başlıyor; 28 Ekim'e kadar ulusal ve uluslararası yarışma kategorisinde dönemin en dikkat çeken filmlerinden bazılarını izlerken özel gösterimler kategorisinde yer alan filmler ve etkinliklerle de sinemaya doyacağınız bir hafta geçirme imkânı bulacaksınız.

Festivalin, Ulusal Uzun Metraj Yarışması kategorisinde yarışan filmlerinden bazılarını 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde izleme imkânım olmuştu; bu festivalde henüz seyredemediklerimi izlemeye çalışacağım.

Ama Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden "En İyi Film" ve "En İyi Senaryo Ödülü" ile ayrılan Özcan Alper'in "Karanlık Gece" adlı filminin buradaki şansı ne olur diye de doğrusu merak etmekteyim.


Türdeşlerini tekrar eden bir film; Karanlık Gece

Yönetmen: Özcan Alper / Oyuncular: Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu, Pınar Deniz, Taner Birsel, Sibel Kekilli, Fırat Kaymak, Tarhan Karagöz / Süre: 114 dakika
 

 

Karanlık Gece, türdeşlerini tekrar eden sahneleri, olay örgüsüne pek katkısı olmayan bazı karakterleri ve her şeyden öte tam olarak derinleşemeyen hikayesi nedeniyle izlemesi yorucu bir hale dönüşen bir film…


Bu hafta Boğaziçi Film Festivali'nde izleyebileceğiniz, yapımcılığını Nar Film'in üstlendiği Karanlık Gece adlı bu filmde; otuz beş yaşındaki İshak, küçük bir dağ kasabasından çıkmış gezgin bir müzisyendir.

Yedi yıl önce dahil olduğu bir linç olayı, ölmek üzere olan annesine veda etmek için kasabaya döndüğünde peşini bırakmaz.

Çocukluk arkadaşları olan diğer beş fail ve onları destekleyen kasaba halkıyla yüzleşen İshak, üzerine çöken suçluluk duygusuyla mücadele eder.
 

 

Ancak, aslında kasabadaki herkes üç maymunu oynamaktadır, çünkü herkesin eline kan bulaşmıştır.

Filmin kısa sinopsisi bu şekilde olsa da şahsen ruhumu daraltan ve hiç bitmeyecekmiş gibi hissettiğim o upuzun iki saatin içinde travmalar, arayışlar, kayboluşlar, hesaplaşmalar ve linçler var.

Ama şunu belirtmeliyim ki ruhumun daralması filmin ele aldığı konuların yarattığı bir yüzleşmeden dolayı değil, gerçek anlamda filmin ilerlemeyişi ve anlatmak istediği şeyi oldukça sıkıcı hale dönüştürmesinden dolayı idi.
 

 

Nice filmler var ki izlerken dakikaları unutturur ve su gibi akıp gider, bazı filmler de tam aksine dakikaların üstüne dakikalar ekler.

Karanlık Gece benim için, artık bitse de gitsem dediğim filmlerden biri oldu ne yazık ki…
 

 

Aynı yıl üretilen filmlerde benzer meselelerin işlenmesi sorunu

Altın Portakal Ödülleri'nde hepimizi ters köşeye yatıran jüri kararı sonucu "En İyi Film" ve "En İyi Senaryo Ödülü"nü alan Karanlık Gece'nin Emin Alper'in "Kurak Günler" ile benzerliğine dair yorumlar dinlemiş, okumuşsunuzdur.
 

 

Evet doğrudur, "Karanlık Gece" ele aldığı konu itibariyle "Kurak Günler"e benzemektedir, ama benzer bir konuyu bir yönetmenin nasıl şahane bir şekilde ele aldığını, bir diğerinin ise bunu nasıl heba edebildiğini görerek bir karşılaştırma yapmanız için de iyi bir örnek teşkil etmektedir.
 

 

Ayrıca "Kurak Günler" ele aldığı tüm sorunlara rağmen umut dolu bir sonla biterken "Karanlık Gece" adıyla müstesna bir şekilde gerçekten umutların yitirildiği kapkaranlık bir bitişi tercih etmektedir.

Ama "Karanlık Gece", "Kurak Günler" filmine benzemesinin yanı sıra başka pek çok filme de benzemektedir, o yüzden ne yazık ki Türk sineması için yeni bir şey kazandırdığını söyleyemeyeceğim.
 

 

Sanki Özcan Alper sevdiği tüm filmlerden küçük küçük parçalar alıp bu filmi oluştumuş gibi; şehirden kasabaya dönüşler, ateş başında kurulan çilingir sofrası ve gittikçe hararetlenen konuşmalar, nesli tükenen yabani hayvanların peşinde olanlar, av tüfekleriyle kamyonetlerin kasalarında tehlike saçan avcılar ve köylüler, çorak topraklarda iz süren polisler gibi pek çok sahneyi daha önce başka başka filmlerde gördüğünüzü hatırlayabilirsiniz.
 

 

Ayrıca genel olarak aynı yıl üretilen filmlerin genelde aynı temalar etrafında dolaşması ise sektörün sanırım bir başka sorunsalı; bunun nasıl tesadüfi bir şekilde gerçekleştiğini bilmiyorum, belki proje geliştirme aşamasında sektöre yön veren Film Lab'lar ile bu şekilleniyordur ama hem ulusal hem de uluslararası arenada bir sene üst üste organ bağışını işleyen filmler, başka bir sene mültecileri ele alan yapımlar öne çıkarken bu sene festivallerde izlediğim filmlerin bir diğer ortak noktası ise ırkçılığı, yabancı düşmanlığını, homofobiyi ele alışları ve LGBT açılımları ile dikkat çekiyor olmasıydı.
 

 

Karanlık Gece de bu açıdan homofobiye de yer veren olay örgüsünde bir şekilde elini taşın altına koymaya çalışan bir film.
 

 

Özetle, "Karanlık Gece" bu sene benim içi yılın en iyi filmi değil ama yine de jürilerin göreceli kararları ile ödülleri toplaması mümkündür.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Babil-i Cin", "Külahıma Anlat" ve "Zehir Zemberek" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Anne

Yönetmen: Iris K. Shim / Oyuncular: Sandra Oh, Fivel Stewart, Dermot Mulroney, Odeya Rush, MeeWha Alana Lee, Tom Yi, Hana Marie Kim, Danielle K. Golden, Mark Kirksey / Süre: 83 dakika
 

 

Bir annenin sevgisi asla ölmez…


Netflix'in Korku Filmleri kategorisinde gösterime giren Umma adlı bu filmde; kızıyla bir çiftlikte sakin bir hayat yaşayan bir kadın, ayrı yaşadığı annesinin kalıntıları Kore'den geldiğinde geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır.
Amanda kendini toplumun gürültüsünden ve karmaşasından soyutlayarak Amerika'nın kırsalında bulunan bir çiftlik evinde huzurlu hayatına devam etmektedir.

Kendi halinde sürdürdüğü hayatı oldukça iyi giden Amanda'nın kendisiyle birlikte yaşayan bir de kızı vardır.

Birbirlerinin ilişkisine oldukça değer veren anne kız bu sessiz hayatlarında güzel vakit geçiriyorlardır lakin hayatlarındaki bu sıradanlık bekledikleri kadar uzun sürmez çünkü Kore'de yaşayan, uzaklaştığı annesi ile ilgili birkaç şey ortaya çıktığında Amanda annesine dönüşme korkusuyla yüzleşmek zorunda kalır.


Anthony Bourdain Üzerine…

Yönetmen: Morgan Neville / Oyuncular: Asia Argento, Anthony Bourdain, Ariane Bourdain, Christopher Bourdain, Ottavia Bourdain, David Chang, Helen M. Cho, David Choe, Christopher Collins, Anderson Cooper, Christopher Doyle, Morgan Fallon, Josh Homme, Emeril Lagasse, Philippe Lajaunie, Todd Liebler, John Lurie, Alison Mosshart, Trevor Noah, Iggy Pop, Nancy Putkoski, Doug Quint, Karen Rinaldi, Eric Ripert, Joel Rose, Michael Steed, Lydia Tenaglia, Tom Vitale, Tracy Westmoreland, Oprah Winfrey, Kim Witherspoon, Zach Zamboni, Christiane Amanpour, Cate Blanchett, David Bowie, Marlon Brando, Charles Bronson, Bradley Cooper, Adam Driver, Bengt Ekerot, Terry Gilliam, Ernest Hemingway, David Letterman, Lance Robertson, Martin Sheen, Hunter S. Thompson, Max von Sydow, Harvey Weinstein / Süre: 119 dakika
 

 

Ünlü yemek şefi ve yazar Anthony Bourdain'in mutlu bir sonu olmayan hayat hikayesi…


Hem beIN CONNECT hem de Netflix'in Belgeseller kategorisinde gösterime giren Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain adlı bu film; mutfak ikonu Anthony Bourdain'in hayatını anlatıyor ve onun olağanüstü kişiliği ile maceracı ruhunu keşfediyor.

Film hem gezginlerin hem de yemek tutkunlarının ilgiyle takip ettiği Anthony Bourdain'in hayatına dair bilinmeyenleri arşiv görüntüleriyle, aile ve arkadaşlarının röportajlarıyla harmanlayarak izleyiciyle buluşturuyor.

Kariyerinin başlangıcında sıradan bir restoranda çalışmaya başlayan Anthony Bourdain yemeğe olan ilgisi ve bu alandaki başarısı kısa sürede fark edildikten sonra başarılı bir şef olur ve yazdığı kitap kısa sürede çok satanlar listesine girer, sonrasında ise başladığı televizyon programı bütün dünya çapında sevilerek izlenir.

Fakat Anthony'nin özel hayatı ve kameralara görünmeyen yüzü, kendisini otel odasına asarak intihar etmesine yol açar.


Babil-i Cin

Yönetmen: Ahmet Yaşar Gümüş / Oyuncular: Tuğba Duygu, Ersin Özkan, Gülfem Eğilmez, Arif Bal / Süre: 83 dakika
 

 

Başka bir alemden gelen talip…


CJ ENM dağıtımı ve Apah Yapım ile Mert Yapım iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Babil-i Cin adlı bu filmde; Ela'ya henüz çocuk yaştayken cinler musallat olur.
Rüyalarında yaşlı bir kadın gören Ela, kadının kendisini oğluyla evlendirmek istediğini ve onu eski bir kiliseye çağırdığını anlatır.

Bir hoca tarafından Ela bu musallattan kurtulur, ancak hoca Ela'ya bir ömür evlenmemesi gerektiğini belirtir.

Yıllar sonra verilmiş bu sözü unutup, yirmi altı yaşında nişanlanan Ela o kâbus dolu günlere yeniden geri döner.


Erkeklere Layık Bir Duruş

Yönetmen: Ahmed El Gendy / Oyuncular: Maged El-Kidwani, Sayed Ragab, Bayoumi Fouad, Sherief El Desouky, Mohamed Sallam, Amina Khalil, Sawsan Badr, Safaa El Toukhy, Iman El-Sayyed, Ahmed Elkholy, Khaled Elkodosy, Taha Farrag, Ahmed Abdel Hamid, Mohamed Ibrahim    , Mohamed Mahmoud Ibrahim, Aboody Kareem, Angelina Kotova, Ahmed Maher, Moustafa Mansour, Fady Naguib, Mostafa Nasr, HGM Moe Ji One, Mohammed Otaka, Zakaria Abdel Rahim, Abdulrahman Saleh, Issam W. Zaid / Süre: 113 dakika
 

 

İyi kurgulanmış komedinin yanında muhteşem bir duygu karışımına sahip bir Orta Doğu filmi…


Netflix'in Mısır Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren A Stand Worthy of Men (Waafet Reggala) adlı bu filmde; bir grup arkadaş, aralarından birinin büyük bir beladan kurtulmanın yolunu bulmasına yardım etmek için uzun zamandan sonra yeniden bir araya gelir, ancak durum daha da karmaşıklaştıkça, bir sahil kasabasına seyahat etmek zorunda kalırlar.

Film, Suudi Arabistan'da bu yıl on beş milyon doların üzerinde hasılat elde ederek sinema salonlarının eski durumuna getirilmesinden bu yana en yüksek hasılat elden eden film unvanına sahip oldu.

Ayrıca aynı ekibin bu yıl içinde bir devam filmi daha çekmesi bekleniyor.


Geçmişe Dönüş

Yönetmen: Martin Campbell / Oyuncular: Liam Neeson, Guy Pearce, Taj Atwal, Harold Torres, Ray Fearon, Monica Bellucci, Ray Stevenson, Mia Sanchez, Daniel De Bourg, Natalie Anderson, Rebecca Calder, Scot Williams, Doug Rao, Atanas Srebrev, Lee Boardman, Stella Stocker, Josh Taylor, Vladimir Mihaylov, Josh Macrena, J.R. Esposito, Antonio Jaramillo, Tudor Chirila, Sofia Soltess, Lyubomir Bachvarov, Sigal Diamant, Mariana Krumova, Dana Velinova, Kate Nichols, Neda Spasova, Devina Vassileva, Dee, Raluca Aprodu, Michael Robertson, Louis Mandylor, Kalina Stancheva, Rosen Kovachev, Trevor Van Uden, Kent Sherwood, Robert Kelty, Clayton Shane, Alex Apostle, Jefrey Soltess, Emilia Klayn, Sol E. Romero, Petar Kirilov, Dimitar Sulev, Iliyana Koleva, Ralitsa Popova, Fady Naguib, Jake Tapper / Süre: 114 dakika
 

 

Öfke ve kefaret hakkında yoğun bir aksiyon-drama…


Bu yılın en görkemli filmleri arasında gösterilen Memory, sinemalardan sonra şimdi de TV'de!

Monica Bellucci, Liam Neeson ve Guy Pearce'ın başrollerini paylaştığı aksiyon-drama türündeki Memory, 25 Ekim'de SPI International'ın televizyon kanallarından FilmBox Extra ile çevrimiçi film ve dizi izleme platformu FilmBox+'ta izleyicisiyle buluşuyor.

Küresel yayıncılık ve içerik dağıtımı şirketi SPI International, bünyesinde bulundurduğu film ve dizi kanalı FilmBox ve Türkiye'nin önde gelen dağıtıcı şirketlerinden TME Films iş birliğinde Türkiye'ye getirilen Memory, haziran ayında sinemalarda da fırtınalar estirmişti.

Şimdi ise 25 Ekim'de, FilmBox Original etiketiyle televizyon prömiyeri gerçekleştiriliyor.

FilmBox Extra ve FilmBox+'tan izlenebilecek film, alt metninde Alzheimer hastalığının etkilerini işliyor.

Zihni zayıflarken vicdanı güçlenen bir kiralık katilin yaşadığı ahlaki çıkmaz üzerine kurulu olan filmin heyecan ve aksiyon dolu öyküsünde Alex Lewis, hayatını değiştirmek üzere olan bir kiralık suikastçıdır.

Teksas, El Paso'da yaşayan Alex, tam emekli olmayı planlarken unutulmaya yüz tutmuş bir hatırayla yüzleşir: Eski bir bağlantısı ona son bir görev verdiğinde şiddet ve gizlilikle geçen uzun kariyerini tamamlamaya hazırdır.

Ama son iş, Alex'in anlaştığı işten farklıdır ve onu ajan Vincent Serra liderliğinde yönetilen gizli bir FBI operasyonuna yönlendirir.

Alex, sınırın güneyindeki bir çocuk fuhuş çetesinden zengin, nüfuzlu bir El Paso emlak patronu ve oğluna uzanan bir istismarın izini bulduğunda, Serra'nın ekibini gizlice doğru hedefe yönlendirir.

Ayrıntıları hatırlayamaması onu daha büyük bir tehlikeye atsa da Alex, bir ömür boyu gölgelerde kazandığı becerilerini çirkin bir sırrı aydınlığa çıkarmak için kullanır ama bunu güçlü düşmanları kendisini yok etmeden ve Serra'nın gizli görevini açık etmeden yapmalıdır.

Hafıza sorunlarını merkez alan bir diğer kült film, Akıl Defteri'nin başrol oyuncusu Guy Pearce'ın bu filmde ajan Serra rolünü üstlenmesi de Geçmişe Dönüş'ün bir diğer ilginç özelliğini oluşturuyor.

Maria Callas'ın hayatına dair bilinmeyen detayların ve ilginç hikayelerin yer aldığı "Maria Callas: Mektuplar ve Anılar" adlı tek kişilik oyunuyla, ikinci kez Türkiye'de sahne alan ünlü İtalyan oyuncu Monica Bellucci, şimdi de bu film ile Türk TV izleyicisiyle buluşuyor.

Pandeminin ardından sinemaya fırtına gibi dönen güzel oyuncu, yönetmen Martin Campbell ve usta oyuncu Liam Neeson ile çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunun altını çiziyor.

Filmde Davana Sealman adlı, görünürde hırslı, başarılı bir iş kadını olup aslında tam bir suç kraliçesi olan, yaşlanmaya takıntılı, "kötü" bir karaktere hayat veren Bellucci, bu rolün kendisine yeni ve farklı rollerin kapısını açtığını da gizlemiyor.

Ünlü oyuncu Liam Neeson ise birçok kez suikatçı, kiralık katil karakterlerine hayat verdiğini ama Alzheimer'ın erken etkilerini yaşayan bir kiralık katili canlandırmanın çok heyecan verdiğini vurguluyor.

Rol arkadaşı Monica Bellucci'nin de sadece bir Hollywood yıldızı değil, çok gerçekçi, çalışmaktan müthiş haz duyulan bir kişi olduğunu söylüyor.


Godse

Yönetmen: Gopi Ganesh / Oyuncular: Satyadev Kancharana, Aishwarya Lekshmi, Adithya Menon, Nassar, Kashishh Rajput / Süre: 145 dakika
 

 

Yozlaşmış bir siyaset sonucu politikacıların bulaştığı yolsuzluk ve rüşvet olaylarının sıradan insanları nasıl etkilediğini gösteren bir gerilim filmi…


2018 yapımı Kore filmi Negotiation'ın yeniden çevrimi olan ve Netflix'in Hindistan Yapımı Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren Godse adlı bu filmde; adının Godse olduğunu söyleyen bir adam, birkaç üst düzey memuru rehin alınca müzakereleri yönetmek için bir yardımcı başkomiser görevlendirilir.

Arkadaşlarıyla bir araya gelmek, Godse'nin sistemi algılama biçimini değiştirir; hızlı bir aydınlanma sonunda öğrencilerin kariyerlerini ve hayatlarını çalan sistemin gizli gündemini çözmeye başlar.

Godse ve hükümet arasında ilerleyen ve adalet için verilen bu mücadele, Hindistan'da normal insanlar için bir iş kurmanın ne kadar zor olduğu gerçeğini gösteriyor.


İkna

Yönetmen: Carrie Cracknell / Oyuncular: Dakota Johnson, Cosmo Jarvis, Richard E. Grant, Yolanda Kettle, Jordan Long, Simon Paisley Day, Nikki Amuka-Bird, Lydia Rose Bewley, Agni Scott, Stewart Scudamore, Mia McKenna-Bruce, Nia Towle, Izuka Hoyle, Hardy Yusuf, Jake Siame, Ben Bailey Smith, Eve Matheson, Gary Beadle, Edward Bluemel, Afolabi Alli, Jenny Rainsford, Henry Golding, Kate Ashcroft, Ali Ariaie, Janet Henfrey, Sophie Brooke, Richard Lloyd-Knight, Charlie MacRae-Tod / Süre: 108 dakika
 

 

Kimsenin nasıl yaşayacağınızı ya da kimi seveceğinizi söylemesine izin vermeyin…


Kocasız bir kadının çözülmesi gereken bir sorun olduğunu düşünenlerin dayattığı gibi; evlilik gerçekten de hayatın bahşedebileceği en büyük mutluluk mudur?..

Bu soruya cevap arayan Jane Austen'ın aşk romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Dönem Filmleri kategorisinde gösterime giren Persuasion adlı bu romantik filmde; mütevazı geçmişe sahip çekici bir adamla evlenmemesi için ikna edilen Anne Elliot sekiz yıl sonra onunla yolları tekrar kesiştiğinde bu kez kalbini dinleyip gerçek aşkı bulmaya çalışır.

İflasın eşiğinde olan züppe ailesiyle yaşayan Anne Elliot modern hassasiyetlere sahip, döneminin kurallarını hiçe sayan, kalıplara sığmayan bir kadındır.

Ancak günün birinde Anne Elliot ve Kaptan Wentworth birbirlerini gördükleri andan itibaren âşık olurlar.

Ne var ki gönlünü kaptırdığı adamla, yeterince zengin olmadığı ve ailesine uygun bir aday olmadığı gerekçesiyle evlenmemesi gerektiğine ikna edilen Anne, aynı kişiyle sekiz yıl sonra yeniden karşılaşınca kararını tekrar gözden geçirmeyi düşünmeye başlar.

Bu arada bu sekiz yıl içerisinde Anne'in babası Walter Elliot sorumsuz harcamaları nedeniyle aileyi borç batağına sürükler ve bu zengin aile, sorumsuz davranışlarından dolayı bütün varlıklarını kaybeder.

Böylelikle Elliot ailesi büyük malikanelerinden çıkarak mütevazi bir daire kiralar.

Bu sayede kaderin cilvesi sonucu, daha önce kısa süreli bir nişanın ardından terk ettiği Frederick Wentworth ile yıllar sonra tekrar karşılaşan Anne, geçmişteki hislerini unutmak ve kalbinin sesini dinleyip bu aşka ikinci bir şans vermek arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.


Julia

Yönetmen: Julie Cohen, Betsy West / Oyuncular: José Andrés, Paul Bogaards, Antonietta Brownell, Julia Child, André Cointreau, Susy Davidson, Barbara Fairchild, Jane Friedman, Ina Garten, Charles Gibson, London Hall, Danièle Mazet-Delpeuch, Russell Morash, Sara Moulton, Jacques Pepin, Alex Pirie, Alex Prud'homme, Ruth Reichl, Cecile Richards, Marcus Samuelsson, François Simon, Jean-François, Stephanie Vachon, Anne Willan, Sam Zephir, Dorothy Zinberg, Dan Aykroyd, Simone Beck, Johnny Carson, Dick Cavett, Paul Child, Phil Donahue, Jacqueline Kennedy, John F. Kennedy, Emeril Lagasse, Jay Leno, David Letterman, Rachael Ray, Fred Rogers, Tom Snyder / Süre: 95 dakika
 

 

Amerikalılar'ın yemek, televizyon ve hatta kadınlar hakkındaki düşüncelerini değiştiren efsanevi yemek kitabı yazarı ve televizyon süperstarının hikayesi…


SinemaTV'nin Sinema 1001 kanalı aracılığıyla televizyonda ilk kez gösterime giren Julia adlı bu biyografik belgesel; daha önce hiç görülmemiş arşiv görüntüleri, kişisel fotoğraflar ve röportajlar ile bugüne kadar iki buçuk milyondan fazla satan yemek kitabı yazarı Julia'nın hikayesini kadrajına alıyor.

Yemek yapmayı seven herkes bunu çok beğenecek ama öte yandan, bu belgesel, gey ve kürtaj haklarına verdiği destek gibi, Julia'nın hayatının mutfak dışı diğer yönlerini ele alma konusunda da iyi bir iş çıkarıyor.


Kuzey Terminali

Yönetmen: Lucrecia Martel / Oyuncular: Julieta Laso, Lorena Carpanchay, Mariana Carrizo, Maka Fuentes, Carrasco Fidela Michu, Miguel Moreyra, Mar Pérez, Bubu Ríos, Noelia Sinkunas, Las Whisky, B. Yami / Süre: 37 dakika
 

 

İnsanlar bir şeylere inanmak ister ama inancın yolu da her zaman manipülasyondan geçer…


Lucrecia Martel 2020'deki karantina sırasında Arjantin'in en muhafazakâr bölgesi Salta'daki evine döner ve şarkıcı Julieta Laso sayesinde kadın müzisyenler ile muhaliflerden oluşan bir gruba dahil olur.

Bir ateşin etrafında bir araya gelen bu insanlar bakışır, şarkılar söyler ve fikirlerini paylaşır.

Yönetmenin bu yolculuğunu kadrajına alan ve MUBI'nin Kısa Karşılaşmalar kategorisinde gösterime giren North Terminal (Terminal Norte) adlı bu film; doğanın ve sanatsal dayanışmanın gücüne odaklanarak insanı dış dünyanın belirsizliklerinden bir süreliğine kurtarıp duygulara yaklaştırıyor.

Salta ormanlarından yükselen özgürlük ve direniş şarkıları, muhafazakarlığa geçit vermeyen bir sığınak işlevi görüyor.


Külahıma Anlat

Yönetmen: Ahmet Karaağaç / Oyuncular: Tuğba Özay, Okan Karacan, Ahmet Dursun, Naci Taşdöğen, Max Bendo / Süre: 120 dakika
 

 

Gönüllerde hoş bir lezzet bırakacak bir aile komedisi…


Özen Film dağıtımı ve EGC Prodüksiyon iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Külahıma Anlat; dedesi zamanından beri aile işi olan dondurmacılığı sürdürmek için Kahramanmaraş'a dönen Mert'in başından geçenleri konu ediniyor.

Kahramanmaraş'ta babadan kalma dondurmacı dükkânını ayakta tutmaya çalışan Mehmet Usta'nın yaşı ilerlemektedir.

Babadan kalma işin devamı için bütün umudunu İstanbul'da tahsilini bitiren oğlu Mert'e bağlamıştır.

Mert, dedesinin anlattığı hikâyelerin etkisinde büyümüş hayalperest biridir; amacı dedesinin ona anlattığı gibi Maraş dondurmasını bir dünya markası yapmak ve bir taraftan da çocukluk aşkı Mine ile evlenip yuva kurmaktır.

Bunun için İstanbul'da setlerde figüranlık yapan arkadaşı Max ile hayallerini gerçekleştirmek için Kahramanmaraş'a giderler, ancak Kahramanmaraş'ta onları bambaşka sürprizler beklemektedir.


Masal Bitti, Ben Büyüdüm

Yönetmen: Kristoffer Rus / Oyuncular: Maciej Karas, Amelia Fijalkowska, Patryk Siemek, Dorota Kolak, Karolina Gruszka, Andrzej Grabowski, Nikodem Balczus, Jennifer Collins, Marcin Dabrowski, Ewa Dolska, Tomasz Gregorczyk, Oliwier Grzegorzewski, Oskar Grzegorzewski, Maritta Iwanska, Kamil Janecki, Jacek Janosz, Julia Jurek, Klementyna Karnkowska, Sebastian Konrad, Agata Krzewska, Beata Lajtar, Monika Lecinska, Maurycy Lyczko, Michal Mostowiec, Anna Nagórska, Igor Paszczyk, Katarzyna Pilichowska, Grzegorz Prasalski, Kamil Ruszecki, Aleksandra Sierpien, Marta Stepniewska, Jakub Strach, Andrzej Walden, Michal Waleszczynski, Hubert Wiatrowski / Süre: 106 dakika
 

 

Tatlı bir yetişkinliğe geçiş hikayesi…


Agnieszka Dabrowska'nin romanından uyarlanan ve Netflix'in Polonya Yapımı Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren Too Old for Fairy Tales (Za duzy na bajki) adlı bu samimi filmde; video oyunları meraklısı şımarık bir çocuk, yaklaşan bir turnuvada yarışmak ister, ancak ailevi sebepler yüzünden önceliklerini gözden geçirmek zorundadır.

Annesinin tatlı ilgisi altında şımaran ve mutlu mesut bir hayat yaşayan Waldek, annesinin hastalanmasıyla halası Mariola ile yaşamaya başlar.

Mariola, annesinin tam tersi bir karakterdir.

Yıllarca her istediği yapılan Waldek, Mariola'nın katı disiplini altında yaşayınc hayata farklı gözlerle bakmayı öğrenir.


My Little Pony: Yeni Bir Nesil

Yönetmen: Robert Cullen, José Luis Ucha, Mark Fattibene / Oyuncular: Vanessa Hudgens, Kimiko Glenn, James Marsden, Sofia Carson, Liza Koshy, Ken Jeong, Elizabeth Perkins, Jane Krakowski, Phil LaMarr, Michael McKean, Tabitha St. Germain, Tara Strong, Andrea Libman, Ashleigh Ball, Arturo A. Hernandez, Brooke L. Goldner, Gillian Berrow, Alan Schmuckler, Heather Langenkamp, Will Friedle, Robert Cullen, Laura Bailey, Kari Wahlgren, Tony Matthews, Lisa Linder Silver, Thomas Rickert, Inbal Elazari, Maggie Cullen / Süre: 90 dakika
 

 

Kendini ifade etmekten asla vazgeçme…


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren My Little Pony: A New Generation: Sing-Along adlı bu müzikal macerada; genç bir midilli, dünyasına sihri geri getirme arayışında yeni arkadaşlar ediniyor.
My Little Pony'nin bu bölümünde hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir şey gerçekleşir ve Equestria büyüsünü kaybeder.

Dünya Midillisi Sunny, yeni Tekboynuz arkadaşı Izzy ve Pegasi artık arkadaş değiller ve artık türlerine göre ayrı yaşamaktalardır, ancak idealist Midlilli Sunny, dünyalarına büyü ve birliği geri getirmenin bir yolunu bulmaya kararlıdır.

Ancak bu uğurda görevleri talihsizliklerle doludur, ama yine de bu yeni en iyi arkadaşların her biri, bu midilli evreninin sihri geri kazanması ve küçük midillilerin bile büyük bir fark yaratabileceğini kanıtlaması için ihtiyaç duyduğu benzersiz ve özel yeteneklere sahiplerdir.


Sihirbaz

Yönetmen: Sameer Saxena / Oyuncular: Jitendra Kumar, Arushi Sharma, Jaaved Jaaferi, Raksha Panwar, Raj Qushal, Sandeep Shikhar, Ajay Mehra, Imran Rashid, Shubham Bagari, Rukshar Dhillon, Shayank Shukla, Shoan Zagade, Manoj Joshi, Rajiv Nema, Sant Ranjan, Ajeet Singh Palawat, Ganesh Deokar, Purnendu Bhattacharya, Nandkishore Chikhale, Amit Golani, Saurabh Khanna, Bikram Malati, Shivam Mehra, Dhruv Thukral, Tiwari Yadeep / Süre: 167 dakika
 

 

Komedi ve romantizmin mükemmel karışımı…


Hindistan Yapımı Spor Filmleri kategorisinde gösterime giren Love Goals (Jaadugar) adlı bu filmde; futbol aşığı bir kasabada yaşayan ancak futbola pek de yeteneği olmayan, kendi çapında bir sihirbaz olan Meenu adında genç bir adamın sevdiği kızı elde edebilmek için verdiği çabalar konu alınıyor.

Küçük bir kasabada yaşayan ve futbolla hiç ilgisi olmayan bir sihirbaz, hayatının aşkıyla evlenebilmek için kasabanın futbol takımını finale taşımak zorunda kalır.

Ancak Meenu'un futboldan bu denli nefret etmesinin altındaki tek sebep onun futbola karşı olan zayıf yetenekleri değil, ailesini futbol nedeniyle trajik bir şekilde kaybetmiş olmasıdır.


Vaashi

Yönetmen: Vishnu Raghav / Oyuncular: Tovino Thomas, Keerthy Suresh, Anu Mohan, Anagha Narayanan, Baiju, Rony David, Kottayam Ramesh, G. Suresh Kumar, Sreelakshmi, Vanitha Krishnachandran, Nandu, Amaldev, Vijayakumari, Kochu Preman, Meera Nair, Archita, Seema Nair, Geethi Sangeetha, Mithun M. Das, Vinod Thomas, Shobha Mohan, Krishnan Balakrishnan, Binu Dev, Ankit, Ramu Mangalappalli, Arun Kumar, Maya Vishwanath, Anil Kurup, Maya Suresh / Süre: 155 dakika
 

 

İş ile aşkın birbirine karıştığı bir drama…


Netflix'in Hindistan Yapımı Dramalar kategorisinde gösterime giren Vaashi adlı bu çarpıcı mahkeme dramında; kendilerini önemli bir davada farklı tarafları savunurken bulan iki hırslı avukat, mahkeme salonu dışındaki ikilemleriyle başa çıkmak zorunda kalır.


Yaşamak Hayattır

Yönetmen: Dani de la Torre / Oyuncular: Adrián Baena, Juan del Pozo, Raúl del Pozo, David Rodríguez, Javier Casellas, Marc Martínez, Sílvia Bel, Jon López, Fernando Morán, Mercedes Castro, Luisa Merelas, Covadonga Berdiñas, Lua Carteron, Toni Garrido, Bernat Fuertes Azcona, Laura Nuñez, Ana Villalón, María Villalón, Clara Pérez Perdigao, Diana Pérez Perdigao, Alberte Abal, Denis Díaz, Diego Caro, Carlos Galbán Castro, Iñaki Fernández, Josué Pérez, Joel Antón, Adrián Globa, Alba Parga, Filipe Abalde, Óscar Campano Saavedra, Alex Mariano Gude, Ángel López Moreno, Mateo Rodríguez Iglesias, Moisés Solla Pereira, Carlos Alberto Alonso / Süre: 109 dakika
 

 

Mutluluk diye bir şey yoktur, sadece her gün neşeli olabilirsin, bu yüzden her anını son anmış gibi geçir, her saniyeni son saniyenmiş gibi yaşa…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan İspanya Yapımı Dramalar kategorisinde gösterime giren Live is Life adlı bu filmde; yetişkinliğe adım atan beş arkadaş son bir macera için bir araya gelir, görevleri dileklerin gerçekleşmesini sağlayan bir sihirli çiçeği bulmaktır.

Katalonya'da ailesile birlikte yaşayan Rodri, 1985 yazında, her sene olduğu gibi yaz tatilinde arkadaşları ile vakit geçirmek için Galiçya'ya gider, fakat bu yaz tatili diğerlerinden oldukça farklı olacaktır.

O sene Rodri ve arkadaşları gençliğe adım atarken farklı sorunlarla da mücadele etmektedir.

Bu arada genç arkadaş grubu, bir efsaneye göre dilekleri yerine getirdiği rivayet edilen bir çiçeğin varlığından haberdar olur.

Yaz ortası arefesinde, gün doğmadan o çiçeğin koparılıp suyu içilirse, o suyun her hastalığı iyileştireceği rivayet edilir.

Halihazırda birbirinden farklı sorunlarla mücadele etmekte olan arkadaş grubu için dilekleri yerine getiren bu çiçek oldukça ilgi çekici gelir.

Nihayetinde Saint John's Eve gecesinde Rodri ve arkadaş grubu bu gizemli çiçeği aramak için yola koyulur, ama yol boyunca yaşama dair keşfedecekleri çok şey olacaktır.


Zaferin Resmi

Yönetmen: Avi Nesher / Oyuncular: Joy Rieger, Amir Khoury, Ala Dakka, Eliana Tidhar, Tom Avni, Meshi Kleinstein, Rasha Jahshan, Yadin Gellman, Kamal Zaid, Neta Roth, Daniel Naaser, Elad Levi, Elisha Banai, Nir Knaan, Adam Gabay, Amit Moresht, Hisham Suliman, Abdallah El Akal, Gil Cohen, Itamar Zohar, Yonatan Barak, Noam Segal, Dean Gerber, Omer Moshkovich, Mozart Kteilat, Lear Issa, Golan Gross, Paulo E. Moura, Noam Shenhav / Süre: 128 dakika
 

 

Aksiyon sahneleri çok gerçekçi ve olay örgüsü çok dokunaklı; Avi Nesher'in şimdiye kadarki en iyi filmi…


1948'deki gerçek olaylardan esinlenilerek çekilen ve Netflix'in İsrail Yapımı Askeri Dramalar kategorisinde gösterime giren Image of Victory (Tmunat Hanitzahon) adlı, tarihi olaylardan esinlenen bu savaş dramasında; Mısırlı bir film yapımcısı olan Hassanin, izole edilmiş Kibbutz Nitzanim'e yapılan bir baskını belgelemekle görevlendirilir.

Kibbutz, yaklaşan ordu baskınını öğrendiğinde, genç ama cesur bir anne olan Mira, savaşın nelere mal olduğunu gözetmek ve imkânsız bir seçim yapmak zorunda kalır.


Zehir Zemberek

Yönetmen: Taleh Yüzbeyov, Orhan Merdan / Oyuncular: Taleh Yüzbeyov, Leman Merrih, Alihan Racebov, Nezaket Haydarova / Süre: 107 dakika
 

 

YouTube'daki dört kısa filmin devamı niteliğindeki bu uzun metrajlı filmde Adil sinemadaki yolculuğuna devam ediyor…


CGV Mars Dağıtım ve O2 Media: Yüz Production iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Zehir Zemberek (Zəhər Tuluğu) adlı bu Azerbaycan yapımı film; bir bıçaklı saldırıdan sonra arkadaşları Şakir ile Rana'nın yardımlarıyla hayatına dönen Adil'in değişen yaşamını konu ediniyor.

Bıçaklı saldırıdan sağ kurtulan Adil tedavi gördüğü hastaneden taburcu olarak tekdüze hayatına geri dönmeye hazırlanır. 

O, alışılageldik şekilde, yine de "Ergenektir"; beraber çalıştığı kişileri, arkadaşlarını, onu tedavi eden doktor ve hemşireleri iğnelemeğe, kırmaya ve kabalığa devam ediyordur.

Arkadaşı Şakir'in ve hayat tarzını değiştirdiğini iddia eden üniversiteden arkadaşı, eski "hayat kadını" Rana'nın refakati ile hastaneden çıkarak sıradan hayatına geri dönmeyi düşünen Adil akılalmaz bir sınav karşısında kalır.

Daha hastaneden çıkmadan Şakir'in arabasına tanımadıkları hamile bir kadın biner.

Doğurmak üzere olduğu kız çocuğunu korumak için kocasından ve onun ailesinden, yani kürtajdan kaçan kadını korumak için Şakir ve Rana'ya ısrarcı olur.

Adil bu karara engel olmak istese de zamanla oluşacak koşullar onu doğacak olan bebeğin kurtarıcısına dönüştürür.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor. Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Ay'ın Sırrı (Moonwalkers, 2015)
  • Çılgın Ziyaretçiler 3: İhtilal (Les visiteurs: La révolution / The Visitors: Bastille Day, 2016)
  • Ejder Yuvası (Dragon Nest: Warriors' Dawn, 2014)
  • Fırtınalı Soygun (Force of Nature, 2020)
  • Kâhin'in Kızı (Skammerens datter / The Shamer's Daughter, 2015)
  • Küçük Kurtarıcılar (Der kleine Medicus: Geheimnisvolle Mission im Körper / The Little Medic, 2014)
  • O Kadın (Elle, 2016)
  • Patron Bebek 2: Aile Şirketi (The Boss Baby: Family Business, 2021)
  • SamSam (2019)
  • Sparks Kardeşler (The Sparks Brothers, 2021)
  • Yarım Kalan Hayat (Quad / Adam, 2020)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Akdeniz (Mediterranea, 2015)
  • Altın Eldiven (Der Goldene Handschuh / The Golden Glove, 2019)
  • Aşk ve Dostluk (Love & Friendship, 2016)
  • Çığlık (Il Grido, 1957)
  • Hayata Röveşata Çeken Adam (En Man Som Heter Ove / A Man Called Ove, 2015)
  • Kürtaj (L'événement / Happening, 2021)
  • Meleklerin Rahibesi Joan (Matka Joanna Od Aniołów / Mother Joan of the Angels, 1961)
  • Pixote: En Güçsüzün Yaşam Savaşı (Pixote: A Lei do Mais Fraco, 1980)

Netflix

190'dan fazla ülkede 221 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • Apollo 13'ü Kurtaran 13 Faktör (13 Factors That Saved Apollo 13, 2014)
  • Apollo Astronotları: Ay Adamlarının Eğitimi (Apollo Astronauts: Training NASA's Moon Men, 2015)
  • Baba (The Father, 2020)
  • Babamın İzinde (La pelle dell'orso / On the Trail of My Father: The Bear Skin, 2016)
  • Beni Bırak (Déjame Vivir, 2014)
  • Blockbuster (2013)
  • Desterro (2020)
  • Efsane Sürücü (Trading Paint, 2019)
  • Elio Fiorucci: Özgür Ruh (Elio Fiorucci: Free Spirit, 2018)
  • Emma (2008)
  • Erime Noktası (Melting Point, 2018)
  • Erkekler Ne Söyler Kadınlar Ne Anlar (He's Just Not That Into You, 2009)
  • Ev Denilen Bir Yer (To dentro kai i kounia / The Tree and the Swing: A Place Called Home, 2013)
  • Gizli Mısır (Undercover Egypt, 2016)
  • Hanımlar Odası (The Ladies Room, 2006)
  • Hindistan'ın Unutulmuş İnsanları (India's Forgotten People, 2020)
  • İmkansız Seçim (La Scelta Impossibile / The Impossible Choice, 2018)
  • Kapanda (Trapped, 2008)
  • Koridor (Corridor, 2009)
  • Kraliçe ve Ben (Drottningen och jag / The Queen and I, 2008)
  • Kuşların Dönüşümü (A Metamorfose dos Pássaros / The Metamorphosis of Birds, 2020)
  • Lighthouse Lesvos (2016)
  • Magamuni (2019)
  • Muhteşem Yaratıklar (Beautiful Creatures, 2013)
  • Operadaki Hayalet (The Phantom of the Opera, 2004)
  • Pan (2015)
  • Run to Ground (Utolér, 2012)
  • Satürn V Hikayesi (The Saturn V Story, 2014)
  • Simon Calls (Simon Chama, 2020)
  • Soa (2020)
  • Sunbreeze'in Son Uçuşu (El último vuelo del Sunbreeze / The Last Flight of the Sunbreeze, 2017)
  • Tamamen Kişisel (Sasvim licno / Totally Personal, 2005)
  • Ters (Reverse, 2016)
  • Tito (2004)
  • Yaşamın Son Günleri (I livets slutskede / Last Days of Life, 2013)
  • Zaman Aşımı (Time Out, 2018)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Bayan Devrim (Misbehaviour, 2020)
  • Biz Hep Şatoda Yaşadık (We Have Always Lived in the Castle, 2018)
  • Fotoğraf (Photograph, 2019)
  • Kural Dışı (Hors normes / The Specials, 2019)
  • Neşeli Ayaklar 2 (Happy Feet Two, 2011)
  • Ölümcül Labirent: Şampiyonlar Turnuvası (Escape Room: Tournament of Champions, 2021)
  • Silahlar Fora (Guns Akimbo, 2019)
  • Tavşan Peter (Peter Rabbit, 2018)
  • Yelda: En Uzun Gece (Yalda: A Night for Forgiveness, 2019)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • 15/07 Şafak Vakti (2021)
  • Aşk Tarifi (The Hundred-Foot Journey, 2014)
  • Büyük Gelen Palto (Oversized Coat, 2013)
  • Çalışmak İçin İyi Bir Gün (Dobar dan za posao / A Good Day's Work, 2018)
  • Derin Nehirler (Glubokie reki / Deep Rivers, 2018)
  • Gizli Ajan (Secret Agent, 1936)
  • İntikam Vadisi (Vengeance Valley, 1951)
  • Journeyman (2017)
  • Kayıp Teknenin İzinde (Pertsa & Kilu / Finders of The Lost Yacht, 2021)
  • Koridor (2021)
  • Nane ile Limon: Kayıp Zaman Yolcusu (2017)
  • Son Mohikan (The Last of the Mohicans, 1992)
  • Şirin'in Kalesi (Ghasr-e Shirin / Castle of Dreams, 2019)

Festival ve Etkinlik Ajandası

Boğaziçi Film Festivali

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 21-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 10'uncu Boğaziçi Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda "Altın Yunus" için yarışacak 10 film belli oldu.

Nashen Moodley, Urszula Antoniak, Nenad Dukic, Jan Jilek ve Şükrü Sim'den oluşan jüri karşısına çıkacak uluslararası uzun metraj yarışma filmleri arasında; Davit Pirtskhalava'nın Tsitsi'nin on üç yıl aradan sonra eski sınıf arkadaşı Guga'yı tüm sınıfa yaşattığı zorluklardan dolayı cezalandırmak için sınıf arkadaşlarıyla bir buluşma ayarlamasını anlatan ve dünya prömiyerini 47'inci Toronto Film Festivali'nde yapan, Gürcistan'ın Oscar Adayı "A Long Break"; Youssef Chebbi'nin eski rejim tarafından kontrol edilen ve devrimin başlamasıyla inşaatı durdurulan Tunus'taki Carthage Bahçeleri'nde, Fatma ve Batal isminde iki polis memurunun yanmış cesetlerinin bulunmasıyla araştırılan olayları anlatan ve prömiyerini Cannes Film Festivali'nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan "Ashkal"; Philip Scheffner'in yaşadığı sağlık sorunu sebebiyle Fransa'da oturma izni alan ancak sağlığı düzeldiğinde ülkeyi terk etmesi gereken Zohra'nın hikayesini anlatan ve 72'nci Berlin Film Festivali'nin Forum bölümünde görücüye çıkan "Europe"; Bianca Lucas'ın Teksas'ta bir petrol kuyusunda çalışan John'un Mississippi'deki evine dönmesini, burada bastırdığı travmasıyla ve toplumsal değerlerin yok oluşuna yas tutan insanlarla yüzleşmesini anlatan ve prömiyerini 75'inci Locarno Film Festivali'nde yapan "Love Dog"; Lola Quivoron'ın toplumsal normlara aykırı davranan, motosiklet tutkunu Julia'nın yüksek hızda akrobasi gösterileri yapan bir grup motorcuyla tanışmasını konu alan ve 75'inci Cannes Film Festivali'nin Belirli Bakış bölümünden Coup de Coeur Ödülü'nü kazanan "Rodeo"; Noémi Veronika Szakonyi'nin asi bir genç olan Zsófi'nin yeni doğan kızını evlatlık vermesiyle fiziksel ve ruhsal çelişkilerle mücadele etmesini anlatan ve dünya prömiyerini 28'inci Saraybosna Film Festivali'nde yapan "Six Weeks"; Ilgar Najaf'ın komünist çiftlikte kolektif olarak yaşayan bir ailenin hayatı etrafında dönen ve prömiyerini 26'ncı Busan Uluslararası Film Festivali'nde yapan "Sughra's Sons"; Mihai Mincan'ın bir transatlantik gemisinin vardiya değişimi sırasında Dumitru isminde Romanyalı bir kaçağın hikayesini konu alan ve prömiyerini 79'uncu Venedik Film Festivali'nin Ufuklar Bölümü'nde gerçekleştiren "To the North"; Miloš Pušić'in güvenilmez bir inşaat yatırımcısının yanında çalışan, soğukkanlı bir iş insanı Lidija'nın hikayesine odaklanan ve dünya prömiyerini 72'nci Berlin Film Festivali'nin Panorama bölümünde yapan "Working Class Heroes"; Michal Blaško'nun yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmaya çalışan Irinia'nın ailesini korumakla gerçekleri bulmak arasında kalmasını konu edinen ve prömiyerini 79'uncu Venedik Film Festivali'nde gerçekleştiren "Victim" filmleri yer alıyor.
 

 

Kısa Kurmaca Film Yarışması

Festivalin Kısa Kurmaca Film Yarışması'nda yarışacak filmler Emre Kayiş, Samir Karahoda ve Sofia Bohdanowicz'den oluşan jüri karşısına çıkacak.

Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması'nda Emre Sefer'in "Babamın Öldüğü Gün", Barış Kefeli ve Nükhet Taneri'nin "Ben Tek Siz Hepiniz", Kasım Ördek'in "Birlikte, Yalnız", Yağmur Mısırlıoğlu'nun "Bugün Değil", Özgürcan Uzunyaşa'nın "Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada", Alkım Özmen'in "Gece Babamızı Ararken", Bünyamin Bayansal'ın "Görmediniz", Umut Beşkırma'nın "İleride Bir Karaltı Gördüm", Benhür Bolhava'nın "Koyun", Turan Haste'nin "Karaltı" filmleri bulunuyor.

Uluslararası Kısa Kurmaca Yarışması'nda ise Vytautas Katkus'un "Cherries", Zhenia Kazankina'nın "Continuity of Parks", Zoel Aeschbacher'in "Fairplay", David Doutel ve Vasco Sá'nın "Garrano", Sara Shabani'nin "Giant & The Seed", Total Refusal'ın "Hardly Working", Anna Fernandez De Paco'nun "I Didn't Make It To Love Her", João Gonzalez'in "Ice Merchants", Alireza Kazemipour'un "Split Ends", Giulia Grandinetti'nin "Tria" filmleri yer alıyor.


Ulusal Belgesel Yarışması'nda 8 film yer alıyor

Aslı Akdağ, Murat Pay ve Selin Şenköken'den oluşan jüri karşısına çıkacak Ulusal Belgesel Yarışması'nda; Mehmet Güreli'nin "Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner", Mahmut Fazıl Coşkun'un "Crossroads", Metin Dağ'ın "Kaf Kaf", Nihan Belgin'in "Karanlık Kutunun Doğu Serüveni", Gülben Arıcı'nın "Kennedy'nin Doğuşu", Hazar Uyar'ın "Plaza Köylüleri", Charles Emir Richards'ın "Suriyeli Kozmonot", Deniz Telek'in "Suyu Bulandıran Kız" filmleri yarışacak.
 

 

Özel gösterimler

Geçen eylül ayında kaybettiğimiz Jean-Luc Godard'ın anısına 1960 yapımı ilk filmi "Serseri Aşıklar" ve yönetmene 71'inci Cannes Film Festivali "Special Palme d'Or Ödülü" kazandıran 2018 yapımı son filmi "İmgeler ve Sözcükler" yönetmenin anısına özel bir bölümde seyirciyle buluşuyor.

Ayrıca Biket İlhan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş sürecinde Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına birçok şekilde katkıda bulunan Doktor Besim Ömer Paşa'nın hayatını ve çalışmalarını anlatan belgeseli "Bir Hekimin Anıları", festivalin onur konukları olan Ildikó Enyedi'nin "The Story of My Wife" ve Lav Diaz'ın "When The Waves Are Gone" filmleri de özel gösterimleriyle seyirciyle buluşacak.


Açılış filmi

10'uncu Boğaziçi Film Festivali açılışını yönetmen Michal Blaško'nun yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmaya çalışan Irinia'nın ailesini korumakla gerçekleri bulmak arasında kalmasını konu edinen ve prömiyerini 79'uncu Venedik Film Festivali'nde gerçekleştiren "Victim" filmiyle yapacak.
 

 

Boğaziçi Film Festivali'nin biletleri satışta!

Festivalin film gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması'nda gerçekleşecek.

Festival biletleri 30 TL, belgesel ve kısa film gösterimleri ise 20 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunulacak.

Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilecek.
 

 

Boğaziçi Film Festivali'nin etkinlikleri

Türkiye ve dünya sinemasından seçkin örneklerin gösterimleri, ustalık sınıfları ve söyleşileriyle sinemaseverleri ağırlayacak olan 10'uncu Boğaziçi Film Festivali, Lav Diaz ve Ildiko Enyedi'yi sinemaseverlerle bir araya getirecek.

Festivalin endüstri bölümü olan Bosphorus Lab kapsamında yapılacak olan masterclass'ların yanı sıra yerli ve yabancı sektör profesyonellerinin katılımıyla da söyleşi ve paneller gerçekleştirilecek.
 

 

Lav Diaz, 23 Ekim'de masterclass verecek

Pek çok soruna eleştirel bir gözle bakan intikam dramı "The Woman Who Left" filmiyle 2016 Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan Ödülü'nün ve "From What is Before" filmiyle 2014 yılı Locarno Film Festivali'nde en iyi film kategorisinde Altın Leopar Ödülü'nün sahibi olan Filipinli yönetmen Lav Diaz'a festivalin açılış gecesinde "Onur Ödülü" takdim edilecek.

23 Ekim Cumartesi günü düzenlenecek masterclass ile sinemaseverlerle buluşacak olan yönetmen deneyimlerini aktaracak, Atlas 1948 Sineması'nda gerçekleşecek etkinlik, saat 13.00'da başlayacak.
 

 

Dücane Cündioğlu ile "Sinema ve Hakikat"

Bosphorus Film Lab kapsamında 24 Ekim Pazartesi günü, yazar Dücane Cündioğlu'nun katılımıyla "Sinema ve Hakikat" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Atlas 1948 Sineması'nda saat 21.00'da başlayacak etkinlikte Cündioğlu, deneyimlerini sinemaseverlerle paylaşacak.
 

 

Ildiko Enyedi, 26 Ekim'de İstanbul'da!

10'uncu Boğaziçi Film Festivali'nin bir diğer onur konuğu olan Macar senarist ve yönetmen Ildiko Enyedi, sinemaseverlerle bir araya gelecek.
67'nci Berlin Uluslararası Film Festivali'nde, 2017 yapımı "On Body and Soul" filmiyle Altın Ayı Ödülü'nü alan ve aynı yıl Oscar'a aday olan; "Benim 20. Yüzyılım (Az én XX. Századom)" filmiyle 1989 Cannes Film Festivali'nde Altın Kamera Ödülü'ne layık görülen Enyedi'ye festivalin kapanış gecesinde "Onur Ödülü" verilecek.

Sinemaya dair tecrübelerini 26 Ekim Çarşamba günü gerçekleşecek masterclass ile aktaracak yönetmenin etkinliği, saat 18.30'da Atlas 1948 Sineması'nda olacak.


Bosphorus Film Lab etkinliklerinde profesyoneller bir arada!

Sinemaseverlerle buluşmasına az bir zaman kalan 10'uncu Boğaziçi Film Festivali'nin endüstri bölümü olan Bosphorus Film Lab, endüstrinin güncel konularını alanının profesyonelleri eşliğinde katılımcılarıyla bir araya getirecek.

Bosphorus Film Lab bünyesinde gerçekleştirilecek bir diğer etkinlik 25 Ekim Salı günü saat 14.00'da başlayacak olan "Marketing Oneself to A Sales Agent" başlıklı panel olacak.

Akademi Beyoğlu'nda gerçekleşecek etkinlikte Intramovies Uluslararası Satış Pazarlama Müdürü ve Alım Sorumlusu Geremia Biagiotti ve Square Eyes kurucusu, festival stratejisti ve satış sorumlusu Wouter Jansen film pazarının geçmişten bugüne eğilimleri ve Türk sinemasının uluslararası satış noktasında görünürlüğünü ve çekiciliğini nasıl arttırabileceği hakkında konuşacak.

Bir diğer Bosphorus Lab etkinliği ise "Festival Chasing: Who is After Who Exactly?" paneli olacak.

25 Ekim Salı günü saat 15.00'da başlayacak olan etkinlik, Summer Film School Uherské Hradiště Program Direktörü Jan Jilek ve Sidney Film Festivali'nin direktörü Nashen Moodley'in katılımıyla gerçekleşecek.

Akademi Beyoğlu'nda düzenlenecek panelde başarılı bir festival deneyimi için ipuçları verilerek, püf noktaları aktarılacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği, TRT'nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortaklığı ile gerçekleşecek 10'uncu Boğaziçi Film Festivali ile ilgili tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.


Sinematek/Sinema Evi

Kadıköy, Hasırcı Sokak'ta yer alan binasının kapılarını ilk olarak Kasım 2021'de açan Sinematek/Sinema Evi yeni sezonda sinemaseverlerle buluşmaya hazır.
 

 

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, kendi gösterimlerine 18 Ekim itibarıyla başlıyor; son gösterimi 30 Aralık'ta yapılacak yeni programın odağında 1930'larda Fransız sinemasına damga vuran Şiirsel Gerçekçilik var.

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde başta Amerikan Kara Filmi, İtalyan Yeni Gerçekçiliği ve Fransız Yeni Dalgası olmak üzere sinemanın yapıtaşları sayılan akımlar ve janrlara ilham vermiş 14 filmlik seçkinin olacağı gösterimler 18 Ekim'de başlıyor.

Fransız Kültür Merkezi İstanbul ve Cinémathèque Française'in katkılarıyla sunulan ana program kapsamında Şiirsel Gerçekçiliğin önde gelen yönetmenleri Jean Renoir, Marcel Carné, Jean Vigo ve Julien Duvivier'nin filmleri seyirciyle buluşacak.

L'Atalante, Oyunun Kuralı (La règle du jeu), Cennetin Çocukları (Les enfants du Paradis), Sisler Rıhtımı (Quai des Brumes), Harp Esirleri (La grande illusion) gibi klasiklerin yer aldığı 14 filmlik seçkinin yanı sıra film analizi, söyleşi, panel gibi etkinliklerin yer alacağı program, 1930'lar boyunca Fransa'da etkili olan ve Amerikan kara filmi, İtalyan Yeni Gerçekçiliği, Fransız Yeni Dalgası gibi önemli akımlara, janrlara ve birçok sinemacıya ilham veren bu kısa ama çok etkili dönemin sinemasına yakından bakmayı amaçlıyor.

Şiirsel Gerçekçilik programının açılışı, Cinémathèque Française arşivinde yer alan yenilenmiş kopyasından gösterilecek olan Jean Renoir'ın Oyunun Kuralı (La règle du jeu) filmiyle yapılacak.


Il Cinema Ritrovato İstanbul'da

Her yıl İtalya'nın Bologna kentinde düzenlenen ve temel amacı yeni restore ettiği filmleri seyirciye sunmak olan, dünyanın en önemli film restorasyon merkezlerinden Cineteca di Bologna'nın film festivali Il Cinema Ritrovato bu yıl 37'nci kez düzenlendi.

Sinematek/Sinema Evi, Cineteca di Bologna ve İtalyan Kültür Merkezi İstanbul'un katkılarıyla sunduğu bu bölümde festivalin bu yılki restore edilmiş filmler programından seçtiği 6 filmi, yenilenmiş kopyalarıyla sinemaseverlerle buluşturuyor.


Bağımsız Türkiye Sineması

Türkiye sineması için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturmak amacıyla FilmKoop iş birliğiyle hayata geçirilen Bağımsız Türkiye Sineması gösterimleri devam ediyor.

Filmlerin ardından ekip söyleşileri ile devam eden gösterimler, yeni dönemde pazar günleri 14.00 seansında gerçekleşecek.

FilmKoop buluşmalarının programı, sinematek.kadikoy.bel.tr adresinden ve Sinematek/Sinema Evi'nin sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Yeni dönemde biletler yalnızca Mobilet üzerinden temin edilebilecek.

Yeni sezon etkinlik tarihi: 18 Ekim-30 Aralık

Yer: Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi

Osmanağa, Hasırcı Sk. No:16, 34714 Kadıköy/İstanbul


Stanley Kubrick İstanbul Sinema Müzesi'nde

Başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi İstanbul Sinema Müzesi'ne konuk oluyor.
 

 

New Yorklu yönetmen Stanley Kubrick'in (1928-1999) tüm çalışmalarına kronolojik bir bakış sunacak olan sergi, izleyicinin Kubrick'in sıra dışı dünyasına yakından tanıklık etmesini sağlayacak.

Kubrick'in çoğu yayınlanmamış belge, obje, senaryo, kamera, lens ve orijinal kostümleriyle sanatçının sinema kariyerine derinlemesine bir bakış sunacak.

Stanley Kubrick sergisinin küratörlüğünü, İstanbul Sinema Müzesi Küratörü Zihni Tümer ve Alman Film Müzesi Küratörleri Hans-Peter Reichmann & Tim Heptner yapacak.
 

 

İstanbul Sinema Müzesi'nin sergiye özel tasarlanmış 3'üncü ve 4'üncü katlarında özel efektler, modeller ve etkileşimli alanlarıyla sanatçının mekân ve sinema bağlamında yaratıcılığını gözler önüne serecek.

Kubrick'in 1940'larda Look dergisiyle başlayan ilk sanatsal adımlarından son filmi olan Eyes Wide Shut'a kadar 16 filmini kronolojik bir sunumla izleyiciyle buluşturacak olan sergi, sanatçının hiç çekilmemiş veya başka yönetmenler tarafından çekilen Yapay Zeka, Napoleon ve Savaş Zamanı Yalanları projelerini de ilk kez İstanbul izleyicisiyle buluşturacak.

Kubrick'in başyapıtı sayılan 2001: Space Odyseey filminin özgün tasarımından esinlenilmiş deneyim alanında orijinal aygıt, giysi ve modeller sunulacak.
 

 

"Stanley Kubrick" sergisi, Alman Sinema Müzesi (Deutsches Filmmuseum) tarafından Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğinin yanı sıra Warner Bros. Entertainment Inc., Sony-Columbia Pictures Industries Inc., Metro Goldwyn Mayer Studios Inc., Universal Studios Inc., and SK Film Archives LLC. destekleriyle hayata geçirilmiştir.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Sinema Müzesi tarafından gerçekleştirilen sergi, 1 Mart 2023 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU