ABD'de F-35 uçağı iniş sırasında yere çakıldı, pilot kurtuldu

Tanesi 79 milyon dolar

Utah itfaiye yetkilileri, Hill Have Kuvvetleri yakınında uçak kazası nedeniyle çıkan yangının söndürüldüğünü duyurdu (itschappy/Twitter)

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait yeni nesil F-35A Lightning II savaş uçağı Utah eyaletindeki Hill Hava Kuvvetleri Üssü'nde piste iniş yaparken yere çakıldı. 

Son teknoloji ürünü jet yere çakılmadan önce acil fırlatma sistemini kullanan pilot sağ kurtuldu.

Hava üssünden yapılan açıklamada, pilotun gözlem için yakındaki bir tıp merkezine götürüldüğü belirtildi.

ABD Hava Kuvvetleri 338. Avcı Uçağı Kanadı Komutanı Albay Craig Andrle, pilotun rutin bir eğitimden dönmekte olduğunu belirterek şöyle dedi:

Biz, bütün pilotlar, yerdeki herhangi bir şeye olabilecek en az zararı vermek için elimizden geleni yaparız. O yüzden biliyorum ki pilot fırlatmadan önce herhangi bir binaya veya başka bir şeye çarpmaktan kaçınmak için her şeyi yapmıştır.

Andrle, olayın sebebinin araştırılacağını ve fırlatma sisteminin düzgün çalışmasından memnun olduklarını sözlerine ekledi.

ABD'nin ikinci en büyük hava üssünün yakınlarında yaşayan Scott Phillips gördüklerini CNN televizyon kanalına şöyle anlattı:

Evdeydim, çimleri biçerken her akşam olduğu gibi F-35'lerin inişini izliyordum. Onların gelip gidişini izlemeyi seviyoruz. Genellikle bugün olduğu gibi güneye doğru inişe geçerler. Yaklaşırken bir tanesi güç kaybetti ve ağaçların arkasına doğru aşağı indi. Sonra tek gördüğüm şey yangındı.

Uçağın düşmesiyle yaklaşık 40 dönümlük alanda meydana gelen yangın kısa sürede kontrol altına alındı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiliz Kraliyet Donanması'na bağlı Queen Elizabeth uçak gemisinden havalanan bir F-35 uçağı da geçen yıl 17 Kasım'da düşmüştü. Britanya basını, kazaya bakım ekibinin uçağın motoru üzerinde unuttuğu kılıfın yol açtığını yazmıştı.

İlk versiyonu 2007'de 221 milyon dolara üretilen uçağın şimdiki maliyetinin 79 milyon dolara düştüğü tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, CNN, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU