Bill Gates'in vakfı, çocuk felcini durdurmak için 1,2 milyar dolar bağış yapacak

"Dünya birlikte çalışarak bu hastalığa son verebilir"

Bill Gates hakkında Kovid-19 pandemisini insanları kontrol etmek için çıkardığı, maddi kazanç elde etmek istediği ve aşıları kullanarak insanları takip etmesini sağlayacak mikroçipleri vücuda yerleştirdiği gibi komplo teorileri var (Reuters)

Bill & Melinda Gates Vakfı, dünya genelinde çocuk felcini ortadan kaldırma çalışmalarına 1,2 milyar dolar bağışlayacağını duyurdu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Sağlık Zirvesi'nde dün yapılan açıklamada paranın, Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi'ne (GPEI) gönderileceği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri gibi kurumların 1988'de oluşturduğu GPEI, vaka sayısının yüzde 99 azalmasını sağladı. Yapılan çalışmalarla 20 milyondan fazla çocuk felci vakası önlendi.

GPEI, 2022-2026 Stratejisi kapsamında hastalığı 4 yıl sonra yeryüzünden silmeyi hedefliyor. Stratejiyi finanse etmek için 4,8 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor. Dünya Sağlık Zirvesi'nde yarın finansmanın tamamlanması için bir etkinlik düzenlenecek.

Bill & Melinda Gates Vakfı bu kapsamda vakfa 1,2 milyar dolar bağışlanacağını bildirdi. "Çocuk felcinin eradikasyonu yakın" diyen Bill Gates, hastalığın yine de bir tehdit olmayı sürdüğünü vurguladı:

Dünya birlikte çalışarak bu hastalığa son verebilir.

Melinda French Gates ise çocuk felciyle mücadele çalışmalarının, sağlık sistemlerinin kuvvetlenmesini sağladığını belirtti:

Çocuk felci çalışanları, Kovid-19'a müdahalede ve önlenebilir hastalıklara karşı aşılamanın önemine dair topluluklara ulaşmada hayati önem taşıyor.

Sadece Pakistan ve Afganistan'da endemik olan çocuk felci, bu yıl ABD, Birleşik Krallık, Malavi ve Mozambik'te de görüldü.

Çocuk felci, poliovirüs virüsünün sinir sistemine saldırmasıyla ortaya çıkıyor. Ölümcül olabilen hastalık, en çok 5 yaş altındaki çocukları etkilese de aşılanmamış herkesi tehdit ediyor.

 

Independent Türkçe, AFP, ReliefWeb

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU