ABD Gizli Servisi, Kongre baskınından önce Oath Keepers grubuyla görüşmüş

Kurum, temasın standart istihbarat toplama görevlerinin bir parçası olduğunu söyledi

(AP)

Gizli Servis ajanlarının 6 Ocak'taki şiddetli ayaklanmadan önce aşırı sağcı Oath Keepers grubunun üyeleriyle bir araya geldiği bildirildi.

CNN'e konuşan bir Gizli Servis sözcüsü, teşkilatın, kurucusu ve diğer üyeleri halen yargılanan aşırılıkçı örgütle standart istihbarat toplama görevleri kapsamında temas kurduğunu söyledi.

Yetkili CNN'e, aşırılıkçı örgütün üyelerinin mitinglere getirmelerine izin verilen eşyalarla ilgili zaman zaman teşkilata ulaştıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gizli Servis sözcüsü Anthony Guglielmi, haber kuruluşuna yaptığı açıklamada, "Geçmişte Oath Keepers'tan kişilerin soruşturma yapmak üzere bizimle temasa geçtiğinin farkındayız" dedi.

Yetkili, etkinlik ve gösterilere katılacaklarını öğrendiklerinde görevlilerin de gruba ulaşıp iletişime geçmelerinin olağan olduğunu belirtti.

Gizli Servis'in grupla olan ilişkisi, grubun lideri Stewart Rhodes'un yargılandığı davada da gündeme gelmişti.

Mahkemede Rhodes'un, 6 Ocak'ta Donald Trump destekçilerinin ABD Kongre Binası'na düzenlediği saldırıdan önceki aylarda bir Gizli Servis ajanıyla temas halinde olduğunu iddia ettiği yönünde ifade verilmişti.

Grubun eski bir üyesi John Zimmerman, savcıların başkanlık yetkisinin Trump'tan seçimi kazanan Demokrat Joe Biden'a devrini güç kullanarak durdurma planı diye tanımladığı olayla ilgili, kışkırtıcı komplo kurmakla suçlanan Rhodes ve diğer 4 Oath Keepers üyesinin yargılandığı davada ifade vermişti.

Zimmerman jüriye, Eylül 2020'de Kuzey Karolina eyaletinin Fayetteville şehrindeki bir Trump mitinginde Rhodes'la sözümona bir Gizli Servis ajanı arasında geçen bir telefon görüşmesine tanık olduğunu söylemişti.

John Zimmerman, Rhodes'un Gizli Servis'ten biriyle konuştuğunu kesin olarak söyleyememişti, sadece Rhodes ona böyle demişti ve ne konuştukları da net değildi.

Zimmerman, Rhodes'un seçim mitingi sırasında Oath Keepers'ın hangi "parametreler" altında faaliyet gösterebileceğini öğrenmek istediğini söyledi.

Teksas eyaletinin Granbury şehrinden olan Rhodes ve 4 ortağı, İç Savaş döneminden kalma ve en fazla 20 yıl hapisle cezalandırılabilecekleri bir yasal suçlamayla yargılanıyor.

Diğer kişilerse Virginia eyaletinin Berryville şehrinden Thomas Caldwell, Florida eyaletinin Titusville şehrinden Kenneth Harrelson, Ohio eyaletinin Woodstock şehrinden Jessica Watkins ve Florida eyaletinin Dunnellon şehrinden Kelly Meggs.

Guglielmi'nin CNN'e yaptığı açıklamalardan saatler sonra Gizli Servis, 6 Ocak soruşturmasının son komite oturumunun gündemine damga vurdu.

Duruşmada yayımlanan e-postalar, Gizli Servis'in 6 Ocak 2021'deki şiddet planlarından haberdar olduğunu gösterdi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU