PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 2 Ekim 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Burkina Faso'da ordu iktidara el koydu

Burkina Faso Devlet Televizyonu RTB'de askerler tarafından okunan bildiride, ordunun Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Yarbay Paul Damiba hükûmetini feshettiği duyuruldu.

Bildiride, bir sonraki emre kadar, anayasanın askıya alındığı, ülke sınırlarının kapatıldığı ve hükûmetin feshedildiği belirtildi.

Burkina Faso'da darbe sonrasında ülkenin lideri Yüzbaşı İbrahim Traore oldu. Darbeyle görevden alınan Yarbay Damiba ve hükümet üyelerinin nerede olduğuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Askeri hareketliliğin başlamasının ardından sokağa dökülen halk darbe yapan askerlere destek sloganı atarak, Yarbay Damiba'ya istifa çağrısı yapmıştı.

Yarbay Damiba 24 Ocak 2022'de darbeyle iktidarı ele geçirmiş, 2 Mart'ta geçiş sürecinin cumhurbaşkanı olarak atanmıştı.

Yaklaşık 20 milyon nüfuslu ülke, bağımsızlığını kazandığı 1960'dan bu yana 10'a yakın askeri darbe gördü ve sık sık dış müdahalelere maruz kalmakla itham edildi.

Burkina Faso, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.


Uganda'da ebola salgını

Uganda Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Uganda'da eboladan teyit edilen ölümlerin sayısının 23'e, enfeksiyonların ise 36'ya çıktığını söyledi.

Sudan'da sık görülen ebola türüne ülkenin kuzeyinde rastlanmasının ardından vaka sayıları hızla arttı. Uganda hükümeti ise durumu salgın olarak ilan etti.

Temas ve hava yoluyla bulaşan ebola, oldukça hızlı yayılan bir virüs türüdür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olmakla birlikte öldürücülüğü oldukça yüksektir.

Salgının başlamasının ardından sağlık çalışanlarına yeterli koruyucu ekipman sağlanmadığı gerekçesiyle sendikalar tarafından grev çağrısı yapıldı.

Sağlık çalışanlarının yeterli ekipmanların sağlanmadığı gerekçesiyle hizmet vermemesi salgının önlenmesini güç hale getirdi.

Uganda Sağlık Bakanlığı ise gerekli koruyucu ekipmanların sağlanacağını grevin bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyledi.


Kenya'da yeni kabine ilan edildi ve parlamento açıldı

Kenya'nın yeni Cumhurbaşkanı William Ruto salı günü 22 üyeli Kabinesini seçti. 2002 yılında Kenya'nın yedinci Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Mudavadi, yeni kabine sekreteri olarak görev aldı.

Ruto, "Hükümetin gündeminin başında ekonomiyi düzeltmek, devam eden kuraklıkla mücadele etmek, güvensizlikle mücadele etmek ve ülkenin Ebola virüsünden uzak kalmasını sağlamak" dedi.

Başkan William Ruto, geçtiğimiz hafta iki meclisli parlamentoya hitap ederek, resmi olarak 13. Yasama döneminin açılışını da yaptı.

Şimdiye kadarki en yüksek yeniden seçilen milletvekili sayısının kaydedildiği mecliste kadın milletvekili sayısı da 29 kişiye ulaşarak yeni bir rekora imza attı.

Ruto, tüm Kenyalılar için adil bir hükümet sunmaya adanmış bir yönetime liderlik edeceğine söz verdi.


Somaliland'da seçimler ertelendi

Somali'nin ayrılıkçı bölgesi Somaliland'ta kasım ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri gelecek yıla ertelendi.

Somaliland Ulusal Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, mevcut planlanan 13 Kasım tarihinin "zaman, teknik ve mali kısıtlamalar nedeniyle uygun olmadığını" belirterek seçimi gelecek yıla ertelediklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Muse Bihi Abdi'nin seçimleri ertelemek ve görev süresini uzatmak istediği şüphesine karşılık Kasım ayında seçim yapılmasını talep eden göstericiler sokaklara indi.

Polisin sert müdahale ettiği ölümlü çatışmalar yaşandı. Somaliland, 1991'de Somali'den ayrıldı, ancak uluslararası alanda geniş çapta tanınmadı.

Bölge çoğunlukla barışçıl olurken, Somali otuz yıldır devam eden iç savaşla boğuşuyor.

 

 

Bir hafta boyunca Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süreyle sizlere aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU