Çin’in Uygur politikasına destek veren ülke sayısı 50’ye çıktı

12 Temmuz’da BM İnsan Hakları Konseyi’ne ortak mektup gönderen ülkelere 13’ü daha katıldı

Çin yönetimi, dünyada birçok ülkenin tepkisini çeken kampları "yeniden eğitim merkezi" olarak adlandırıyor (Reuters)

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen ancak tepki çeken uygulamalarının gerçekleştiği kampların “yeniden eğitim merkezi” olduğunu savunan Çin’e destek veren ülke sayısı giderek artıyor.

Çoğunluğunu Batılı ülkelerin oluşturduğu 22 ülke, birkaç hafta önce Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların serbest bırakılmasını istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık 12 Temmuz’da Çinli diplomatlar, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne gönderdikleri ve 37 ülkenin imzasının bulunduğu mektupta, ülkenin doğusunda bir milyon Müslüman’ın tutukluluğuyla ilgili “aşırılıkla mücadele” savunması yapmıştı.

Pekin yönetimine destek veren ülke sayısının cuma günü itibarıyla arttığını duyuran Çin’in resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin yanı sıra China.org adlı internet sitesi, 50 ülkenin büyükelçisinin BM İnsan Hakları Konseyi’ne hitaben yazılan ve Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde “insan hakları uygulamalarıyla ilgili olumlu değerlendirmelerde” bulunduğu öne sürülen ortak mektuba imza attığını aktardı.

Çin’in Uygur politikasına destek verenlere 13 ülkenin daha eklendiğine dikkati çeken Global Times, “Bu ortak mektupla birlikte büyükelçilerin Çin’in terörle mücadele ve radikalizmi engelleme çabalarına hak verdiğini” yazdı.

Mektuba imza atanlar arasında Suudi Arabistan, İran, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerin de bulunduğunu belirten gazete söz konusu mektupta "Terörizm ve aşırılık gibi büyük bir zorlukla karşı karşıya bulunan Çin, mesleki eğitim ve öğretim merkezleri kurmak dahil Sincan'da bir dizi terörle mücadele ve radikalleşmeyi önleme tedbirine başvuruyor. Sincan şimdi emniyet ve asayişe kavuştu" ifadelerinin yer aldığını kaydetti.

Daha önce 22 ülke’nin Pekin yönetimine gönderdiği mektuptaysa, devasa toplama kamplarındaki yasa dışı gözaltılardan ve diğer azınlıkların yanı sıra özellikle de Uygurları hedef alan yaygın izleme, gözetleme ve kısıtlamalardan derin endişe duyulduğu vurgulanmıştı.  

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU