TFF, "Yusuf Demir yerli statüde oynayabilir mi" sorusuna noktayı koydu: Mümkün değil

Galatasaray'ın Rapid Wien'den transferi Yusuf Demir, yabancı kuralına takıldı. Galatasaray ise oyuncunun yerli statüsüne dahil edilebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. TFF talimatları ne diyor?

Yusuf Demir / Fotoğraf: AA

Galatasaray'ın Avusturya doğumlu Türk asıllı oyuncusu Yusuf Demir kamuoyunun gündeminde. 

Yaz transfer döneminin son günlerinde Rapid Wien'den transfer edilen Demir, Galatasaray'da yabancı statüsünde forma giyiyor.

Sarı-kırmızılı kulüp ise Türk oyuncunun yerli statüsünde oynatılması konusunda ısrarcı.

2015'te düzenlenen TFF talimatnamesine göre Türk Milli Takımı'nda oynama statüsünü kaybeden oyuncular, Süper Lig'de yabancı oyuncu kuralına tabi tutuluyor.

Mevcut talimatlara göre 2015'ten sonra Avusturya Milli Takımı'nı tercih eden ve 4 milli maçta forma giyen Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynaması mümkün değil.

 

 

Kural, 2015'ten önce farklı milli takımları tercih eden futbolculara uygulanamıyor. 

FIFA'nın talimatlarına göre de A Milli Takım seviyesinde milli takımla 4 maça çıkan oyuncuların, formasını giydiği milli takımını değiştirmesine izin verilmiyor.

"Türkçe konuşamayan futbolcular Türk statüsünde oynuyor"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, yerli statüsünde oynayan ancak Türkçe konuşmayan oyuncular olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

Bir maçta rakibin esame listesini elime aldım. Baktım sadece 2 Türk var. Meğerse İspanyol sandığımız oyuncular Türk statüsünde. Türkçe konuşamayan futbolcular Türk statüsünde oynuyor. Yusuf Demir, Türk vatandaşıdır. Biz bunu isteyince çok mu farklı oluyor? Yusuf Demir, Süper Lig'de Türk statüsünde oynayamazmış. Biz zaten bu transferi yaparken durumun farkındaydık. Bunu dün öğrenmedik.

 

 

TFF: Yusuf Demir yabancı statüsünde sayılacak

Galatasaray, Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynatılması için çalışmalarını sürdürse de TFF, Yusuf Demir'in yabancı statüsünde sayılacağını duyurdu.

Federasyonun internet sitesinden yapılan "Kulüplerin Resmi A Takım Oyuncu Listeleri" başlıklı duyuruda, kulüplerin kadrolarındaki futbolcuların statüleri paylaşıldı.

Galatasaray kadrosunda yer alan Yusuf Demir'le ilgili notta şunlar kaydedildi:

Kulüpler 01.01.2001 ve daha sonra doğmuş olmaları şartıyla,

- U14 milli takımı dahil olmak üzere ülkesinin milli takımlarında en az 10 müsabakada oynamış olmaları;

- Ülkelerinin U21 veya A Milli takımlarda toplamda 3 defa oynamış olmaları;

- FIFA’nın 23.06.2022 tarihinde ilan ettiği dünya sıralaması listesinde ilk 20 sırada bulunan ülke federasyonlarının en üst veya bir alt liglerinde toplamda 25 maçtan fazla süre almış olmaları;

kriterlerinden herhangi birine sahip olmaları şartıyla, 3 yabancı uyruklu futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilirler.

"İleride bir talimat değişikliği çıkarsa durum değerlendirilir" 

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi de Yusuf Demir'le ilgili açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşam'da yer alan habere göre Büyükekşi, Türkiye'deki mevcut talimatı hatırlatarak, "Bir Türk oyuncunun bir başka ülke milli takımını seçmesi durumunda Türk Milli Takımı'nda oynama şansı yok. Bu talimatı biz yeni yazmadık, 2015'te yapılmış. Bu oyuncu da en son Ekim 2021'de Avusturya Milli Takımı'nda dördüncü resmi maçını oynamış. Onun için Türk Milli Takımı'nda oynama şansı yok. Bizim mevcut talimatımıza göre Türk olarak oynayamıyor" dedi.

Mesut Özil ile Yusuf Demir kıyaslamasının yanlış olduğunu ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

Mesut'un Alman Milli Takımı'nı seçmesi 2015'ten önce. Galatasaray, bu futbolcuyu transfer ederken bu talimat vardı. Galatasaray Yusuf Demir'i alırken bu talimatı biliyordu. Bununla ilgili şu andaki uygulama bu. İleride bir talimat değişikliği çıkarsa durum değerlendirilir. Şu anda öyle bir durum yok.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU