Nancy Pelosi: Demokratların Trump’ın azlini istemesi benim elime koz vermekten başka işe yaramaz

Pelosi'nin yorumları partisinin Robert Mueller tarafından toplanan ve gizli tutulan soruşturma kurulu ifadelerini talep etmek için dava açtığı sırada geldi

(AFP)

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi basın toplantısında partisi içinden artan sayıda eleştiriye karşı kendisini savundu. Söz konusu eleştiriler, Pelosi'nin Donald Trump’ın azledilmesi konusunda “insanları oyaladığını" iddia ediyor.

Pelosi başkanın azledilmesi için başlatılacak soruşturmada kendi duruşuna dair, “Herkes kendi pozisyonunu savunmak ve en kararlı, olumlu şekilde yola koyulmaya çalışmak için beni eleştirme özgürlüğüne ve lüksüne sahip” dedi. Temsilciler Meclisi sözcüsü mali ilişkiler ve adaleti engelleme konulu birçok kongre soruşturmasının devam ettiğinin altını çizerek, Trump’ı azletmeyi henüz savunmadığını söylemişti.

Pelosi, başkanı görevden alacak sürecin başlamasını isteyen Demokratların artan sayısına dair de, “Azli desteklemeleri benim elime koz vermekten başka işe yaramaz” dedi.

“Karar zamanında verilecek” diyen Pelosi, “Bu, sonu gelmeyecek bir durum değil ve olabilecek en iyi, en güçlü dosyaya sahip olduğumuzda hiç de sonsuz olmayacak” diye ekledi.

Sözcünün yorumları, Trump’ın azledilmesini isteyen Demokratların genişleyen listesine yeni isimler eklenirken geldi. Trump’ın azledilmesini isteyen son isim, üst düzey Demokratlardan Ann Kuster oldu. Ayrıca, dava açarak Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından toplanan ve gizli tutulan soruşturma kurulu ifadelerini talep eden Demokratlar, resmi kınama işini kararlılıkla sürdürüp sürdürmeyeceklerine karar vermeleri gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuster’ın azletme soruşturmasına dair yaptığı destek açıklamasının ardından Demokrat Don Beyer, “100 Temsilciler Meclisi üyesi şu an resmen azletme soruşturmasını destekliyor” dedi. Beyer, “Fazlası da gelecek” diye de ekledi.

100 Temsilciler Meclisi üyesinin bulunduğu listede Demokratların yanında, azletme soruşturmasına destek verdiğini açıklamasının ardından partisinden istifa eden eski Cumhuriyetçi Justin Amash da yer alıyor. Amash'ın, başkanlık seçiminde Trump’a karşı adaylık başlatmayı düşündüğü iddia edilmişti.

Demokrat senatörlerin syısı artan bir kesimi ve 2020 adayları; Pelosi’nin azletme soruşturmasını başlatmasında ısrarcı.

Massachusetts senatörü ve başkan adayı Elizabeth Warren çarşamba günü gerçekleşen bir etkinlikte, “Siyasi gerekçelerle, olmak istediğimiz yerde olmadığımızı söyleyen kişileri anlıyorum. Fakat benim görüşüme göre bazı şeyler siyasetin üstünde. (...) Ve bunlardan biri de doğru olanı yapmamızı gerektiren anayasal sorumluluklarımız” diye konuştu.

Sözcünün azli savunmayı reddetmesi, eski özel yetkili savcı Robert Mueller’in Capitol Hill’de başkanın adaleti engellediği iddiasına ve 2016 seçimlerindeki Rus müdahalesine dair ifade vermesinden sadece iki gün sonra geldi.

Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi Başkanı Jerrold Nadler cuma günü başkanı soruşturmak için davada ilerlediğini söyledi ve incelemeler sonuca ulaşırken, “Sözcünün bizimle aynı fikirde olup olmadığına dair spekülasyonda bulunmanın manası yok” diye ekledi. 

Nadler sözlerini "Başkan’ın suistimallerine yönelik soruşturmaya devam ediyoruz” diye noktaladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU