İsveç'te Başbakan Andersson istifa etti: Seçimleri kazanan sağ blok yeni hükümet için çalışmalara başlayacak

Seçimi kazanan muhafazakarların genel başkanı Kristersson yeni bir hükümet kurmak üzere çalışmalara başlayacağını söyledi

Fotoğraf: Reuters

İsveç'te hafta sonu yapılan seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından seçimi kaybeden Başbakan Magdalena Andersson bugün istifa etti. 

Seçimi kazanan muhafazakarların genel başkanı Ulf Kristersson ise yeni bir hükümet kurmak üzere çalışmalara başlayacağını söyledi.

Nihai sonuçlara göre parlamentodaki 349 koltuğun 176'sını Ilımlılar, İsveç Demokratları, Hristiyan Demokratlar ve Liberal Parti'den oluşan blok alırken, merkez sol Sosyal Demokratlar sandalyelerin 173'ünü aldı.

Kristersson, Instagram üzerinden dün yayınladığı görüntülü mesajda "Şimdi işleri tamamlayabilecek yeni bir hükümet kurmak için çalışmalara başlayacağım" dedi. Kristersson, "tüm İsveç ve vatandaşları için" bir hükümet oluşturacağını söyledi.

Reuters'ta yer alan analize göre, seçim sonuçlarına göre göçmen karşıtı İsveç Demokratları ikinci büyük parti haline gelerek ülkedeki ılımlı ve göçmen dostu siyasi düzende kırılma yaşandığını gösterdi.

Kuruluş döneminde beyaz ırkın üstünlüğünü savunan İsveç Demokratları, hükümeti kuracak koalisyonda yer alırsa ilk defa ulusal politikaları belirleyecek gücü elde etmiş olacak.

Başbakan Magdalena Andersson, dün açıklanan resmi sonuçların ardından partisi Sosyal Demokratların genel seçimi kaybettiğini ifade ederek yenilgiyi kabul etmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU