Dijital İşbirliği Örgütü'nden "Riyad Yapay Zeka Eylem Çağrısı Bildirgesi"

Bildirge, Suudi Arabistan, Bahreyn, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Cibuti, Kuveyt, Fas, Nijerya, Umman, Pakistan, Ürdün ve Ruanda dahil olmak üzere DCO’nun tüm üyeleri tarafından imzalandı

Fotoğraf:  SPA

Dijital İşbirliği Örgütü’ne (DCO) üye ülkeler, insanlara, topluluklara, uluslara ve dünyaya fayda sağlamak için yenilikçi yapay zeka teknolojisini kullanmayı amaçlayan ‘Riyad Yapay Zeka Eylem Çağrısı Bildirgesi’ni (RAICA) kabul etmeye karar verdi.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, DCO’ya üye ülkeler, Suudi Arabistan’da ‘İnsanlığın İyiliği İçin Yapay Zeka’ başlığıyla düzenlenen 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi’de bu karara vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bildirge, Suudi Arabistan, Bahreyn, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Cibuti, Kuveyt, Fas, Nijerya, Umman, Pakistan, Ürdün ve Ruanda dahil olmak üzere DCO’nun tüm üyeleri tarafından imzalandı.

Eylem çağrısı, DCO’nun yapay zeka alanındaki mevcut ve gelecekteki insani sorunları belirleme ve ele alma taahhüdünü ilerletmeyi amaçlıyor.

Bildirge ayrıca, yapay zekanın iş kalitesini artırarak, daha iyi tasarlanmış kamu politikaları geliştirerek ve ekosistemde verimliliği besleyerek dünya çapında milyonlarca insanın yaşamına fayda sağlamak için bir araç olarak kullanılabileceği farklı yolları vurguluyor.

DCO Genel Sekreteri Dima el-Yahya söz konusu eylem çağrısına ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

DCO, her seviyedeki çeşitli kuruluşlar arasında işbirliği yoluyla kapsayıcı bir dijital ekonomi kurma etiği ile oluşturuldu. RAICA bildirgesi bu fikrin uygulamaya konmasıdır. Bu bildirgeyi imzalayarak, tüm DCO üye devletleri, dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşamlarını iyileştirmek için yapay zekanın büyük potansiyelinden yararlanarak, herkes için daha parlak bir geleceği başlatma konusundaki ortak arzularını yeniden teyit ediyor.

 

dst_1784236_3491506_57_1_2022091317290327_0.jpg
Fotoğraf:  SPA

 

Yahya’nın açıklamasına göre bildirge, bu geleceği gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olacak yedi temel direği vurguluyor.

Bunların her biri, yapay zekadan herkesin yararlanması ve hiçbirine zarar vermemesini sağlamak için yöntemleri ele almaya çalışan ilkelerden oluşuyor.

Bu temellerden ilki, uzmanlığı, teknik okuryazarlığı ve daha geniş kamu yapay zeka anlayışını artırarak, yapay zeka ile farklı cinsiyet, ırk, etnik köken ve sosyo-ekonomik statüdeki insanlar arasındaki dijital uçurumun kapatılması.

İkincisi, ülkelerin gelişmiş dijital altyapıyı finanse etmesine ve uygulamasına yardımcı olmanın yanı sıra dezavantajlı toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan çözümler geliştirilmesi ve kullanılması

Üçüncüsü, ekonomik büyüme yoluyla yoksulluk ve açlığı sona erdirmek amacıyla imkanları kısıtlı toplulukların güçlendirilmesi, bir sonraki tarım devrimini başlatmak için yapay zekadan yararlanılması ve herkes için eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi.

Bunlardan dördüncüsü, sürdürülebilir şehirler inşa etmek için yenilikçi yapay zeka çözümleri aracılığıyla dijital gelişimin teşvik edilmesi, bağlantı ve teknoloji cihazlarının kullanılabilirliği yoluyla altyapının iyileştirilmesi, ulusal yapay zeka girişimlerinin finansal olarak desteklenmesi ve bireyler için yeniden beceri kazandırma ve dijital kapasiteyi geliştirmek için planlar uygulanması.

 

dst_1784081_3490654_9_8_2022091314290789_0.jpg
Fotoğraf:  SPA​​​​​​​

 

Beşinci temel, yapay zeka teknolojisinin yasal yönergeleri takip etmesini sağlarken, yapay zeka algoritmalarının topluluklara karşı ırk, etnik köken, kültür, din ve daha fazlasına dayalı ayrımcılık yapmasını önleyen güvenlik önlemleri aracılığıyla adaleti ve ayrımcılık yapılmamasının sağlanması.

Altıncısı, bireyleri, kuruluşları ve ulusları, yapay zekayı insan yararına kullanmada yeniliğe odaklanmaya teşvik ederek, yapay zekada inovasyonun teşvik edilmesi ve bu amaca ulaşmak için gerekli araçların sağlanması.

Yedinci ise, çevreyi korumaya yönelik önlemlerin artırılması, yeşil enerji endüstrisinin ilerletilmesi, güç verimliliğini artırırken ve atıkları azaltırken temiz suya erişim sağlamak için yapay zekayı kullanarak iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi.

DCO’nun bir diğer hedefi ise, yapay zekanın etik kullanımı için ortak küresel standartlar ve düzenlemeler geliştirerek, yapay zeka alanındaki uluslararası işbirlikçi girişimlere katkıda bulunmak.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU