Reuters: ABD, olası Tayvan işgaline karşı Çin'e yaptırım uygulamayı planlıyor

Tayvan'ın da benzer bir hamle için Avrupa Birliği üzerinde diplomatik baskı kurduğu bildirildi

Henüz erken aşamadaki lobicilik faaliyetleriyle ilgili detaylar paylaşılmadı (Reuters)

ABD'nin olası bir Tayvan işgalini önlemek için Çin'e yaptırım uygulamayı planladığı iddia edildi.

Birleşik Krallık merkezli Reuters ajansına konuşan ve kimliği paylaşılmayan kaynaklar, ABD'nin yaptırım planlarını 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşından sonra değerlendirmeye aldığını belirtti.

Kaynaklar yaptırım seçeneklerinin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 Ağustos'ta Tayvanı ziyaret etmesiyle yeniden tırmanan Pekin-Taipei gerginliğinin ardından tekrar gündeme geldiğini söyledi.

Yaptırımlarda Çin'in askeri teknolojilerinin hedef alınabileceği ifade edildi.

ABD merkezli Demokrasilerin Savunulması Vakfı'ndan (FDD) Craig Singleton, şunları söyledi:

Büyük ihtimalle yaptırımlara dair ilk görüşmeler, Çin'in Tayvan'a karşı askeri operasyonunu sürdürmesini sağlayacak belirli teknolojilere erişimini kısıtlamak hakkında olacak.

Bunun yanı sıra Washington'ın yaptırım uygulaması için Avrupa Birliği'nde (AB) lobicilik faaliyetleri düzenlediği bildirildi.

Tayvan'ın da benzer bir adım için AB üzerinde diplomatik baskı kurmaya çalıştığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, Çin ekonomisiyle ilişkileri nedeniyle AB ülkelerinin böyle bir adım atmakta zorlanabileceğini belirtti. Herhangi bir yaptırım kararının uygulamaya konması için birlikteki 27 ülkenin de onayı gerekiyor.

Yaptırım taleplerinde Çin'deki telekomünikasyon teknolojileri ve çiplere yapılan yatırımlarla ticari faaliyetlerin hedef alındığı belirtildi.

Öte yandan eski ABD Ticaret Bakanlığı yetkilisi Nazak Nikakhtar, mevcut yaptırımların artırılmasının uygulanabilirlik açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekti.

Nikakhtar, şu değerlendirmeyi yaptı:

ABD ve müttefiklerinin Çin ekonomisiyle kapsamlı ilişkileri göz önüne alındığında, Çin'e yönelik muhtemel yaptırımlar, Rusya'ya yapılanlardan çok daha karmaşık nitelikte.

Beyaz Saray, Çin Dışişleri Bakanlığı ve Washington'daki Çin Büyükelçiliği, Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Çin'in bölgedeki faaliyetleriyle ilgili ABD, Avrupa ve diğer ülkelerdeki yetkililerle görüşüldüğü bilgisini paylaştı.

Söz konusu lobicilik çalışmalarının erken aşamada olduğu belirtilirken, görüşmelere detaylar açıklanmadı.

ABD, Ukrayna istilasından önce de benzer bir hamleyle Rusya'ya yönelik yaptırımlar getirmiş fakat bunlar savaşı engellemeye yetmemişti.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.



Independent Türkçe, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU