Afganistan'ın doğusunda kız çocuklarının gittiği liseler açıldı

Vilayet yetkilileri, kararı Eğitim Bakanlığı'ndan habersiz aldı

Taliban'ın kız çocuklarına getirdiği eğitim yasakları, uluslararası kamuoyundan eleştiri toplamıştı (Reuters)

Afganistan'ın doğusundaki Paktiye vilayetinde kız çocuklarının gittiği bazı liselerin açıldığı bildirildi.

Paktiye Kültür ve Enformasyon Birimi'nin başındaki Mevlevi Halikyar Ahmedzadi, dün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Birkaç gün önce okullar açıldı. İslami, kültürel ve geleneksel kurallara uygun dikkat edildi. Okulların müdürleri öğrencileri geri çağırdı. Kız çocuklarının gittiği liseler açıldı. 

Vilayetin eğitimden sorumlu birimi de okulların açıldığını doğruladı. Fakat vilayet yetkilileri, kendilerine önceden haber verilmediğini belirtti ve konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'yla iletişime geçildiğini söyledi.  

Henüz resmi açıklama yapmayan bakanlık, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebine de yanıt vermedi. 

Saatler kala iptal edilmişti

Son dönemde Taliban'ın kız çocuklarının okula gönderilmesi gibi konularda kendi içinde ihtilaf yaşadığı da gündeme gelmişti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD askerlerinin çekilmesiyle geçen yıl 15 Ağustos'ta önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, kadınların çalışmasına ve kız çocuklarının okumasına yönelik kısıtlamalar getirmişti. 

Şu anda üniversite ve 6'ncı sınıfa kadar okuyan kadınların ve kız çocuklarının eğitim almasına izin verilirken, ortaokul ve lise düzeyindekilerin okula gitmesi yasak.

Kısıtlamanın martta kaldırılmasına karar verilmiş fakat okulların açılmasına saatler kala uygulama iptal edilmişti. Bu da Taliban'ın yönetim kadrosunda fikir ayrılıkları oluştuğuna dair bir sinyal vermişti.



Independent Türkçe, Jerusalem Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU