Putin: Ukrayna tahılının rotasını değiştirmeyi düşünmemiz gerekiyor

Putin, Ukrayna'dan çıkan tahılın tamamının düşük gelirli ülkelere değil, Avrupa Birliği'ne sevk edildiğini ve bu yüzden düşük gelirli ülkelerin gıdaya erişimi kaybettiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'dan dünya pazarlarına ihraç edilen ürünlerin varış noktalarını sınırlamayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin, şu ana kadar Ukrayna ürünlerinin yoksul ülkelerden ziyade Avrupa ülkelerine gittiğini ifade ederek, "Tahıl ve diğer gıda ürünlerinin varış noktalarını kısıtlamayı" düşündüğünü, bu konuyu Erdoğan'la ele alacağını ifade etti.

Putin, "Ara durak olan Türkiye'yi saymazsak Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı düşük gelirli ülkelere değil, Avrupa Birliği'ne sevk ediliyor" dedi ve düşük gelirli ülkelerin gıdaya erişimi kaybettiğini belirtti.

Putin küresel gıda piyasasındaki sorunların artmasının olası olduğunu ve insani bir felaketin yaklaştığını söyledi.

"Tahıl koridoru" anlaşması 22 Temmuz'da İstanbul'da bir araya gelen Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna tarafları arasında imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından çıkan tahıl gemileri, Karadeniz'den İstanbul'a geliyor ve  burada bir heyet tarafından kontrol denetlendikten sonra rotalrını devam ediyor.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU