İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı: Ağustosta 90 terörist etkisiz hale getirildi

Çataklı ağustos ayında düzenlenen operasyonlarda 77 PKK/KCK, 13' IŞİD mensubunun etkisiz hale getirildiğini söyledi

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda konuştu.

İçişleri Bakanlığı koordinesinde ağustos ayı içinde yürütülen iç güvenlik operasyonlarına ilişkin bilgi veren Çataklı, "İç güvenlik operasyonlarında PKK terör örgütüne yönelik kırsal alanda 9'u büyük, 29'u orta çaplı olmak üzere toplam 12 bin 563 operasyon ve tüm terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve işbirlikçilerine yönelik de 858 operasyon yapılmıştır" dedi.

8'i arananlar listesinde

Bu operasyonlarda aralarında 5'i liste dışı, 2'si gri, 4'ü turuncu ve 2'si yeşil kategoride aranan teröristlerin de bulunduğu, 16'sı ölü, 60'ı sağ ve 14'ü teslim olmak üzere toplam 90 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildiren Çataklı, bunların 77'sinin PKK/KCK, 13'ünün de IŞİD  mensubu olduğunu kaydetti.

Çataklı, ayrıca ağustos ayında terör örgütlerine yardım ve yataklık yaptıkları ve örgütlerle irtibatlı oldukları değerlendirilen 593'ü PKK/KCK, 554'ü FETÖ, 149'u IŞİD, 75'i sol terör örgütü mensubu 1371 şüphelinin gözaltına alındığını, bunlardan 131'i PKK/KCK, 139'u FETÖ, 27'si IŞİD ve 13'ü sol terör örgütleri mensubu olmak üzere 310'unun tutuklandığını aktardı.

Terör operasyonlarında ağustos ayında 106 sığınak, barınak ve mağaranın kullanılamaz hale getirildiğini, 65'i ağır ve uzun namlulu 82 silah, 11 mayın/EYP, 122 el bombası, 193 kilogram patlayıcı madde ve 12 bin 482 muhtelif mühimmatın ele geçirildiğini bildiren Çataklı, mayın/EYP düzeneği ile planlanan 9 terör eyleminin engellendiğini açıkladı.

Sözcü Çataklı, "Tamamlanan sonbahar/kış operasyonlarını müteakip 15 Nisan-30 Eylül 2022 tarihlerini kapsayan ilkbahar/yaz dönemi için 273 barınma alanına yönelik 9 bin 159 operasyon planlanmıştı. Bir aydan az bir zaman kaldı bu dönemin tamamlanması açısından. Bugüne kadar 8 bin 121 operasyon ile yüzde 89'u tamamlanmıştır. Bu operasyonlarda 72 terörist etkisiz hale getirilmiş, 448 sığınak/barınak imha edilmiş, 214 silah, 517 el bombası, 96 mayın/EYP, 674 fünye, 920 tüp, 3 bin 920 kilogram patlayıcı, 53 dürbün, 56 telsiz ile 40 bin 163 mühimmat ele geçirilmiştir" diye konuştu.

 "Yunanistan, Lavrion Kampı'nı PKK'ya tahsis etmiştir"

Çataklı, yurtiçindeki terörle mücadele aralıksız sürerken yurtdışından teröristlere yapılan silah, maddi yardım ve koruma kollama gibi destekleri de dikkatle takip ettiklerini söyledi.

Yunanistan'ın, Lavrion Kampı'nı PKK'ya ve onunla işbirliği yapan örgütlere tahsis ettiğine dikkati çeken Çataklı, "Bu kamp aktiftir ve aktif bir şekilde terör örgütünün hizmetindedir. Bu gerçeğin bizim açımızdan tartışılır herhangi bir tarafı yoktur. Gerek istihbari bilgilerimiz gerekse bu konudaki delillerimiz nettir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 "28 bin 814 düzensiz göçmen ve 856 organizatör yakalanmıştır"

Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türkiye'nin uluslararası ölçekte başarılı olduğu bir diğer alanın da düzensiz göçle mücadele olduğunu belirterek, "Düzensiz göçle mücadelede 2022 yılı ağustos ayında 6 bin 329'u denizlerde olmak üzere toplam 28 bin 814 düzensiz göçmen ve 856 organizatör yakalanmıştır" diye konuştu.

Ülkesine dönen Suriyeli sayısının arttığını, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Çataklı, "521 bin 39'a ulaştı gönüllü geri dönüş yapan Suriyeli. Bugün itibarıyla ülkemizde kayıt altına alınan Suriyeli sayısı ise 3 milyon 654 bin 866 kişidir" bilgisini verdi.

 "Tendürek Dağı, terör örgütünden tamamen temizlendi"

Çataklı, Tendürek Dağı'nın terör örgütünden tamamen temizlenmesinin çok önemli bir aşama olduğunu vurguladı.

"Burası jeolojik yapısı itibarıyla zorlu bir bölgedir" diyen Çataklı, şunları dile getirdi:

Bir zamanlar, terörist sayısının 100'lü rakamlarda olduğu tahmin edilen bir alandır. Mağaraların fazla olması, teröristler için gizlenme ve kaçış imkanı sağlaması, bu bölgeyi teröristler için önemli bir alan haline getirmekteydi. Bununla birlikte, terör örgütünün sözde doğu sevk ve idare komutanlığı olarak adlandırdığı yer yine bu bölgeydi ve İran'ın Makü-Dambat bölgesinde faaliyet gösteren teröristlerin Türkiye'ye aktarımındaki en önemli geçiş güzergahıydı ama güvenlik güçlerimizin kahramanlığı ve devletimizin kararlılığı sonucunda terör örgütü burada büyük kayıplara uğramıştır.

İsmail Çataklı, Yunanistan'daki Lavrion Kampı'na ilişkin görseller paylaşarak, kampta açık şekilde örgüt propagandası yapıldığını, terör örgütünün bu kampta yuvalandığını söyledi.

"Yunanistan'ı ciddi bir devlet gibi davranmaya davet ediyoruz"

Yunanistan'ın PKK'ya desteğinin yıllardır bilindiğine dikkati çeken Çataklı, şöyle devam etti:

Terör örgütünün Avrupa yapılanması tarafından Lavrion Kamp sorumlusu olarak faaliyet yürüten 'Hafız Mahir' kod adlı Mahmut Yıldız'ın, kamp sorumluluğundan alınarak ülkemizden terör örgütüne katılım yapmak amacıyla Yunanistan'a geçiş yapacak şahısların illegal geçişleriyle ilgilenmek üzere görevlendirildiğini ifade edelim, Yunanlılar da bilsinler. Yine Lavrion Kamp sorumlusu olarak 'Çektar' kod adlı Özcan Ergün'ün görevlendirildiğini bizim de bildiğimizi bilsinler. Kamp içerisinde her terör örgütü adına bir sorumlunun bulunduğu, sorumluların Kandil'den atama yoluyla belirlendiğini bilsinler, bizim bildiğimizi de bilsinler. Ayrıca genel sorumlunun 'Nurhak' kod adlı Urfalı, örgütlenme sorumlusunun 'Baran' kod adlı Mardinli, dış ilişkiler sorumlusunun 'Hafız' kod adlı Diyarbakırlı, kadın sorumlusu 'Mizgin' kodlu Diyarbakırlı olduğunu da yine ifade edelim. Bu konuda son olarak şunu ifade etmek isterim. Komşu ülkeler olarak aramızda sorunlar olabilir ama Yunanistan'ı bu konuda acilen sorumlu ve ciddi bir devlet gibi davranmaya davet ediyoruz. PKK ile mücadele edecek ve onu yenecek gücümüz var, bunu da yapıyoruz. Bildiğiniz gibi son teröristlerin peşindeyiz ancak Lavrion Kampı, gelecekte Yunanistan'ın Kandil'i olursa o zaman ortaya çıkacak durumla kendileri baş edebilirler mi bunu iyi düşünsünler. Onun için uyarıyoruz, terörü desteklemeyin.

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU