Kılıçdaroğlu: Rahmetli annem, insanoğlunun aya gittiğine hiç inanmadı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Rahmetli annem, insanoğlunun aya gittiğine hiç inanmadı. 'Orası Allah'ın nurudur oraya kimse ayak basamaz' dedi. 'Siz beni ikna edemezsiniz' derdi. Bizde vazgeçtik, o nasıl inanıyorsa ona saygı duyduk" diye konuştu

Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da CHP Üye Katılım Töreni'ne katıldı.

Yeni üyelerin konuşmasının ardından söz alan Kılıçdaroğlu "Bizim ailemiz CHP ve halkın ailesi. Bu aileye katıldınız, belli konulardan çok dikkatli olmanızı isterim" diyerek şunları sıraladı:

1. Adaletten sapmayacaksınız. Adalet olmazsa olmaz. Kainatın düzeni, adalet üzerine kurulmuştur. 

2. Hiç kimsenin inancını siyasete malzeme etmeyeceksiniz. Birisi kalkıp inanç üzerinden siyaset yapıyorsa bizim inancımıza en büyük haksızlığı o yapıyor demektir. Herkesin inancına saygı duymak benim görevimdir. Kimlik üzerinden siyaset yapmak düşmanlıktır.

3. Herkesin yaşam tarzına saygı duyacaksınız. Burada bizim karnemizin kırık olduğunu ifade edeyim. Biz başörtüsünü Türkiye’nin bir numaralı sorunu haline getirdik. Sana ne kardeşim başörtüsünden? Biz siyasetin konusunu başka yere taşıdık, oradan da çıktık. Dolayısıyla herkesin yaşam tarzına saygı göstermek zorundayız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"O nasıl inanıyorsa ona saygı duyduk"

Konuşmasında kendi geçmişine yer veren Kılıçdaroğlu, "Ben 7 çocuklu bir aileden geliyorum. Rahmetli annem ve bugün en büyüğümüz olan ablam okuma yazma bilmezlerdi. Yedi kardeşten üniversiteye giden sadece benim. Diğer kardeşlerimden bazıları memur, bazıları işçi olarak emekli oldular. Rahmetli annem, insanoğlunun aya gittiğine hiç inanmadı. 'Orası Allah'ın nurudur oraya kimse ayak basamaz' dedi. 'Siz beni ikna edemezsiniz' derdi. Bizde vazgeçtik, o nasıl inanıyorsa ona saygı duyduk" diye konuştu.

3 çocuğu olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu "Her birisi bir ucundan tutmuş ekmeğini çıkarıyor. Avukat bir kızım var İstanbul'da. 'Sakın ola bir belediyeye gitme hele CHP'li belediyeden hiç iş alma' dedim. Herhangi bir CHP ile muhatap olma, çünkü olursan iftira atabilirler dedim. Sağ olsunlar çocuklar da buna dikkat ediyor"dedi.

"Haklıysanız hiçbir tehdit sizi etkilemez"

Siyaset hayatında tehditler ve saldırılarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Gittiğim, siyaset yaptığım yerlerde tehdite de aldım. Terör örgütünün silahlı saldırısına da uğradım. Bir askerimiz şehit düştü. Şehit cenazesine katılırken linç girişiminde bulundular. İstanbul’da bir cenaze töreninde göğsüme mermi fırlattılar. İnanın, haklıysanız hiçbir tehdit sizi etkilemez. Ben bu davaya böyle inandım ve böyle yürüdüm. Böyle de yürüyeceğim.

"Esad’la protokol yaparak Suriyelilerin güvenliği sağlanmalı"

Açıklamalarında göçmen sorununa da değinen CHP lideri, ". Suriye’de önce yönetimle oturacağız, konuşacağız. Defalarca söyledim, buna da adım attılar. İnşallah başarılı olurlar. Önemli olan Türkiye. Esad’la protokol yaparak Suriyelilerin güvenliği sağlanmalı. Turist olarak gelip Türkiye’yi gezebilirler. Afganlar sığınmacı değil kaçak. Onları uluslararası hukuka göre İran’a vereceğiz çünkü oradan geldiler. Hangi sınırdan geldilerse oraya iade edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Suriye politikasında da bizim dediğimiz noktaya gelmeleri doğru"

Törenin ardından Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, iktidarın Suriye politikası ile ilgili soruya; “Suriye politikasında da bizim dediğimiz noktaya gelmeleri doğru. Umarım başarılı olurlar. Keşke bizi daha önceden dinleselerdi. Keşke bütün bu olaylar olmasaydı. Hatalarından dönmek istiyorlar. Ne kadar dönecekler bilmiyorum ama umarım bu hatalardan dönme, kendilerinin özgür iradesi ile gerçekleşmiş olur" yanıtını verdi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU