Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir ilk: Ticari sera kurulacak

İlk ürün endüstriyel kenevir

Uluslararası Uzay İstasyonu insnalığa 1998'den beri hizmet ediyor (NASA)

Uzay şirketi Redwire, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) ilk ticari serası planlarını dün duyurdu. Yapılan açıklamaya göre tesisin, gelecek yıl ilkbaharda kurulmasının hedeflendiği kaydedildi.

Şirket, ABD'nin UUİ'deki operasyonlarını yöneten Center for the Advancement of Science in Space'le (Uzayda Bilimin İlerlemesi Merkezi) sözleşme imzalandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UUi'de halihazırda kullanılan serada, mikro yerçekimin olduğu ortamda bitki yetiştirmek gibi testler yapılıyor.

Ancak Redwire'ın ticari serası bir ilk. Şirket, tesisin mikro yerçekimli ortamında bitki yetiştiriciliğinde becerileri geliştirmenin yanı sıra derin uzaya yönelik planlanan görevler için test görevi göreceğini bildirdi.

Redwire'ın sera projesinin yöneticisi Dave Reed, NASA'nın Artemis misyonu başta olmak üzere diğer görevlerine de katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Artemis kapsamında uzay ajansı, insanları tekrar Ay'a götürmeyi ve orada bir üs kurmayı planlıyor. Ay'da kurulacak kolonin, Mars'a yapılacak insanlı keşif görevlerinin öncüsü olması hedefleniyor.

Şirket, "Uzayda tam mahsul yetiştirmek gelecekteki uzay keşif misyonları için kritik öneme sahip olacak" değerlendirmesini yaptı.

Redwire, ilk müşterisi olan ticari tarım teknolojisi firması Dewey Scientific'in gen çalışması için endüstriyel kenevir yetiştirmeyi planladığını bildirdi.

 

Independent Türkçe, Reuters, Futurism

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU