Menajeri açıkladı: Salman Rüşdi'nin iyileşmesi uzun sürecek

Annesi, saldırganın Lübnan'a gittikten sonra değiştiğini söyledi

Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rüşdi, 75 yaşında (Reuters)

Bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, dünyaca ünlü yazarın sağlık durumu hakkında açıklama yaptı.

Wylie dün Guardian'a gönderdiği e-postada, Rüşdi'nin iyileşmeye sürecinin başladığını ancak bunun uzun süreceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazarın boyun, karın, göz, göğüs ve uyluk bölgelerinden aldığı bıçak yaralarının "ağır" olduğunu söyleyen Wylie, "Ancak durumu iyi yönde ilerliyor" dedi.

Oğlu Zafar Rüşdi de aynı gün Twitter'dan yaptığı açıklamada, babasının durumunun hâlâ kritik olduğunu bildirdi.

Zafar Rüşdi, babasının solunum cihazından çıkarılmasının "her zamanki güçlü ve meydan okuyan mizah anlayışını göstermesini sağladığını" belirtti. Açıklamada yaraların "hayatını değiştirecek" kadar ciddi olduğu da vurgulandı.

Rüşdi, ABD'nin New York eyaletinde 12 Ağustos'ta düzenlenen bir konferansta Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğramıştı.

Ağır yaralanan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Rüşdi hastaneye kaldırılmıştı.

İkinci dereceden cinayete teşebbüs ve bıçaklı saldırı düzenlemekle suçlanan 24 yaşındaki saldırgan, çıkarıldığı ilk mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Annesi, saldırganın Lübnan'a gittikten sonra değiştiğini söyledi

Lübnan asıllı ABD'li saldırganın annesi Silvana Fardos, evladının Ortadoğu'yu ziyaret ettikten sonra değiştiğini söyledi.

Daily Mail'e verdiği söyleşide Fardos, 2018'de babasının yanına Lübnan'a giden oğlunun döndükten sonra kendisini bodruma kilitlediğini açıkladı:

Çok değişmişti. Ne bana ne de kız kardeşlerine aylarca tek kelime etmedi.

"2018'den beri beni görmezden geldiği için ondan sonraki hayatını size pek anlatamam" diyen Fardos, şöyle konuştu:

Bir keresinde benimle kavga etti ve neden kendisini dine odaklanması yerine eğitim almaya teşvik ettiğimi sordu. Onu küçük yaştan itibaren İslamiyet'le tanıştırmadığıma kızdı.

Anne, evladının gündüzleri uyuduğunu, geceleri saatlerini bilgisayarda geçirdiğini ve yanına girmesine izin vermediğini belirtti:

FBI'a da söyledim, onunla bir daha konuşmayacağım. Eylemlerinden kendisi sorumlu.

Saldırıya kadar yazarı duymadığını belirten Fardos, kendisinin Lübnan'da Müslüman bir ailenin çocuğu olarak doğduğunu söylese de "Dindar biri değilim" dedi.

Fardos, Rüşdi'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Şeytan Ayetleri yüzünden fetva verilmişti

1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almıştı.

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına 3 milyon dolar ödül konmuştu.

 

Independent Türkçe, Guardian, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU