Tayvan gerginliği büyüyor: Çin kaç tane nükleer silaha sahip?

Nükleer savaşla ilgili küresel endişeler artarken, Çin'in askeri gücüne bakıyoruz

Çin'in kaç tane nükleer silahı var? (AP)

Çin'in askeri güç gösterisi için Tayvan yakınlarında balistik füzeler ateşlemeye başlamasının ardından Asya'da yeni savaş endişeleri canlandı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin yakın zamanda Tayvan'a yaptığı ziyaret sonrasında iki ülke arasındaki gerginlik yükseldi.

Çin adayı nihayetinde (gerekirse zorla) tekrar Pekin'in kontrolüne girecek ayrılıkçı bir eyalet olarak görürken Tayvan kendisini bağımsız bir ülke olarak görüyor.
 

askeri tatbikat
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın ziyaretine yanıt olarak Çin, Tayvan'ın etrafında kendi belirlediği 6 alanda gerçek mühimmatla askeri tatbikat düzenliyor (AP)


Çin, Tayvan ve Batı arasında giderek daha da gerginleşen ilişkilere dair küresel endişeler artarken, Çin'in ne kadar nükleer güce sahip olduğuna bakıyoruz.

Tahminen 350 silahla Çin, Rusya ve ABD'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü nükleer cephaneliğine sahip.

İlk olarak Soğuk Savaş sırasında nükleer silah geliştiren ve 2020'den bu yana 30 nükleer silaha daha sahip olan ülkenin, nükleer cephaneliğini genişletmeye devam etmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen kasımda Pentagon'un hazırladığı bir raporda, Çin nükleer gücünün ABD'nin bir yıl önce öngördüğünden çok daha hızlı genişlediği uyarısı vardı.

ABD, Pekin'in 2030'a kadar binden fazla silaha sahip olabileceğinden korkuyor.

Military Balance 2022'ye (Askeri Denge 2022) göre Çin'in ayrıca Tayvan'ın 69 bin askerini gölgede bırakan, 2 milyondan fazla askerden oluşan bir ordusu var.

Ülke aynı zamanda 5 bin 400 tank, 3 bin 200'ün üzerinde hava taşıtı, 59 denizaltı, 86 donanma gemisi ve 10 binin biraz altında ağır silaha sahip.
 

atom bombası
1945'te ABD'nin New Mexico eyaletindeki Trinity test alanında gerçekleşen ilk nükleer patlama (AP)


Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen hafta Asya, Ortadoğu ve Ukrayna'daki nükleer tehditleri gerekçe göstererek "İnsanlığın nükleer yok oluşa sadece bir yanlış anlaşılma, bir yanlış hesaplama mesafesinde olduğu" uyarısını yapmıştı.

Aynı zamanda, Birleşik Krallık'ın ulusal güvenlik danışmanı Sör Stephen Lovegrove, "iletişim kopukluğu" nedeniyle Batı'nın Çin veya Rusya'yla nükleer çatışma riskine girdiği uyarısında bulundu.

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde yaptığı konuşmada Lovegrove, "Çin'in cephaneliğindeki nükleer silah sistemlerinin hem sayısını hem de çeşidini artıracak nükleer modernizasyon programıyla ilgili belirgin endişelerimiz var" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU