Enflasyonda ne bekleniyor?

Reuters anketine göre enflasyonun 24 yılın zirvesine çıkması bekleniyor

Fotoğraf: Reuters arşivi.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz ayında gerileyen akaryakıt fiyatlarına rağmen TL'deki değer kayıplarının devam eden etkileriyle aylık yüzde 2.9 artması yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 80.5'e yükselmesi bekleniyor.

Reuters'ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette temmuz ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 79.45 ila yüzde 82.5 arasında yer alıyor. TÜFE en son Ağustos 1998 döneminde yüzde 81.4 artış kaydetmişti.

TCMB bu hafta yılsonu enflasyon tahmini yüzde 60.4'e yükseltti. Reuters'ın bugün tamamladığı ankette ise yıl sonu tahmini yüzde 70 oldu. Yılboyunca yapılan anketlerde 2022 yılsonu tahminleri Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve tahıl fiyatlarına etkisi ve TL'nin değer kaybı sebebiyle sert yükselirken bu ay haziran ayında yapılan anketteki yılsonu tahmini olan yüzde 69.5'e çok yakın gerçekleşti. Her ay yukarı yönlü sert revizyonlar 2022'de ilk kez temmuz verisi anketinde sınırlı kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TCMB'nin güncel enflasyon raporu grafiğinde de piyasa beklentilerine yakın şekilde enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda yüzde 90 altında zirve yaptıktan sonra kademeli düşüşlere başlayacağı görülmüştü.

Ankette aylık enflasyonun ise yüzde 2.9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor; tahminler yüzde 2.28 ila yüzde 4 bandında yer alıyor. Aylık artışın önceki aya göre yavaşlamasının ana sebebi olarak gerileyen yakıt fiyatları gösteriliyor.

Haziran ayında yıllık enflasyon ulaştırma ve gıda öncülüğünde yüzde 78.62'ye yükselmişti.

TÜİK, enflasyon verilerini bugün saat 10.00'da açıklayacak.

 

Reuters

 

DAHA FAZLA HABER OKU