Londra İtfaiyesi tek kullanımlık mangalların tamamen yasaklanmasını talep etti

Rekor kıran sıcak hava dalgasının ardından Londra genelindeki çayırlar adeta birer "barut fıçısı"

19 Temmuz 2022'de sıcak hava dalgası yaşanırken itfaiye ekipleri Londra'nın doğusunda çıkan yangına müdahale ediyor (Reuters)

Geçen haftaki aşırı sıcaklarda benzeri görülmemiş sayıda yangınla mücadele ederek Blitz'ten (II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın Birleşik Krallık'ı bombaladığı hava saldırıları -ed.n) bu yana en yoğun günlerini geçiren Londra İtfaiye Teşkilatı, tek kullanımlık mangalların "tamamen yasaklanması" çağrısında bulunuyor.

İtfaiye teşkilatından yapılan açıklamada, daha kuru ve güneşli hava tahminleri ve iklim krizinin sıcak hava dalgalarını sadece daha olası hale getirdiği düşünüldüğünde, Londra'nın park ve bahçelerindeki bitki örtüsü "barut fıçısı" gibi olduğundan itfaiyecilerin tek kullanımlık mangalların otların yanmasına yol açabileceğinden endişe duydukları belirtildi.

Geçen hafta Birleşik Krallık (BK) genelinde sıcaklıklar fırlarken Londra itfaiyecileri 34'ü ot yangını olmak üzere binden fazla yangına müdahale etti, 8 binden fazla çağrı aldı ve 3 binden fazla olayla ilgilendi. İtfaiye teşkilatı, 999 hattına gelen çağrı sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tek kullanımlık mangallar, düzgün söndürülmezlerse çayır yangınlarına neden olabilir. İtfaiyeciler ayrıca Londralılara balkonlarda barbekü yapmama veya parklarda ve kamusal alanlarda ateş yakmama uyarısında bulunuyor.

Mangallar söndürüldükten çok sonra bile ısıyı koruyor ve itfaiye teşkilatı, oğlu tek kullanımlık mangal yüzünden ciddi şekilde yanan bir adamın BK'de tek kullanımlık mangalların satılması ve kullanılmasının tamamen yasaklanması talebini desteklediğini açıkladı.

Londra İtfaiye Komiseri Andy Roe, ot yangını uyarıları yayımlamalarına rağmen Londra İtfaiye Teşkilatı'nın hâlâ bazı kişilerin "dikkatsizce ve pervasızca" davrandığını gördüğünü söyledi.

Roe, 23 Temmuz Cumartesi günü itfaiyecilerin tek kullanımlık bir mangalın Wanstead Flats'te yol açtığı ciddi bir alevlenmeyi önlediklerini söyledi.

"Tek kullanımlık mangalların satışına ulusal bir yasak getirmek için acilen harekete geçmemiz gerekiyor" diyen Roe, bu mangalların 5 sterlin (yaklaşık 110 TL) gibi düşük bir fiyata satın alınabildiğini ve "ölçülemez hasara" neden olabildiğini de sözlerine ekledi.

Roe "Geçen hafta, iklimimiz değiştikçe yeni ekstrem hava koşulları tarafından nasıl giderek daha fazla zorlandığımızın başka bir örneği ve gelecekte bunun gibi daha fazla olayla başa çıkmak için uzun vadeli stratejiler geliştiriyoruz" dedi.

19 Temmuz'da Lincolnshire'daki Coningsby'de 40,3 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklar, BK için yeni bir rekor demekti. Birleşik Krallık'ın meteoroloji kurumu Met Office, titiz bir analiz ve kalite kontrol aşaması olarak tanımladığı süreci takiben yeni rekoru perşembe günü doğruladı.

Met Office ilk aşırı sıcak hava uyarısını geçen hafta yayımlamış ve hükümet, ilk ulusal sıcak hava dalgası acil durumunu 18 ve 19 Temmuz için duyurmuştu.

İklim bilimciler, dünya genelinde sıcak hava dalgalarının iklim değişikliği nedeniyle daha uzun, daha sıcak ve daha olası hale geldiği uyarısını defalarca yaptı. Perşembe günü yayımlanan bir hızlı analiz, iklim acil durumunun BK'de sıcak hava dalgası yaşanma olasılığını 10 kat artırdığını ortaya koydu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU