Kurtarılan kaplumbağa yavrusu 6 gün boyunca yalnızca plastik dışkıladı

"Kaka yoktu, sırf plastikti"

Üç yüzgeçli kaplumbağa sağlığına kavuştu (Taronga Hayvanat Bahçesi)

Avustralya'nın Sidney kentinde kurtarılan yavru kaplumbağanın başına gelenler, okyanuslardaki plastik kirliliğini gözler önüne serdi.

Tamarama Plajı'nda geçen hafta bulunan kaplumbağa 6 gün boyunca plastik dışkıladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçük kaplumbağa, sahilin çevresindeki gelgit havuzundan çıkarılmıştı. "Yüzgeçli Bagel" adı verilen yaratığın yüzgeçlerinden birinin çatladığı ve kabuğunda delik açıldığı görülmüştü.

Taronga Yaban Hayatı Hastanesi'ndeki bakıcılar, kaplumbağanın bunların dışında iyi olduğunu ve rahatça yüzebildiğini belirlemişti.

Ancak bunun ardından gözleme alınan hayvan 6 gün boyunca plastik dışkıladı. Veteriner hemşiresi Sarah Male "Kaka yoktu, sırf plastikti" dedi.

Plastiklerin hepsinin farklı boyut ve renklerde olduğunu belirten Male, "Bu zavallı küçük şeylerin yediği tek şey bu. Etrafta o kadar çok plastik var ki ilk gıda olarak onu tüketiyorlar" diye konuştu.

Bulunduğunda 127 gram olan kaplumbağanın ağırlığı 400 grama ulaştı. Hayvanın yaban hayatına salınması bir yıl sürebilir.

Her yıl okyanuslara 8 milyon tondan fazla plastik dökülüyor. Plastiklerin çoğu nehir yoluyla denizlere taşınıyor. Plastikler kıyı şeridine boşaltım veya balıkçı gemilerinin bırakması sonucunda da sulara karışıyor.

Pasifik Okyanusu'nda yer alan, dünyanın en ücra noktalarından biri olan Henderson Adası'nda 2017'de yapılan bir çalışmada, kumun üzerinde yaklaşık 38 milyon plastik parçası tespit edilmişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Canberra Weekly

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU