Diyarbakır Barosu'na "TSK'yı suçlayan" paylaşımları nedeniyle inceleme

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Diyarbakır Barosu hakkında, Irak’taki Dohuk saldırısına ilişkin paylaşımı nedeniyle inceleme başlatıldı

Fotoğraf: Twitter 

Diyarbakır Barosu yönetimi hakkında, baronun sosyal medya hesabından "Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) suçlayan" paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Irak'ın Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde sivillerin ölümüne neden olan saldırıya ilişkin Diyarbakır Barosu’nun Twitter hesabından "TSK'yı suçlayan" paylaşımlar yapıldığını belirledi.

Başsavcılık, sosyal medya paylaşımları nedeniyle Diyarbakır Barosu yönetimi hakkında inceleme başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TSK bombardımanı ifadesi kullanıldı 

Diyarbakır Barosu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kürdistan Federal Bölgesinin Zaho ilçesinde TSK'nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski'de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan'a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu, sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır" denilmişti.

Diyarbakır Barosu ise, yaptığı açıklama nedeniyle gelen tepkiler üzerine dün yaptığı açıklamada, "Diyarbakır Barosu tehditlere boyun eğmeyecek" ifadesini kullanmıştı.

Basın yayın organlarına yansıyan haberlerde, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yetkililerinin açıklamalarında bombardımanın TSK tarafından yapıldığı bilgisine yer verildiği hatırlatılarak, “Diyarbakır Barosu, yerel haber merkezlerinden söz konusu haberleri teyit etmiş, merkezi ve yerel hükümet yetkililerinin resmî açıklamalarını da esas alarak geçmişte benzer durumların yaşandığı gerçeğiyle, yaşam hakkını ihlal edici bu fiile yönelik sorumlular hakkında gerekli yangısal yollara başvuruda bulunulacağı bilgisini ve yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileğini resmî Twitter hesabından kamuoyuyla paylaşmıştır” denilmişti.

Bedel ödemeyi göze alarak mücadeleye devam

"Diyarbakır Barosu kurulduğu günden bugüne hukukun üstünlüğünü savunmuş, insan hakları ve adalet mücadelesiyle uluslararası hukuk camiası ve toplum nezdinde saygın bir yer edinmiştir” denilen baro açıklamasında şu ifadeler kullanılmıştı:

Diyarbakır Barosu, bu tehdit diline boyun eğmediği gibi; hak, hukuk ve adalet mücadelesini her türlü bedeli ödemeyi göze alarak sürdürmeye devam edecektir.

Gücünü bu kentin kültürel dokusundan alan Diyarbakır Barosu, her türlü hukuksuzluğa ve kimden gelirse gelsin bütün hak ihlallerine karşı durmaya, insan haklarına dayalı demokratik bir oplum düzeninin inşası için mücadele etmeye ve tabii ki her koşulda savaşa, çatışmaya ve şiddete karşı barışı savunmaya devam edecektir.

 

AA, Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU