ABD Kongresi üyesi Ocasio-Cortez, gözaltına alındığı kürtaj protestosunda "şov yaptığı" eleştirisine yanıt verdi

Protestoda Temsilciler Meclisi'nin ilk Müslüman kadın üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib de gözaltına alınmıştı

Alexandria Ocasio-Cortez ve 17 kongre üyesi, protestolarda kanunlara aykırı olarak 1. Cadde'yi trafiğe kapatmak istediği için gözaltına alınmıştı (AFP)

ABD'de Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran karara karşı düzenlenen protestoda gözaltına alınırken, ellerini arkasında birleştirmesine gelen tepkilere yanıt verdi.

Ocasio-Cortez, dün Yüksek Mahkeme önünde düzenlenen protestoda gözaltına alınan 17 ABD Kongresi üyesi arasındaydı.

Demokrat Partili siyasetçinin gözaltına alınırken çekilen görüntülerinde, Ocasio-Cortez'in kolundan tutan polisle birlikte yürüdüğü ve kelepçe olmamasına rağmen ellerini arkasında birleştirdiği dikkat çekti.

Videoda Demokrat siyasetçinin yürürken sağ yumruğunu havaya kaldırdığı da görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Nancy Mace ise Twitter'da görüntüleri paylaşarak Ocasio-Cortez'i "şov yapmakla" suçladı.

Mace, paylaşımında "Tabii ki kelepçelenmiş gibi numara yapıyor. Burada mesele siyaset değil şov" dedi.

Ocasio-Cortez ise "Burada numara yok. Gözaltına alındığınızda kelepçe olsun olmasın ellerinizi arkadan birleştirmeniz, tutuklanmaya direnme gibi cezanızı artırabilecek şeylerle karşılaşmamanız için en iyi şey" dedi.

Gösterilerde gözaltına alınan kişiler arasında Temsilciler Meclisi'nin ilk Müslüman kadın üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib de yer almıştı.

Ilhan Omar, gözaltına alındığı ana ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak "Kongre üyesi diğer arkadaşlarımla bugün Yüksek Mahkeme önünde sivil direniş gösterirken gözaltına alındım. Üreme haklarıma ilişkin saldırılarla ilgili elimden geleni yapmayı sürdüreceğim" ifadelerini kullanmıştı.
 


ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararı'nı iptal etmişti. Böylelikle kürtajla ilgili uygulamalar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.

Roe-Wade kararıyla ilgili değişiklik sağ cephede memnuniyetle karşılanırken, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere sol kesim kararı "hak ihlali ve kadın sağlığına saldırı" olarak yorumlamıştı.

Kararın ardından Yüksek Mahkeme önünde ve ABD'nin çeşitli kentlerinde zaman zaman protesto gösterileri düzenleniyor.



Independent Türkçe, Daily Mail, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU