Cezayir’in Afrika Uluslar Kupası'nı alması halk hareketine nasıl yansıyacak?

Bazı gözlemci ve siyasi aktivistler, Cezayir Milli Takımı’nın 2019 Afrika Uluslar Kupası’nı kazanmasının Cezayir’deki halk hareketine desteği artıracağını düşünüyor

Başkent meydanındaki binlerce Cezayirli, Afrika Uluslar Kupasını kazanan Cezayir Milli Takımı'nın otobüsünü karşıladı / Fotoğraf: AFP

Mısır’daki Cezayir Büyükelçiliği Askeri Ateşesi’nin, Kahire Uluslararası Stadı'nda oynanan şampiyonluk karşılaşmasının sonunda futbolcuların yanına giderek zaferlerini tebrik etmesi, halk hareketine desteğin artacağı yorumlarına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın istifasının ardından ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların kontrolünü elinde bulunduran "Cezayir'deki fiili iktidardan gelen siyasi bir mesaj olarak" değerlendirildi.

Afrika Uluslar Kupası'nı kazanan Cezayir takımının kaptanı Riyad Mahrez'in kupası teslim alması sırasında sahada Cezayir'in Mısır'daki Askeri Ateşesi de bulunuyordu.

Askeri bir subayın stadyumdaki varlığı, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino ve Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Başkanı Ahmed Ahmed'in yanında bir "rol çalma" olarak düşünüldü.

Mısır'daki Cezayir Büyükelçiliği’nin diplomatik kanadı yerine askeri kanat ile temsil edilmesi de gözlerden kaçmadı. Cezayir’in Kahire Büyükelçisi Nazir el-Arbavi sahadaki futbolcuların yanına gitmeyerek, tribünde kalmayı tercih etti. 

Bu rol çalma, sahada görünenin aksine "sivil yönetim üzerinde askeri kontrol" olarak algılandı. 

Ancak bu durum, her cuma "Askeri değil sivil bir devlet istiyoruz" sloganı atan Cezayirlileri pek de şaşırtmadı. 

CEZAYİR KUPA FACEBOOK 2
Cezayir'in Kahire Büyükelçiliği Askeri Ateşesi, Afrika Kupası'nı kazanan Cezayirli futbolcuları tebrik etti / Fotoğraf: Facebook


Cezayir'in Kahire Büyükelçiliği Askeri Ateşesi, Afrika Kupası'nı kazanan Cezayirli futbolcuları tebrik etti / Fotoğraf: Facebook

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, bu sloganı atanlara her defasında şiddetle tepki göstermiş ve kızgınlığını dile getirmişti.

Genelkurmay Başkanı ayrıca, Cezayir ve anayasal kurumlarına düşman göstericiler tarafından dikte edilen zehirli fikirlere de dikkat çekmişti.

Milli Takım’a karşılama töreni

Diğer yandan, Kahire’den dönen 2019 Afrika Uluslar Kupası şampiyonu Cezayir Milli Takımı’na büyük bir karşılama töreni düzenlendi.

Çok sayıda Cezayirlinin yanı sıra Başbakan Nureddin Bedevi, Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum ile Gençlik ve Spor Bakanı Rauf Bernavi futbolcuları havaalanında karşıladı. 

Bedevi, Buteflika tarafından mart ayı sonunda göreve atanmasından bu yana ilk kez bir kamuya açık bir etkinliğe katıldı.

Bin Salih ise, Kahire'deki futbol karşılaşmasına katılma vesilesiyle ilk kez Cezayir’i terk etti. Beklenenin aksine, binlerce Cezayirli taraftarlar kendisine karşı slogan atmadı.

Cezayir Milli Takımı, ülkeye adım attıktan sonra kendilerini elde ettikleri tarihi başarı için tebrik eden geçici Devlet Başkanı Abdulkadir bin Salih tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edildi.

Futbolcuları taşıyan konvoy, rejimde değişiklik talebiyle her cuma göstericilerin toplandığı "1 Mayıs Meydanı"ndan geçti.

Bu bağlamda gözlemciler, 23. cuma protestosunun (26 Temmuz), futbol zaferinin çoşkusuyla büyük bir kalabalığı toplayacağını tahmin ediyor. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU