Pakistan'da hükümet akaryakıt fiyatlarını artırınca en kalabalık eyaletteki seçimi kaybetti

Eski Başbakan İmran Han, zaferin ardından erken seçim çağrısı yaptı

371 sandalyeden oluşan Pencap Eyalet Meclisi'nde 186 oy alan aday başbakan seçiliyor (Reuters/Arşiv)

IMF'yle yaptığı anlaşma nedeniyle vergileri artıran ve akaryakıttaki sübvansiyonu kaldıran Pakistan'da Başbakan Şahbaz Şerif'in partisi zor durumda.

Pakistan Müslüman Ligi-Navaz, ülkenin en kalabalık eyaleti Pencap'ta dün yapılan ara seçimlerde yenilgiye uğradı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Başbakan İmran Han'ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi resmi olmayan sonuçlara göre 20 sandalyeden 16'sını kazandı. Pakistan Müslüman Ligi-Navaz 3 sandalye elde ederken bir de bağımsız aday seçildi. 

Pencap'ta 25 kişinin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından eyalet başbakanlığı oylamasının tekrarlanması istenmişti. Boşalan sandalyeler için de ara seçim yapılması kararı alınmıştı. 30 Haziran'da alınan karar doğrultusunda eyalet başbakanlığı oylaması 22 Temmuz'da Pencap Eyalet Meclisi'nde yapılacak.

İslamabad'ın 4 milyar dolar için IMF'yle geçen hafta anlaşmasıyla akaryakıt fiyatları yaklaşık iki kat arttı.

Han da seçim kampanyasında fiyat artışlarını gündemine almıştı. Eski başbakan ayrıca devrilmesinin arkasında ABD'nin olduğunu öne sürüyor. Nisanda başbakanlık koltuğunu kaybeden eski kriket oyuncusu, IMF'yle yapılan anlaşmayı görevden alınmadan hemen önce bozmuştu.

Twitter'dan yaptığı açıklamada zafer için partilileri tebrik eden Han, erken seçim çağrısını yineledi. Han, erken seçimler yapılmadığı takdirde ülkedenin siyasi belirsizliğe ve ekonomik kaosa sürükleneceğini savundu.

Demiryolları Bakanı Havaja Saad Refik, hükümetin zor kararlar aldığını savundu:

Küresel petrol fiyatlarına ve enflasyona karşı yarıştık.

Uzmanlarsa nüfusun yarsından fazlasına ev sahipliği yapan Pencap'ı kontrol etmeden ülkeyi yönetmenin zor olduğunu söylüyor.

Pakistan Adalet Hareketi üyesi Esad Ömer, "Şahbaz Şerif artık sadece İslamabad'ın başbakanı olarak kaldı. Bu sonuç, dünya güçlerine köleliği kabul etmeyeceğimiz mesajını da veriyor" dedi.

Anket şirketi Gallup Pakistan'ın genel müdürü Bilal Gilani, seçmenlerin en çok enflasyondan endişelendiğini vurguladı. Yatırım grubu Pakistan Kuwait Investment'in yöneticilerinden Samiullah Tarık göre de enflasyon, seçimleri etkiledi.

Bu hükümetin şanssızlığı, dünya genelinde fiyatlar yükselirken iktidara gelmesiydi.

Ne olmuştu?

16 Nisan'da yapılan seçimde, Başbakan Şahbaz Şerif'in oğlu olan Pakistan Müslüman Ligi-Navaz adayı Hamza Şerif, 371 sandalyeli eyalet meclisinde oyların 197'sini alarak Pencap başbakanı olmuştu.

Seçim Komisyonu'nun 25 meclis üyesinin milletvekilliklerinin düşürülmesine karar vermesinden sonra Pakistan Adalet Hareketi, Lahor Yüksek Mahkemesi'nden Şerif'in eyalet başbakanlığının yasadışı sayılmasını istemişti.

Lahor Yüksek Mahkemesi, başbakanlık seçimi için oylamanın tekrarlanmasına karar vermişti.

Vekilliği düşürülen kişilerden 5'i, kadın ve gayrimüslimlere ayrılan koltuklardan seçilmişti. Bu yüzden 20 sandalye için seçim yapıldı. Pencap eyalet meclisinde 179 vekile ulaşan Pakistan Adalet Hareketi, ittifak kurduğu partilerle eyalet başbakanlığını kazanmayı hedefliyor.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal  AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU