TFF'nin yabancı hakem kararının Türk futboluna katkısı merak ediliyor... "İspanya, Almanya sana hakem gönderir mi?"

Türk Futbol Federasyonu, Avrupa liglerinin federasyonlarıyla hakem değişim programı başlatılmasına karar verdi. Spor yazarı Ömer Faruk Ünal, TFF'nin kararını ve yabancı hakem konusunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

TFF, 2022-23 sezonunda uluslararası deneyimi olan yabancı bir hakem eğitmeni ile anlaştı / Fotoğraf: AA

Türk futbolunda geçen sezona damga vuran hakem tartışmaları, yeni göreve başlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimiyle rafa kaldırılmayı bekliyor.

Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki TFF, hakemlik müessesesiyle ilgili yaptığı birtakım düzenlemeleri kamuoyuna duyurdu.

Hakem ve gözlemci atamaları ile raporları, VAR sistemi ve diğer birçok konuda yenilik yapılacağı duyurulan açıklamada en dikkat çeken bölüm ise yabancı hakem konusu oldu.

 

 

TFF'den yapılan açıklamada, UEFA ile birlikte çalışıldığı belirtilerek bu kapsamda alınan karar şöyle aktarıldı:

"Süper Lig'de görev alan UEFA Elit ve 1. Kategori hakemlerin çalışma yapılacak Avrupa'nın önemli liglerinde görev alması, bununla birlikte UEFA Elit ve 1. Kategori hakemlerin de aynı şekilde görev alması kararlaştırıldı.

Önceki yıllarda kulüp başkanları, yöneticileri, spor yazar ve yorumcularının da dile getirdiği ancak kabul görmeyen yabancı hakem uygulaması ilk kez Büyükekşi yönetiminde başlatılacak.

Kamuoyunun gündeminde ise Avrupa ve Asya'nın birçok ülkesinde dönem dönem hayata geçirilen yabancı hakem uygulamasının Türk futboluna katkı sağlayıp sağlamayacağı var." 

 

Ömer Faruk Ünal - Independent Türkçe1.jpg
Ömer Faruk Ünal / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kararları MHK açıklasa daha doğru olurdu"

Türkiye gazetesi spor yazarı ve yorumcu Ömer Faruk Ünal, TFF'nin hakemlik konusunda yaptığı değişiklikleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

TFF'nin aldığı kararları ve yeni Merkez Hakem Kurulu'nu aynı anda açıklamasını yanlış bulduğunu dile getiren Ünal, "Kararları MHK'nın açıklaması daha doğru olurdu" dedi. 

Hakemlikle ilgili açıklanan 9 maddede doğru olanlar ve inandırıcılığı olmayan maddeler olduğunu dile getiren Ünal, "'Klasmanlara Dünya Kupası için verilecek araya kadar dokunulmayacak' deniliyor. Bu çok doğru. Ancak VAR kadrosu hariç tutulacak. VAR ve hakem kadrosu istisna olabilir" diye konuştu.

"Sayın Büyükekşi, gözlemci konusunda yanlış yönlendiriliyor"

"Gözlemci meselesi ilk 50'ye girmez" diyen Ünal, "Süper Lig'de gözlemci notunun önemi sıfırdır. Riva'da rehin alacağınız ve sahadaki gözlemcinin ikisi de hakeme tam not verse ya da zayıf not verse ne değişir? 2. ve 3. liglerde göz önünde olamayan maçlarda işin ehli gözlemcilerin vereceği notlar hakem seçimlerinde ölçü olabilir. Sayın Büyükekşi, gözlemci konusunda bilgi veren kişiyle ilişkisini kesmelidir. Çok yanlış yönlendiriliyor" ifadelerini kullandı.

 

Mehmet Büyükekşi-AA1.jpg
16 Haziran'da tek aday olarak seçime giren Büyükekşi, TFF'nin yeni başkanı oldu / Fotoğraf: AA

 

"Pratikte pek mümkün değil. İspanya, Almanya sana hakem gönderir mi?"

TFF'nin aldığı yabancı hakem kararını da yorumlayan Ünal, şu ifadeleri kullandı:

Yabancı hakem için Avrupa'nın önemli ligleriyle değişim programına karar verildi. Elit ve 1. kategori hakemlerimiz bu kapsamda değişim için düşünülüyor. Bu da pratikte pek mümkün değil. İspanya, Almanya sana hakem gönderir mi? Bunun maliyetini hesap eden oldu mu? 8 Mart'ı yaşayan Türk hakemliğine herkes mesafeli duracaktır. Yabancı VAR getirilecekmiş. Yabancı VAR ile anlaşacak İngilizce bilen kaç hakeminiz var?

 

Sabri Çelik-AA.jpg
MHK Başkanı Sabri Çelik / Fotoğraf: AA

 

"Sorsan herkes 'genç' diye tutturur"

Sabri Çelik'in MHK Başkanlığa devam etme kararını da değerlendiren Ömer Faruk Ünal, sözlerini şöyle noktaladı:

Sabri Çelik son 25 yılda yönetici olarak hep var. 1997'den bu yana yedinci MHK Başkanı olarak dördüncü gelişi. Servet Yardımcı ile son 5 haftası kariyerinin en karanlık dönemi olmuştur. Hakem tayinlerini özgürce yapamamıştır. Son 20 yıla bakın; MHK Başkanı ve kurullarda 60'lı yaşların üstü revaçta. Sorsanız herkes genç diye tutturur. Bülent Yıldırım, Deniz Çoban, Tolga Özkalfa, Cem Papila gibi arkadaşlar ne zaman kurullara girecekler? Abilerinden ne zaman sıra gelecek?

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU