Ünlü atlet Sör Mo Farah gerçek adını ve hikayesini anlatarak dünyayı şaşırttı

Efsanevi koşucu, çocuk kaçakçılığıyla Birleşik Krallık'a götürüldüğünü belirtirken gerçek adının Hüseyin Abdi Kahin olduğunu belirtti

Farah’ın doğum yeri Somaliland 1991’de bağımsızlığını ilan etse de hiçbir yabancı devlet tarafından resmen tanınmadı (AFP) 

Defalarca dünya ve olimpiyat şampiyonu olan Büyük Britanyalı atlet Sör Mo Farah, çocukken Birleşik Krallık'a kaçırıldığını ve ev hizmetçiliğine zorlandığını duyurdu. 

BBC'de çarşamba yayımlanacak belgesele konuşan efsanevi koşucu, gerçek adının Hüseyin Abdi Kahin olduğunu da kamuoyuna ilk kez açıkladı. 

39 yaşındaki Farah, Somali'den bağımsız bir devlet olduğunu iddia eden Somaliland'de doğduğunu belirtirken "Geçmişte söylediklerimin aksine ebevenylerim hiçbir zaman Birleşik Krallık'ta yaşamadı" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farah, daha önce ailesiyle birlikte mülteci olarak Somali'den Birleşik Krallık'a göç ettiğini söylemişti. 

Orta ve uzun mesafe koşucusu, henüz yalnızca 4 yaşındayken babasının iç savaşta öldüğünü belirtti. Annesiyle iki kardeşinin hâlâ Somaliland'deki bir çiftlikte yaşadığını ve Birleşik Krallık'ı hiç görmediğini ifade etti. 

Daha 8-9 yaşlarında daha önce tanımadığı bir kadın tarafından ülkesinden koparıldığını anlatan Farah, şöyle konuştu:.

Annemden ayrıldım ve yasadışı bir şekilde Birleşik Krallık'a getirilip Mohamed Farah adını taşıyan başka bir çocuğun yerini aldım.

Kendisini ülkeye sokan kadınla birlikte Londra'nın batısındaki Hounslow'daki bir eve gittiklerini ve burada akrabalarının iletişim bilgilerinin olduğu kağıdın kendisinden alınarak yırtıldığını anlatan Farah, şu ifadeleri kullandı: 

Gözümün önünde yırttı ve çöpe attı. O anda başımın belaya girdiğini anladım.

Yemek istiyorsam iş yapmak zorundaydım. Bana 'Aileni bir daha görmek istiyorsan hiçbir şey söyleme' dedi. Sık sık kendimi banyoya kilitleyip ağlardım.

Olimpiyatlarda 4 kere altın madalya alan isim, Cibuti üzerinden götürüldüğü yeni ülkesinde ev işleri yapmaya ve çocuk bakmaya zorlandığını bildirdi. 

Birkaç yıl sonra okula gitmesine izin verilince beden eğitimi öğretmenine durumunu anlatması üzerine, devlet harekete geçerek Farah'ı Somalili bir ailenin yanına vermiş:

Hâlâ gerçek ailemi özlüyordum ama o noktadan sonra her şey iyiye gitti.

2000'de Britanya vatandaşlığına kavuşan Farah, koşmanın kendisini esaretten kurtardığını da söyledi. 

Beden eğitimi öğretmeni Alan Watkinson, Mo Farah'ın o yıllarda İngilizceyi çok da bilmediğini hatırlatarak şöyle konuştu:

Anladığı tek dil beden eğitimi ve spor gibiydi.

Farah, sonrasında başarılarıyla "Sör" unvanını kazanarak Birleşik Krallık tarihine adını bir efsane olarak yazdırmayı başardı. 

 

Independent Türkçe, CNN International, BBC News

DAHA FAZLA HABER OKU