ABD'de kürtaj yasası, 10 yaşındaki tecavüz mağdurunu eyalet değiştirmek zorunda bıraktı

"Sadece birkaç hafta içinde bu tedaviyi sağlayamaz hale geleceğimizi hayal etmek zor"

Protestolara rağmen 13 eyalette kürtajın yasaklanması veya kısıtlanması bekleniyor (Reuters)

ABD’de Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak haline getiren kararı bozmasıyla başlayan tartışmalar sürüyor.

10 yaşındaki bir tecavüz mağdurunun kürtaj olabilmek için eyalet değiştirmek zorunda kalması tartışmaları alevlendirdi.

The Guardian'ın haberine göre Ohio'da yaşayan ve 6 haftalık hamile olan çocuk, prosedür için 275 kilometre uzaklıktaki Indiana’ya gidiyor.

Indianapolis’te görev alan jinekolog Caitlin Bernard, Ohio'da istismara uğrayan çocuklarla ilgilenen bir meslektaşının telefon ettiğini ve kendisinden yardım istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal hak haline getiren yaklaşık 50 yıllık Roe-Wade adlı emsal kararı 24 Haziran’da bozmuştu. Böylece kürtajı yasaklayıp yasaklamama kararı ABD eyaletlerinin hükmüne bırakılmış oldu.

Bunun ardından Ohio’nun 6 haftadır hazırda bekletilen kürtaj karşıtı yasası da yürürlüğe girdi.

Indiana'da ise henüz kürtajı yasaklanmadı veya kısıtlamadı. Ancak eyalet meclisinin bu ay içinde konuyla ilgili bir toplantı yapması bekleniyor. Toplantının ardından Indiana’da da yasakların gelmesi muhtemel.

Bernard ve meslektaşları, bu tür prosedürlerin yasaklandığı komşu eyaletlerden gelen hasta sayısında keskin bir artış gördüklerini söylüyor.

Columbus Dispatch'e konuşan Bernard, "Sadece birkaç hafta içinde bu tedaviyi sağlayamaz hale geleceğimizi hayal etmek zor" dedi.

Öte yandan 10 yaşındaki çocuğun durumuna önde gelen kürtaj karşıtı siyasi figürler de tepki gösterdi. Güney Dakota'nın Cumhuriyetçi valisi Kristi Noem, "10 yaşındaki çocuğa tecavüz eden sapık, korkunç ve dengesiz kişiden kimse bahsetmiyor" diye konuştu.

Mahkemenin kararıyla birlikte kürtaj, Güney Dakota'da da, "hamile kadının hayatını kurtarmaya yönelik makul bir tıbbi karar olmadıkça" suç teşkil eden eylemlerden biri haline geldi.

Üstelik ensest ve tecavüz vakaları da istisna sayılmıyor.

Vali Noem ise 10 yaşındaki bir çocuğun durumunun "hamile kadının hayatını kurtarma gerekliliği" kapsamında değerlendirilebileceğini ima etti.

Yüksek mahkemenin de çocuk istismarı üzerinde durduğunu savunan Noem, sözlerini şöyle sürdürdü:

Evet, bu tür durumda doktor, aile ve en yakın kişiler karar verecek.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Columbus Dispatch

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU