Regl takvimi uygulamaları, ABD'nin kürtaj kararı nedeniyle gizliliğe odaklanan değişiklikler yapacak

Uygulamalar "tamamen anonim bir deneyim" oluşturmak istiyor

Halihazırda kürtaj karşıtı kararlar almaya hazırlanan 13 eyalette 30 gün içinde bu uygulamanın yasaklanması öngörülüyor (Reuters)

ABD’de Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak haline getiren kararı bozmasının ardından regl takibi ve doğurganlık uygulamaları da harekete geçti.

Milyonlarca kadın hamile kalmak, hamilelikten kaçınmak veya regl düzenlerini takip etmek için Natural Cycles, Flo veya Clue gibi regl takvimi uygulamalarını kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak mahkemenin yeni kararı, bu uygulamalarda tutulan kişisel verilerin kürtajın suç sayılabileceği eyaletlerde yaşayanlar açısından sorun yaratabileceğine dair tartışma çıkardı.

Söz konusu uygulamaların geliştiricileri ilk etapta kullanıcılarına dair özel bilgileri tutmama yoluna gidiyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan ilk doğum kontrol uygulaması olan Natural Cycles’ın başkanı Raoul Scherwitzl, "kullanıcılar için tamamen anonim bir deneyim" oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Amacımız bunu hiç kimsenin, Natural Cycles'taki bizlerin bile, kullanıcıyı tanımlayamayacağı şekilde düzenlemek.

Flo'nun ardındaki yetkililerden biri de uygulamaya "Anonim Mod" özelliği getireceklerini ifade etti. Adı açıklanmayan yetkili, gelecek haftalarda daha fazla ayrıntı paylaşacaklarını belirtti.

ABD ve Avrupa’da telefon ve uygulama verilerinin, genellikle reklam amacıyla paylaşılması veya satılması halihazırda önemli bir gündem maddesi.

Hukukçular bu durumun artık regl takvimi uygulamalarını kullananları da ilgilendirdiğini ifade ediyor.

Houston Üniversitesi Sağlık Hukuku ve Politika Enstitüsü araştırma direktörü Leah Fowler, "Uygulamanızı telefonunuzdan silmeniz, her zaman her zaman verilerinizi tamamen sildiğiniz anlamına gelmez" dedi:

Bazen geçmiş verilerinizin geliştirici tarafından da silindiğinden emin olmak için bir uygulamanın müşteri hizmetleri destek ekibiyle doğrudan iletişime geçmeniz gerekir.

Diğer yandan Clue ve Flo gibi şirketler, kullanıcıların veri silme talebinde bulunması için e-posta adresi veriyor. Natural Cycles kullanıcıları da şirketin internet sitesindeki bir bağlantı aracılığıyla destek ekibine talep gönderebiliyor.

Ancak verilerin silinmesi bazı şirketlerde bir ayı bulabiliyor.

Ne olmuştu?

Yüksek Mahkeme kürtajı anayasal hak haline getiren yaklaşık 50 yıllık "Roe v. Wade" adlı emsal kararı 24 Haziran’da bozmuştu. Böylece kürtajı yasaklayıp yasaklamama kararını ABD eyaletlerinin hükmüne bırakmıştı.

Roe v. Wade, Amerika Birleşik Devletleri'nde kürtajı anayasal hak haline getiren, 1973 tarihli dönüm noktası niteliğindeki bir davanın adı. Bu kararın adı davacı Jane Roe ve davalı Henry Wade’den geliyordu.

Roe, 1969’da 22 yaşındayken Teksas'ta kürtaj yaptırmak istemişti. Wade ise Teksas'ın Dallas bölgesi savcısıydı. O dönemki kürtajı yasaklayan eyalet yasasını uygulamak Wade'in göreviydi. Roe kürtaj olmak istediğinde dava açtığı kişi oydu. Daha sonra Roe lehine çıkan kararla birlikte kürtaj ülkenin her köşesinde yasallaşmıştı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU