Gıda maddelerinde katkı maddesine onay: Risk oluşturmayacak oranda kullanılabilir

Türk Gıda Kodeksi katkı maddeleri yönetmeliği taslağına göre gıdada katkı maddelerine yeni ayar geliyor. Katkı maddesinin miktarı tüketici için risk doğurmuyorsa kullanılabilecek

Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı'na göre, bilimsel kanıtlara dayalı olarak katkı maddesinin kullanım miktarı tüketici sağlığı açısından güvenlik riski doğurmuyorsa, ekonomik ve teknolojik açıdan başka yöntemlerle gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir teknolojik ihtiyaç mevcutsa, kullanımı tüketiciyi yanıltmıyorsa gıda katkısı kullanılabilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, gıdanın işleme, depolama, paketleme ve dağıtımdan etkilenerek görsel kabul edilebilirliğinin zarar görmesi durumunda, gıdanın orijinal görünümünü geri kazandırması, gıdayı görsel olarak daha cazip hale getirmesi, renksiz gıdaya renk vermesi amacıyla renklendirici kullanılabilecek.

Bir renklendirici, kullanıldığı gıdanın doğası, kimliği ve özelliklerini başka bir gıdaya benzeterek, tüketiciyi yanıltacak şekilde kullanılmayacak.

Karışık bileşenlerde tüm içerik yazılacak

Tatlandırıcılar ise enerjisi azaltılmış gıdalar, kariyojenik olmayan gıdalar veya şeker ilavesiz gıdaların üretiminde şekerlerin yerini alması ve gıdaların raf ömrünü uzatmak üzere şekerlerin yerini alması koşuluyla yiyeceklerde bulunabilecek. Bir gıda katkı maddesinin miktarı, istenen etkiyi yerine getirebilecek en düşük miktara ayarlanacak. Gıda katkı maddelerinin karıştırılmış olarak satılmaları halinde, ambalajının üzerinde bütün bileşenler yüzdeleriyle yazılacak.

Ürünün neden elde edildiği belirtilecek

Katkı maddelerinin kullanımında, özel tüketici gruplarının kullanımı da dikkate alınacak. Gıda katkı maddeleri, bazı istisnalar dışında bebek formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında kullanılamayacak. Satışa sunulan ürünlerin etiketlerinde, gıda katkı maddesinin elde edildiği kaynağın adı, hayvansal gıda katkı maddesinin elde edildiği hayvanın türü de yazılacak. Bir gıda katkı maddesinin kullanıcısı veya üreticisi, kullandığı katkının güvenliğini etkileyecek yeni bilimsel veya teknik bir bilgiye ulaştığında, bakanlığı bilgilendirmek zorunda olacak.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU